Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Спорт: Първият “Железен мъж” на България
Публикувано 2004-10-20 08:05:54 от темпо


Статия с това заглавие излезе през септември в САЩ и тя е изцяло посветена на велинградчанина Георги Попов. Поводът за статията е изключителното постижение на българина, който успява да спечели второ място в най-тежкото спортно състезание в света - триатлона, наречен IRON MEN (железни мъже), проведено на 18 септември в щата Охайо. Трасето включва 4 км плуване, 180 км колоездене и 42 км бягане. Роденият през 1984 г. във Велинград Георги Попов започва да се занимава с плуване в ПК “Белмекен” при треньорите Велко Клешков и Йорданка Пенина. По-късно идва и неговият интерес към триатлона, спорт, който няма особени традиции в нашата страна, но вече е с много силно присъствие на България след поредицата силни изяви на Георги Попов. В САЩ нашият сънародник участва в състезания от името на Велинград, като прави реклама на родния си град и го популяризира навсякъде.
Авторът на статията е адвокатът Джим Кончин, човекът, който в най-голяма степен е свързан с успехите на Георги, тъй като американецът е основен поддръжник и наставник на българина. От известно време Георги Попов живее и работи в САЩ по студентска програма. В статията е отбелязан и един показателен факт от живота на Георги, който работи като спасител в Кливланд на брега на езерото Ери. Георги заслужава адмирации за себеотрицателния опит да спаси 13 годишно дете, чиито крак е повлечен от перката на моторна лодка. В продължение на 20 минути Георги се опитва да върне детето към живота. Въпреки ангажиментите си като спасител българинът не престава да тренира и да се подготвя за тежките състезания по триатлон. За това му помагат и българите, които са близо до него в САЩ. Това са Станимир Качаков, Николай Тодоров и Иван Мадолев, които също са били състезатели на ПК “Белмекен” и със своята подкрепа и съвети помагат на Георги Попов.
За изключителната форма на българския триатлонист преди състезанието IRON MEN са показателни победите му в 6 последователни старта между 11 юли и 22 август. Неизменно първо място и подобряване на най-добрите времена по трасетата в Синсинати, Дейтън и Кливланд. Така идва и дългоочакваният старт на “железните мъже”.
Стартират 83 души, но финишират само 50, а Георги Попов е на второ място. Той излиза пръв от водите на езерото Дийр Крийк с повече от 4 минути преднина след плуването на 4 км (2.4 мили). Хронометърът показва 56 мин и 17 сек. Следват 180 км колоездене по стръмни фермерски пътища около езерото и състезанието завършва с изключително трудните 42 км, които Георги пробягва за време 3:24:25 часа. Постигнатото е с още по-голяма стойност, като се има предвид, че Георги разчита единствено и само на себе си по време на цялото състезание. За сравнение, около другите участници има цели екипи, съставени от лекар, треньор, помощници и др.
Авторът на статията Джон Кончин посочва още, че това постижение ще се запише в спаортната история като изключителна изява на първия българин, участвал и завършил най-тежкия вид спортно състезание - Iron Men. Важно е да се отбележи, че абсолютно всички, финиширили в подобно състезание, получават титлата “Iron Man”.
Георги СтояновTuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград