Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Отчетоха изстрадан проект
Публикувано 2015-08-04 09:23:27 от Темпо


На 29 юли 2015 г. община Велинград даде заключителна пресконференция на един от най-обсъжданите в общественото и медийното пространство проекти - “Шанс за всяко дете”, по който близо до Калъчов мост бяха построени къщички за Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Неговата реализация бе съпроводена с проблеми и скандали, но на финала ресорният зам.-кмет Атанаска Хрисчева определи проекта като труден, но успешен.

“В началото имаше проблеми, но ситуацията беше овладяна. Успяхме да се справим с помощта на всички, които работиха по проекта”, каза зам.-кметът и благодари на всички ръководители на социални услуги във Велинград и на целия екип на проекта, който последователно бе ръководен от Н. Стефанова, М. Николова и Ст. Кърпачева.
Административният секретар на ОА Стоянка Кърпачева, на която кметът Иван Лебанов е възложил да финализира проекта, представи отчет за свършената работа. Изграденият Център за настаняване от семеен тип осигурява 24-часова социална услуга за 14 деца и младежи с увреждания. Проектът предвиждаше да заработи и Защитено жилище за 8 младежи, напускащи институции, но държавата така и не настани потребители и тази услуга не стартира. Затова от общата стойност на проекта 330 546 лева очакваните разходи към края на юли са 228 550 лева.
На въпрос на “Темпо” дали този проект изпълни едно от главните си цели - да промени отношението на местната общност към децата и младежите с увреждания, отговорът на различните ръководители на социални институции в града бе единодушно “да”. В. Симеонова, директор на Детския център “Надежда”, разказа, че в началото родители на деца, посещаващи центъра и ЦДГ “Детски рай” в Каменица са реагирали с възмущение и страх, имало е натиск, подавали са сигнали до кмета. Наложило се е да направят родителска среща, на която са обяснили, че и те нямат опит с деца без родители, но не трябва да се отхвърлят различните. Трудната роля на балансьор е изиграл отделът “Закрила на детето”. Сега конфликтите са само спомен, децата ходят спокойно не само в център “Надежда”, но и в детската градина, в парка, в училище. Децата взеха участие и арт ателието на открито, организирано в рамките на Празниците на културата, а като знак, че обществото вече ги приема, директорът В. Стаев посочи растящия брой дарения.
Важен резултат от проекта е, че на базата на извлечения опит община Велинград ще внесе официално предложение в Министерския съвет. То ще бъде при такива проекти потребителите да се разделят на лица с физически и лица с умствени увреждания, тъй като за тях са нужни различна среда и различни грижи. Именно съжителството на деца с физически и с умствени увреждания доведе в началото на проекта до голям стрес сред персонала, който се пренесе и върху децата и затова ситуацията през ноември и декември бе трудна, каза Н. Стефанова.
В момента най-важната задача е плавното преминаване на дейностите от проектно към държавно финансиране. Общината е внесла всички необходими документи и чака решението на държавата, от което зависи дали срокът на проекта ще бъде удължен с още 2 месеца или ще се премине на държавно финансиране.
Елена БаеваTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград