Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивите



ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021



Цени за реклама

Общество и наука: Болницата здраво стъпи на пазара на медицинските услуги
Публикувано 2004-12-14 09:32:48 от темпо


За велинградската болница 10 декември бе празник. В този ден официално бе открито след основен ремонт Хирургично отделение, но всъщност се случи нещо много по-голямо. Д-р Йорданка Савова, управител на “МБАЛ - Велинград”, го формулира така: “Минахме през много трудности през последните години, но от болница със затихващи функции успяхме да се превърнем в здравно заведение, здраво стъпило на пазара на медицинските услуги”. В подобен дух бе и оценката на заместник-министъра на здравеопазването д-р Петко Салчев: “Радостно е, че това, което от години очакваме от реформата, започва да се случва във Велинград: създават се нови възможности за качествено лечение на болните”. Да споделят радостта и гордостта на целия болничен колектив освен заместник-министъра дойдоха още доц. Раденовски, директорката на Районния център по здравеопазване д-р Лина Веселинова, на ХЕИ - Пазарджик д-р Фани Петрова, много общински съветници начело с председателя Неджат Кехайов, управителите на всички лечебни заведения от Велинград, лекари от областта и страната и... нито един представител на общинската администрация.
Тон на тържеството дадоха Представителният духов оркестър и мажоретния състав, чиято програма завърши с изпълнение на химните на България и Европейския съюз и издигане на знамената на новите пилони, дарени от болница “ВИТА”. Отец Иван и отец Стоил извършиха водосвет, след което дойде ред на развълнуваното слово на д-р Савова. “Посвещавам този ден на всички, които работят и са работили в болницата и на хората, които помагаха”, каза д-р Савова. Тя припомни няколко важни дати от историята на болницата във велинград: създаването през 1955 г., откриването на новата поликлиника през 1978 г., разкриването на отделение по хемодиализа през 1986 г. и на Неврологично отделение през 1998 г. През 1976 г. в нашата хирургия е сниман филмът “Хирурзи”, като прототип на главния герой е известният велинградски лекар д-р Ромил Попов. През 1999 и 2000 г. бе извършен ремонт на Вътрешно и Инфекциозно отделение, през 2002 г. на фасадата, кслинична лаборатория и рентгеново отделение, през 2003 г. на АГО и Детско отделение, през настоящата година на Хирургично и Неврологично отделение. Закупена бе техника, вече е топло и уютно, а при акредитацията догодина болницата може с пълно основание да разчита на успех. Доазателство е и броят на преминалите пациенти, който през годините расте така: 2003 г. - 3900, 2004 г. - 5400, 2004 г. - досега над 6000 пациенти.
Д-р Савова благодари за безрезервната подкрепа на всички общински съветници и лично на Георги Михайлов, на МЗ, РЦЗ, РЗОК, ХЕИ, БЛС, на фирмата изпълнител на ремонта “Алпин-К” с президент Иван Карабетев, на д-р Крантев за дарените пилони, на всички хора от персонала на болницата и на всички пациенти, избрали да се лекуват тук.
Специални благодарствени писма бяха връчени на МЗ в лицето на д-р Петко Салчев и на Националното сдружение на общините в България, от което бе изпратена поздравителна телеграма. За безсънните нощи и дарените човешки животи, за огромния професионализъм д-р Савова прочете поздравителни адреси до големите хирурзи д-р Ромил Попов и д-р Юлиян Калъчев, както и до медицинските сестри Мария Дункова, Иванка Костадинова, Митка Попова и Сашка Мишева. Изказана бе и благодарност към всички лекари, работили години наред в болницата, които вече не са между живите.
Заместник-министър Петко Салчев поднесе радостната изненада, че МЗ и БЛЦ “Камена” даряват два телевизора за Хирургично и Инфекциозно отделение. От името на Общинския съвет Неджат Кехайов заяви, че напук на всичко, което се случва, д-р Савова е доказала, че общинските болници имат бъдеще и че велинградската още години наред ще обслужва населението.
Д-р Салчев и Н. Кехайов прерязаха лентата на ремонтираното Хирургично отделение, а завеждащият д-р Ташев гръмна първата бутилка шампанско. Всеки от присъстващите се убеди, че новоремонтираното отделение заслужава изказаните суперлативи и че Велинград вече има болница, която предлага на пациентите условия, за каквито преди години можехме само да мечтаем.
Елена Баева



Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград