Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Политика: Общината се управлява с феодални методи
Публикувано 2004-12-14 09:45:13 от темпо


Анализ на СДС за 1 година работа на ОА и кмета на общината
Измина 1 г. от местни избори 2003, година на напрежение, процедури и съдебни дела, довели до указ на президента за насрочване на нови избори за кмет.
Кметуването на г-н Беев бе натоварено с очакванията и надеждите на много хора, гласували за него, защото най-после общината щяла да се ръководи от богат и успял в бизнеса човек. В политиката нещата стоят по-различно, отколкото в частния бизнес. Още с първите си действия г-н Беев показа, че ще разчита на послушни хора, а не на такива, доказали своя професионализъм в работата си. Г-н Беев започна своята работа като кмет с феодални методи на принципа, че който не слуша и е против фирмите му, значи е враг. Под прикритието, че всичко, което прави е в защита на обществения интерес и използвайки частните си медийни инструменти, той започна сериозна PR-кампания. Целта й бе на втълпи колко велик човек е г-н Беев и колко лошо е била управлявана общината досега. Дали това е вярно - преценете сами.
След един мандат кметуване мога отговорно да заявя, че приоритет и абсолютно задължение за всеки кмет е да работи съвместно с Общинския съвет. В началото на своя мандат г-н Беев направи точно това. Съзаде се коалиция от неговите съветници и групите на ДПС, БСП и БЗНС на Пинчев. Тази коалиция гласуваше като един, докато се разпределиха директорските постове във “ВКТВ” и “Стройком”. Това бе времето, което му бе нужно, за да подготви източването на общинските пари в неговите фирми, без да има сключени договори и в разрез със закона.
Един очевиден пример, който е обект на разследване от Икономическа полиция: договорът за доставка на горива, сключен със софийска фирма, бе прекратен от г-н Беев и той самият започна да зарежда общинските обекти. Пак той зароби общината да плаща гориво в училища и детски градини, без това да е необходимо, защото става дума за летния дезон.
Още един пример: през нашия мандат улиците на Велинград светеха, но г-н Беев прекрати договора с фирмата на г-н Николов и го замени със своя фирма. Сега много улици, дори в центъра, са тъмни. По наше време се монтираха около 2000 енергоспестяващи лампи и програмна схема за управление на уличното осветление, което доведе до намаление на разходите с 40%. В момента тази програмна схема не работи.
Данните за строителната програма, асфалтирането и участието в програма “Красива България” през годините на нашия мандат и през 2004 г. са красноречиви (виж таблицата):
Година Строителна Асфалтиране “Красива програма България” 2001 152 473 лв 22 улици, 550 000 лв 500 000 лв 2002 726 915 лв 22 улици, 60 000 лв 200 000 лв 2003 1 076 114 лв 53 улици, 364 000 лв 640 000 лв 2004 150 000 лв 40 000 лв не участваме Видно е, че няма никаква приемственост в инвестиционната политика на общината в публичния сектор. За първи път тази година общината не можа да осигури 200 000 лева за своето участие в проект “Красива България”. Това стана въпреки благосклонното отношение на правителството и възможността за разсрочено плащане на сумата в рамките на 2004 г.
В туристическия сезон, който е от особена важност за всеки жител на града, отбелязахме спад и липса на всякакъв вид реклама за курорта. Нещата от 2003 г. в цифри изглеждаха така: 200 излъчвания на рекламен клип за Велинград през юни и юли по Нова телевизия и телевизия “Европа”. Средствата за изработване на филма и клипа бяха 3900, а за излъчването 4000 лева. Ако г-н Беев желаеше, можеше чрез колеги-кабелни оператори да излъчва вече направените филм и клип.
Беше посегнато на Центъра за бизнес и информация, чиято дейност беше високо оценена от много институции. Сега има два конфронтирани помежду си бизнес-центрове, а ние останахме без зала за културни мероприятия.
Шороко бе рекламирано доброто финансово състояние на общината при г-н Беев. Ето и цифрите за задълженията, а изводите се налагат сами:
Финансови задължения на Община Велинград
1999 г. 954 080 лв 31 VІІ 2003 г. 100 000 лв
31 XII 2003 г. 500 000 лв
31 VII 2004 г. 300 000 лв
Какво направи г-н Беев в Общинска администрация? Една от първите му задачи беше да смени интернет-доставчика - естествено, с фирма на Беев. От ОА напусна духът на уважение в колектива и същият бе заменен от страх и долни страсти. Методично и целенасочено проблемите в управлението започнаха да се приписват на Общинския съвет, без да се вижда истинската причина за неработещата община. На форуми като събрания на НСОРБ, АРО и др., където се разискват децентрализацията на общините, бъдещи бюджети, стратегии и нови практики, наложени във връзка с влизането ни в ЕС, обикновено няма представител на Община Велинград. И това е обяснимо, тъй като е извън личния интерес на г-н Беев.
Закономерно се стигна до подписване на договор за чистотата с фирмата на г-н Беев с предварителна заповед, без да се спазват съдебните процедури. Общинското предприятие “Стройком” се постави в безизходица. Това стана благодарение на вр.и.д. кмета г-н Дулев който изпълнява безпрекословно безкрайните искания на г-н Беев. В същото това безвремие до детска градина беше вдигната бензиностанция, поставени “масички” за вестници без решение на ОС, отказ от издръжка на ФК “Чепинец” (въпреки изричното съгласие на г-н Беев, декларирано и протоколирано на събранието, което го е избрало за президент на клуба). Общината загуби време, разпиля ресурс, създаде се конфронтация и ние пак сме в изходна позиция - избори.
Този път нямаме право на грешка.
(Със съкращения)Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград