Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Бизнес: Ф. Беев е упражнявал натиск върху членове на ОИК
Публикувано 2004-12-27 10:44:16 от темпо


На 22 декември в Окръжен съд - Пазарджик продължи наказателното дело срещу Галя Кюлева - член на Общинска избирателна комисия - Велинград, обвинена във взимане на подкуп от Фидел Беев. Това бе второ заседание, на което бяха изслушани четирима свидетели: Паулина Поптомова, Здравка Водева и Мехмед Дживгов като членове на ОИК и председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов. Г-жа Поптомова много подробно разказа събитията между 11 и 18 юни - датите, на които ОИК заседава по сигнал, че тогавашният кмет Фидел Беев в нарушение на ЗМСМА продължава да е управител на фирма и да извършва търговска дейност. Тя обясни, че на 15 юни вечерта Галя Кюлева й разказала, че Ф. Беев в присъствието на Стоян Дулев и Неджат Кехайов й е обещал работа в общината. На следващия ден Кюлева отново се срещнала с Беев, който се държал грубо, но постигнали консенсус: обещал да я назначи, ако го подкрепи с гласа си в ОИК. Същият ден Здравка Водева споделила с тях, че се говори, че членове на ОИК ще бъдат купени от Ф. Беев. Галя Кюлева обяснила, че ще иска от него писмена декларация с обещанието за работа, за да докаже пред ОИК какъв човек е той. На среща с нея Ст. Дулев и М. Дживгов също настоявали да гласува за Ф. Беев, като през цялото време ставало въпрос единствено за работа, а не за пари. Г-жа Поптомова припомни и как Галя Кюлева е дошла на заседанието на ОИК на 18 юни, показала е пред колегите си следите от белезници и е разказала за нахлуването на полицаи в дома й и задържането за цяла нощ в ареста. М. Дживгов, секретар на ОИК и счетоводител в общината, обясни, че вечерта на 11 юни по настояване на Стоян Дулев са ходили в домовете на Галя Кюлева и Здравка Водева. Искахме да им кажем заседанието на комисията да бъде отложено, за да може Ф. Беев да представи доказателства, че е излязал от фирмите, обясни М. Дживгов. Той не можа да възпроизведе точните разговори и отговори, че не си спомня дали са отправяни заплахи към Здравка Водева да бъде уволнена от работа, ако гласува против Беев. Точно тогава се женех и всичко ми е малко размито, обясни г-н Дживгов.
За въпросната среща вечерта на 11 юни подробно разказа Здравка Водева. Дулев и Дживгов й се обадили след 22 часа и настояли да се видят. Дошли пред дома им, на срещата присъствал и съпругът на г-жа Водева (Атанас Водев даде показания на предишното съдебно заседание). Дживгов беше много добре почерпен, а Дулев много ясно ми каза, че трябва да взема “правилното решение”, за да не бъда уволена от работата си в общината, заяви Здравка Водева. Дулев е дясната ръка на Беев, така че на мен ми стана категорично ясно кое е “правилното решение”; но и да не бяха дошли, пак щяхме да отложим заседанието, защото не сме хора, които с лека ръка ще вземат решение за сваляне на кмета без доказателства, обясни свидетелката в отоговор на въпрос от прокурора Иван Даскалов.
На заседанието на ОИК на 12 юни г-жа Водева споделила, че предишната вечер са я притискали. Същото разказала и Галя Кюлева, която била видимо притеснена, защото Дулев и Дживгов я посетили към 23 часа, а по това време съпругът й бил в чужбина и тя била сама вкъщи.
През следващите дни кметът Фидел Беев няколко пъти викал Здравка Водева в кабинета си. Разговорите тя определи като психически тормоз, защото всеки път г-н Беев й внушавал, че има достатъчно гласове в ОИК, че има власт в съда, прокуратурата и медиите; че не се притеснява от нови избори и дори ще му бъде по-добре Дулев да е вр.и.д. кмет, а той да го командва от разстояние. На последния им разговор Ф. Беев отново попитал Водева как ще гласува и когато тя отговорила, че ще гласува според закона, видимо се ядосал. Каза, че нямаме мнозинство, защото има купени хора в ОИК и че ще си загубя работата. Иван Татарчев, адвокат на Г. Кюлева, настоятелно попита дали по време на тези разговори г-н Беев е използвал нецензурни изрази и етнически обиди. Г-жа Водева отговори утвърдително, но не пожела да ги цитира с мотив, че са били крайно обидни. Имаше ли квалификации “Вие, българите...”, попита адвокатът и отново получи утвърдителен отговор. Свидетелката разказа, че е споделила за заплахите от страна на Беев на кафе с Г. Кюлева, П. Поптомова и председателката на ОИК Ив. Станчева. Галя се ядосала много и казала пред всички, че ще накара Беев да подпише декларация за работа и така ще го разобличи с какви методи си служи. За пари изобщо не станало дума, Кюлева споделила само, че няколко пъти по къщата й са хвърляли камъни.
При разпита Здравка Водева припомни, че Г. Кюлева й разказала как когато на 17 юни Ф. Беев отишъл в дома й, поискал чаша вода. Тя се обърнала да налее и предполага, че точно тогава е бил оставен пакетът с увитите във вестник пари. На 18 юни пред ОИК Галя Кюлева била много разстроена и разказала как да нахлули в дома й, как са я накарали да подпише протокол, сложили са й белезници и за кошмара, който е преживяла в ареста.
Съдийката попита дали г-жа Водева е била уволнена от работа след гласуването. Г-жа Водева отговори, че временният й договор е изтекъл на 21 юли и е била уволнена от вр.и.д. Стоян Дулев на 13 август, като той подчертал пред нея, че държи да я уволни точно на 13-ти, петък.
Неджат Кехайов разказа, че е присъствал на един от разговорите между Ф. Беев и Г. Кюлева. Той влязъл в кметския кабинет по служебен въпрос, там бил и Ст. Дулев. Беев се опитваше да направи сондаж какво е мнението на Кюлева, тя не даде категоричен отговор. Станало въпрос, че е без работа и Беев казал, че ще помогне, но не се ангажирал твърдо. Г-н Кехайов не успя да си спомни дали Беев или Кюлева е поставил въпроса за работата.
Съсът остави без уважение искането на адвоката Иван Татарчев за удостоверяване съдебното минало и настояще на свидетеля Фидел Беев с оглед неговите показания. Делото продължава на 27 януари 2005 г. с разпит на свидетеля Георги Гагов, който представи болничен лист.
Елена БаеваTuesday, September 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.2021
· 326 първокласници в 18 паралелки тръгват на училище
· IN MEMORIAM:Доктор Александър Попов - човекът, който биеше камбаната на Истината
· Денят на Съединението - отново под знака на пандемията
· Ново знаме и Арка на просвещението за вековния юбилей на СУ „Васил Левски“
· ПРОТЕСТ: СРЕЩУ НОВИТЕ МЕРКИ
· Кристиян Ваклинов е финалист в кампанията „Будител на годината 2021“
· Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
· Малки обяви: 14.09.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 14.09.2021
· „Здравче-Венче“ спечели пет отличия от „Евро Фолк“
· Ансамбъл „Драгиново“ заслужи Златен плакет от Неделино
· СК „Бойни изкуства“ завоюва две шампионски титли по ММА
· 234 състезатели в лятно ски бягане по нови маршрути
· Танцьорите откриха сезона с медали от купа Бургас
· Дъщерята на д-р Дошкинов написа „Човекът-лекар“
· Звездни мигове за таланти от Велинград
· СУ „Методий Драгинов“ спечели проекти по програма Еразъм+
· Откриха нова детска площадка в Ракитово
· „Велинград волей“ с успешно завършил проект
 
Всичко за велинград