Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 01
· Общината ще предплати 2.2 милиона на „Еко-Титан“
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.05.2021
· Разпределиха местата в СИК за новите избори
· Празничен 24 май
· Започна втора кампания за набиране на преброители
· КРИМИ ХРОНИКА 01.06.2021
· Трима учители получиха почетно отличие „Неофит Рилски“
· Мисията да създадеш неизчерпаема любов към лесовъдската професия
· Празник на духовното извисяване
· Обучение в Португалия
· Където е било читалище, пак ще бъде
· Малки обяви: 01.06.2021
· Посади дърво
· Библиотекар за един ден
· Гяуров разказва: Хубостта на нашия край я няма никъде

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Поредно “златно” доказателство за ансамбъл “Драгиново”
Публикувано 2017-04-04 13:02:31 от Темпо


На 25 март в Пловдив се проведе Първият фестивал със състезателен характер “Орфееви таланти”. Нашата община бе представена от Ансамбъл за автентичен фолклор “Драгиново” с. Драгиново с главен художествен ръководител Грета Кадьова. За нея участието е било особено важно, защото по думите й “От 2-3 години не сме участвали във фестивали и конкурси със състезателен характер и беше крайно време да видим къде сме.”


Авторитетно жури под ръководството на диригентката на хора на космическите гласове Ваня Монова оцени ансамбъл “Драгиново” с най-високата награда “Златна лира”. Това е поредното “златно” доказателство за хармония, красота и талант на гласове, танц и носия, които нашите представители притежават и носят в сърцата си. Аплодисментите и сълзите в очите на жури и публика както и признанието, че показват “аовтентичен фолклор, интелигентно поднесен” определи участие на драгиновския ансамбъл и на заключителния концерт в Дома на армията в Пловдив.
Ето какво сподели Грета Кадьова след поредния успех: “На сцената на Пловдивската филхармония, където беше нашето представяне, излязахме с двугласно акапелно, характерно за нашия край изпълнение на шест от всичките четиридесет изпълнители на Ансамбъла на песента “Каква мома видях, мамо, в горната махала...”. Последваха ни и останалите и това бе знак цялата зала да започне с аплодисментите, а на финала председателката на журито да дойде на сцената да ни се поклони и със сълзи на очите да изрази въхищението си от нас и да ме попита “Как ги учите?”. Отговорих й, че дотук се стига - 47 години да не слезеш от сцената без злато, с много труд, постоянство, любов към хора и традиции в името на родината България. А младите ръководители, които се занимават с автентичен фолклор, трябва да внимават, защото това е не само съдба, но и класиката на нашия народ, на България. И не по- малко важно е, ти да го мажеш, за да го предадеш и като пример на младите хора. Освен това трябва да знаеш как много умело да го пипнеш този наш роден фолклор заради новостите и интелигентно да го поднесеш, за да привличаме младите хора, за да я има нашата родина България.
Фолклорът в България няма да загине, но ще бъде някак си по-добре за всички нас, които работим в името на духа и културата българска, ако властимащите виждаха “чудото”, което всеки един от нас сътворява на сцената. Тогава щяха със сърцата си да разберат, защо трябва да се подобри финансирането на самодейните творчески колективи и на най-уникалната българска институция - Читалището. Ако хората още не са разбрали, нека им кажа, че читалищата са тези, които пазят децата ни от лошите пороци на улицата и така пазят България.
Искам и да благодаря на кмета д-р Коев, който не наруши традицията, създадена от велинградските кметове и с абсолютното си уважение към нас и нашия ансамбъл за пореден път ни помогна да участваме и в този фестивал. Благодарности и за зам.-кмета на общината Сергей Кичиков, на кмета на Драгиново Бисер Маджиров и председателя на НЧ “Методи Драгинов” Емил Налбантов.
Освен това моля чрез в. Темпо” да се намери финасиране и да се създадат школи за битови инструменти - кавал, тамбура и тарамбука, а и за акордеон, все инструменти типични за нашия край.
За мен и за целия ансамбъл бе особена чест думите и поканата на странджанската певица Златка Ставрева: “Останах в захлас, такова чудо не бях чувала. Каня ви на нашия фестивал в Китен, за да ви видят, чуят и насладят на автентичното народно пеене, хора и носии.” Председателката на журито Ваня Монова също ни покани на фестивала “Приморска перла” в Приморско.
Пожелавам на целия ансамбъл “Драгиново” и на всички, които по един или друг начин са свързани с него, много здраве и де не забравяме никога, че сме силни, защото сме заедно - аз, гласовитите момичета и създадените от мен изключителни музиканти като Митко Дедов и Джамбо Налбантов...
Веска БожковаTuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово
· Висока оценка за представянето на КСТ „Импулс Велинград 2002“
· „Невъзможното за други за нас е само трудно“
Tuesday, June 01
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 01.06.2021
· Трите общински фирми са в незавидно финансово състояние
 
Всичко за велинград