Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Криминална хроника: Изборите са опорочени изцяло
Публикувано 2005-04-05 08:49:42 от темпо


Изборът на Ф. Беев касиран, той обжалва Тричленен състав на Пазарджишкия окръжен съд (ПОС) отмени решението на Общинска избирателна комисия (ОИК), с което Фидел Беев бе обявен за спечелил частичните избори за кмет на община Велинград. Съдебното решение се обжалва от г-н Беев пред Върховния административен съд (ВАС), който ще реши спора окончателно. Председателката на съдебния състав Пенка Янева спази обещания срок и решението излезе в края на работния ден на 30 март. Ден преди това във Велинград витаеше новината за касиране на изборите, но от деловодството на ПОС отричаха, че вече има решение по дело 45/2005 г. В десетте страници на съдебното решение са изброени нарушения на повече от 15 членове на Закона за местните избори. Крайният извод е: “Съдът приема, че всяко от тези нарушения самостоятелно не може да доведе до опорочаване на крайния резултат, но разгледани в съвкупност, дават основание да се направи категоричен извод, че избирателният процес е бил опорочен изцяло”. Основните факти, на които съдът базира решението си, са следните:
* в 6 избирателни списъци липсва подпис на кмет (това са секциите в Драгиново, Пашово и Цветино, където списъците по закон се подписват не от кмета на общината, а от кмета на селото). В секцията в Бозево липсва подпис на секретар на общината. Поради липсата на подписи списъците нямат доказателствена сила и съдът приема, че отчетените в тези секции 3018 гласа за Фидел Беев са недействителни.
* съдът счита за особено съществени нарушения на закона фактите, че 4 избирателни списъка (в Рохлево, Бирково, Юндола и Медени поляни) са без данни за постоянния адрес на избирателите. Така не може да се установи контрол върху вота, защото не е ясно дали избирателите са вписани само в един избирателен списък. В нарушение на закона в самия изборен ден са извършвани поправки в списъците и са дописвани лица без данни за адресна регистрация. Допуснато е гласуване на лица под 70 години със стар личен паспорт, вместо с изискваната по закон лична карта. Това нарушение също прави гласовете недействителни. * като нарушение се сочи, че 7 членове на СИК са подменени с лица, които не са утвърдени с решение на ОИК. Съдът постановява, че има нарушения на законовите разпоредби за предизборна агитация от страна на Ф. Беев: публикуване на агитационни материали в негова полза във в. “Чепинец” в деня за размисъл 11 февруари 2005 г. и излъчвания по радио “Велинград” на честота, за която няма лиценз.
Съдът взима под внимание и заключенията на двете вещи лица, извършили експертизи на бюлетините. Според специалиста полиграф Н. Тонев са открити общо 42 бюлетини на Ф. Беев, които са ксерокопия. Според заключението на специалиста математик Црънчев при броенето се установява, че са намерени 1235 плика по-малко от бюлетините. Съгласно закона бюлетините без пликове е трябвало да се отчетат като недействителни, но са отчетени от ОИК като действителни. Вещото лице е анулирало 388 бюлетини на Ф. Беев и е констатирало редица нарушения на секционните избирателни комисии при отчитането на неизползваните пликове и бюлетини. Съдът приема, че при отчетени общо 22 029 гласове на първия тур в кметските избори обявеният за спечелил Фидел Беев е трябвало да получи 50%+1 или 11 016 гласа. Официално отчетените гласове за него са 12 839, но от тях следва да се приспаднат като недействителни 3018 гласа в седемте секции без подпис върху избирателните списъци и преизчислените 228 анулирани бюлетини, констатирани при ръчното преброяване. При това положение получените от кандидата Фидел Беев гласове на първия тур са 9 593, което означава, че той е получил по-малко от 50% от действителния вот на избирателите. Като е обявила Фидел Беев за спечелил изборите за кмет, ОИК-Велинград е постановила незаконосъобразно решение, защото кандидатът не е получил на първи тур повече от половината действителни гласове, смята съдът и отменя решението на ОИК.
Съдебният спор продължава във ВАС. По закон срокът, в които върховните съдии трябва да се произнесат, е 14 дни след постъпване на жалбата от страна на Ф. Беев.
Елена БаеваTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград