Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Бизнес: Пионери в печеленото на проекти
Публикувано 2005-04-26 09:27:02 от темпо


Досега в продължение на 5 години на 21 април Центърът за бизнес и информация отбелязваше своя рожден ден с голяма среща на партньорите. Но след разделянето на бизнес-центъра миналата година традицията неизбежно претърпя промяна. На 21 април ЦБИ-АРР все пак организира тържество, на което отбеляза 3 години от създаването на инкубатора за билки в Драгиново. Днес е тъжен ден, защото ЦБИ-АРР и общинското предприятие не са заедно, не скри емоциите си ексдиректорката Светла Папукчиева. Сред гостите на тържеството бе и настоящата директорка на общинския бизнес-център Даниела Пенева, на която прави чест, че дойде да поздрави колегите си и бе единствената от гостите, която ги зарадва с букет цветя. Събитието уважиха зам.-кметовете Ели Главеева и Мехмед Карамолла, общински съветници и бизнес-партньори на агенцията.
В краткото си слово временният кмет Атанас Водев каза, че хората от ЦБИ-АРР са пионери на това, което се очаква всички да правим с пълни обороти - да печелим и реализираме проекти. Там, където ЦБИ-АРР са партньори, обикновено нещата се случват и то добре, бе оценката на г-н Водев. Директорката на ЦБИ-АРР Васка Милушева обобщи постигнатото досега през 3-те години работа на инкубатора за билки. Цифрите доказват, че предварително поставените цели за осигуряване на алтернативна заетост, оползотворяване на пустеещи земи и развитие на биологично земеделие, са постигнати. С билки вече са засети близо 120 декара земя в общините Велинград и Ракитово, има разсадник от 5 дка, експериментална база от 11 дка, изградена бе сушилня за билки и плодове. Огромно постижение е, че разсадът вече е биологичен след получаването на сертификация за 222 дка земи в региона. Обучени са 140 човека, като към досегашните 47 семейства от общините Велинград и Ракитово вече има и нови 20 семейства от Гоце Делчев и Вакарел. Опитът на успешния инкубатор за билки в Драгиново се развива в още 7 общини. А бъдещите планове са да се изгради поливна инсталация, складова база и да се отворят пунктове за изкупуване на диворастящи билки и плодове.
Светла Папукчиева разказа за част от новите проекти, в които Велинград ще намери място чрез ЦБИ-АРР. Стартира голям проект, който се финансира от британското посолство и има за партньор Министерството на земеделието. По него ще се разясняват европейските стандарти в областта на органичното земеделие и конкретно мярка 1.3 по програма САПАРД. Кандидатстването по тази мярка е особено привлекателно, тъй като се дават стопроцентови директни субсидии за органично производство. По проекта 20 български биологични производители ще получат безплатна експертна помощ при подготовката на проектите, част от тях ще могат да проучат на място опита във Великобритания и Швеция.
Чрез ЦБИ-АРР във Велинград върви проучване по проект за женското предприемачество, който се прави в 12 общини. Две фирми от Велинград ще бъдат включени в наръчника “Българския бизнес в ЕС”. Много подробно бе представена новата регионална инициатива “Места - Чепино” за интеграция на малцинствата.
Финалът на вечерта бе коктейл и разрязването на поредната торта-уникат на сладкарница “Мариам”, която специално за случая бе направена с украса от билки и плодове.
Елена БаеваTuesday, September 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.2021
· 326 първокласници в 18 паралелки тръгват на училище
· IN MEMORIAM:Доктор Александър Попов - човекът, който биеше камбаната на Истината
· Денят на Съединението - отново под знака на пандемията
· Ново знаме и Арка на просвещението за вековния юбилей на СУ „Васил Левски“
· ПРОТЕСТ: СРЕЩУ НОВИТЕ МЕРКИ
· Кристиян Ваклинов е финалист в кампанията „Будител на годината 2021“
· Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
· Малки обяви: 14.09.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 14.09.2021
· „Здравче-Венче“ спечели пет отличия от „Евро Фолк“
· Ансамбъл „Драгиново“ заслужи Златен плакет от Неделино
· СК „Бойни изкуства“ завоюва две шампионски титли по ММА
· 234 състезатели в лятно ски бягане по нови маршрути
· Танцьорите откриха сезона с медали от купа Бургас
· Дъщерята на д-р Дошкинов написа „Човекът-лекар“
· Звездни мигове за таланти от Велинград
· СУ „Методий Драгинов“ спечели проекти по програма Еразъм+
· Откриха нова детска площадка в Ракитово
· „Велинград волей“ с успешно завършил проект
 
Всичко за велинград