Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Инициативата „Алабак” с официално представяне
Публикувано 2018-11-27 09:51:28 от Темпо


На 14 ноември в софийския Клуб на пътешественика официално беше представена инициативата „Алабак”, която вече е регистрирана и като сдружение с нестопанска цел. Доброволците от инициативата „Алабак” развиват своята дейност вече няколко години, но едва сега са решили да дадат по-широка гласност и повече информация за основните цели, които имат намерение да осъществят.


В началото е бил интересът към планинския рид Алабак, простиращ се между долините на реките Яденица и Чепинска, разположен в северозападната част на Родопите между Юндола и Къркария с площ около 300 кв. км. В този дивен край освен неповторимата красота на природата се крие и много история, за което говори и големият брой останки от езически светилища и крепостни стени. Не на последно място идва и възможността да се развива алтернативен туризъм.
През изминалите 3 години и половина доброволците се заемат с описването на рида Алабак и разработката на ГИС платформа. Тя представлява своеобразен интерактивен пътеводител за региона с богата база данни, включваща пешеходни и колоездачни маршрути, забележителности и други обекти, които представляват интерес за туристите.
Павел Сидеров, който е от Варвара, е в основата на инициативата „Алабак”. Той представи основните цели, насочени главно към опазване, развитие и популяризиране на западнородопския рид Алабак. Главните дейности са определени като:
* Опазване чрез наблюдение на района, създаване и поддържане на комуникация с институции, организиране на акции и кампании, насочени към решаването на конкретни проблеми.
* Развитие чрез създаване и поддръжка на туристическа инфраструктура (пътеки, маркирани маршрути,заслони и хижи, облагородяване на райони около забележителности), набиране и поддържане на база данни с информация за обектите.
* Популяризиране чрез уеб страница, социални мрежи, организирани събития, публикации в медии.
Още през пролетта на 2016 г. хората от инициативата „Алабак” започват почистване и маркиране на туристическите маршрути и пътеки, голяма част от които са били доста занемарени. В началото са били малки групички приятели, а в последствие и с по-масови доброволчески инициативи са привели около 150 км пътеки и официални маршрути в добро състояние. През този период са популяризирани множество маршрути за планинско колоездене, които вече се използват. Тепърва предстои споделяне и на повече информация за пешеходните туристически пътеки и маршрути. Част от дейностите са свързани и с природоопазването. За тази цел се съберат необходими данни, за да се направи по-дългосрочна кампания. Чрез нея ще се накарат институциите да вземат мерки, които да спрат замърсяването на река Чепинска, както и да се да спре унищожаването на някои туристически маршрути в следствие на дърводобива.
Краткосрочните планове са свързани с построяване на един или два заслона във високите части на Алабак, поставяне на информационни табла, кампания във връзка със замърсяването на Чепинска река, организиране на мероприятия. Дългосрочните планове не са ограничени във времето. Всички обекти по туристическата инфраструктура имат нужда от периодична поддръжка. Развитието и съществуването на инициативата е в пряка зависимост от активността на участниците в нея и наличието на ресурси за осъществяването й като време, работна сила, финансови и материални средства.
До момента в инициативата „Алабак” са участвали около 100 души. За да продължава обаче, тя има нужда от широка подкрепа. Всеки може да се включи в нея, като начините основно са два: чрез труд или чрез дарение. Двата електронни адреса на инициативата „Алабак” са https://alabak.info и https://fb.com/alabak.info До момента тя е финансирана с лични средства на доброволците, но за да продължи да се развива и постига целите си, има нужда от финансиране. Съвместно със сайта platformata.bg и съкратената версия на адреса за дарения на инициативата http://bit.do/eBgFx започва кампании за финансиране на различните дейности. Първата такава е за поставяне на информационни табла по гарите и спирките на теснолинейката, както и на ключови места по рида Алабак.
Георги ДишляновTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград