Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Бизнес: Мебелният и туристическият бранш научиха много в Италия и Шотландия
Публикувано 2005-07-05 09:10:38 от темпо


Преди няколко седмици представители на 4 дървопреработващи фирми от Велинград и Ракитово посетиха Италия. По същото време представители на туристическия бранш от Велинград гостуваха в Шотландия. И в двете държави нашите бизнесмени трупаха опит за изискванията на Европа в своя сектор, а пътуването им бе осъществено по проекта на Националната мрежа за бизнес развитие “Повишаване конкурентноспособността на българските фирми в съответствие с Лисабонската стратегия”. Проектът премина през няколко етапа, а през септември предстои заключителна конференция в София.
За впечатленията и наученото в Италия и Шотландия участниците разказаха на пресконференция на 27 юни в АРР-ЦБИ. Г-жа Стела Василева от името на мебелопроизводителите сподели, че при посещенията на италианските фирми са направили за себе си извода, че не сме далече от тяхното ниво, но италианците работят с много нова техника. При нашата остаряла техника разликата в стандартите е 10 пъти, докато в Италия за закупуване на нови машини има добри лизингови схеми, данъчни облекчения и помощ от държавата. Там дървообработващите фирми са обединени в клъстери на хоризонтално и вертикално ниво и така обхващат целия процес от разкрояване, кантиране, сглобяване до крайното изделие. Докато в България производството е разпокъсано и фирмите не са обединени. Назад сме и с нивото на комуникации, с организацията на търговията, в която се минава през много посредници. Целта трябва да бъде серийно производство по заявка, като в Италия акцентират на цялостното обзавеждане, а не като при нас на индивидуални поръчки. Италианците са водещи в дизайна, но определяща е цената, а тук ние сме конкурентноспособни, заявиха нашите мебелопроизводители. Най-успокояващото за тях е било, че ЕС няма да иска от българските фирми предварителна сертификация още преди да сме членове на съюза.
Много полезни срещи и контакти отчетоха и от туристическия сектор. Даниела Дафова от къща за гости “Весинел” разказа за посещенията им в шотландската столица Единбург и известния замък, в най-големия старинен хотел на брега на Северно море “Олд корс хотел”, в шотландски СПА-хотели, в ресторант “Шератон” и разбира се - в дестилерията на шотландското уиски. Според Иван Рангелов те имат име, но по отношение конкретно на СПА-туризма ние сме по-напред и предлагаме по-добри условия. С това се съгласи и Ваня Манолова, мениджър на хотел “Олимп”. Велинградчани са били впечатлени от колежа за обучение на туристически кадри, който се слави като един от най-добрите в бранша и подготвя всякакви кадри за туристическата индустрия. И наши кадри биха могли да се обучават там, но е твърде скъпо, затова трябва да се търси поне съфинансиране от европейските фондове. Васка Милушева напомни, че столицата Единбург след затваряне на мините и била умиращ град, но с пари от ЕС те са успели да го превърнат в туристическа дестинация. Трябва да се научим как да си поискаме пари от ЕС с качествени проекти, подчерта тя. Г-жа Милушева разказа и за своето посещение в Швеция по проект за развиите пазара на биологични продукти и как биологичното земеделие може да се развите и като туристическа атракция.
“Не копирайте от нас, пазете самобитността си” - това е бил съветът на домакините от Шотландия към нашите туристически фирми. Радващо е, че в Шотландия и Ирландия Велинград не е неизвестно име, тъй като сме включени в туристически справочник.
От името на всички участници в проекта Д. Дафова изказа благодарност към АРР-ЦБИ и към Британския съвет.
Елена БаеваTuesday, September 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.2021
· 326 първокласници в 18 паралелки тръгват на училище
· IN MEMORIAM:Доктор Александър Попов - човекът, който биеше камбаната на Истината
· Денят на Съединението - отново под знака на пандемията
· Ново знаме и Арка на просвещението за вековния юбилей на СУ „Васил Левски“
· ПРОТЕСТ: СРЕЩУ НОВИТЕ МЕРКИ
· Кристиян Ваклинов е финалист в кампанията „Будител на годината 2021“
· Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
· Малки обяви: 14.09.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 14.09.2021
· „Здравче-Венче“ спечели пет отличия от „Евро Фолк“
· Ансамбъл „Драгиново“ заслужи Златен плакет от Неделино
· СК „Бойни изкуства“ завоюва две шампионски титли по ММА
· 234 състезатели в лятно ски бягане по нови маршрути
· Танцьорите откриха сезона с медали от купа Бургас
· Дъщерята на д-р Дошкинов написа „Човекът-лекар“
· Звездни мигове за таланти от Велинград
· СУ „Методий Драгинов“ спечели проекти по програма Еразъм+
· Откриха нова детска площадка в Ракитово
· „Велинград волей“ с успешно завършил проект
 
Всичко за велинград