Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Бизнес: Д-р Михаил Тиков:Общинската болница зависи в много голяма степен от нас
Публикувано 2005-07-12 08:41:41 от темпо


Собствениците на “ДКЦ 1” искат да изкупят всички помещения и идеални части, останали публична общинска собственост след приватизацията на сградата на бившата поликлиника през април 2001 г. Така ще се решат веднъж завинаги споровете за собственост, съобщи мажоритарният собственик на “ДКЦ 1” д-р Михаил Тиков. Заради намеренията за строеж на частна болница до общинската д-р Тиков даде нарочна пресконференция на 4 юли. Същия ден той разговаря с лекарите от общинската болница “МБАЛ-Велинград”, които заедно с управителката д-р Йорданка Савова и общинският контрольор д-р Здравка Масларова отделиха над два часа от работното си време за среща с д-р Тиков. Според М. Тиков голяма част от информацията за бъдещата нова болница е изкривена. Необходимостта тя да бъде построена е свързана с това, че след 2007 г. сегашната общинска болница няма да устои на изискванията на Европейския съюз за акредитация. А още от януари 2006 г. държавата ще спре да финансира такъв тип болници по силата на споразумение с МВФ. Така, според д-р Тиков, Велинград и регионът може да се окажат без болница и затова те имат намерение да построят ново здравно заведение, което да отговаря на съвременните изисквания. Желанието им е да работят в колаборация с общинската болница, като д-р Тиков подчерта, че досега “ДКЦ 1” е изпълнявал негласното споразумение да насочва пациенти към общинската болница. Кое е по-важно - Велинград да има хубава болница или да се задоволят интересите на съветници, чийто начин на живот е да пречат, попита той. С оценката му за бъдещето на общинската болница се съгласи и д-р Савова. Според нея “МБАЛ - Велинград” ще може да изпълни изискванията на ЕС, ако общината отпусне между 2 и 3 милиона лева. И тъй като е ясно, че това няма да стане, по-добре е общинската и частната болница да съществуват успоредно. Има незаети ниши, имаме реален шанс да разширим обема на дейностите, смята д-р Савова. Тя не се опасява от варианта в общинската болница да се лекуват повече пациенти без здравни осигуровки, което би лишило здравното заведение от постъпления и означава бавен фалит. Д-р Савова определено изненада журналистите с новината, че тези пациенти вече били малко и повечето били внесли дължимите осигуровки. Не бе дадено обаче ясно обяснение на парадокса, че години наред в общинската болница се правиха инвестиции с идея за по-добра оценка при акредитация; че многократно бе изтъквано как болницата е стабилизирана и бяха чертани перспективи за успешно развитие, а сега изведнъж се казва, че през 2006 г. община Велинград може да остане без болница.
Според д-р Тиков бъдещето на общинската болница след 2006 г. е нейната база да се ползва като специализирано звено - например в областта на неврологията. На въпрос в каква степен общинската болница е зависима от него в момента д-р Тиков отговори: “В много голяма степен”. И поясни, че ако от “ДКЦ 1” не са добронамерени, могат да насочват пациенти към Пазарджик. А “ДКЦ 1” държи 99% от първичните прегледи в региона и е основен източник на болни за болницата. Ние не се водим от мотива да пречим на общинската болница или да я фалираме, подчерта М. Тиков. Главната цел пред инвеститорите в новата болница ще е да се покрият европейските норми и да се повиши нивото на здравеопазването във Велинград. Те са готови да вложат на първия етап до 3 милиона лева, като общината няма да има никакъв финансов ангажимент към построяването на новата болница. По отношение на кадрите д-р Тиков заяви, че ще работят изключително с местни лекари, въпреки че във Велинград няма много специалисти. На въпрос, че тогава ще липсва желаната от пациентите конкуренция, д-р Тиков отговори, че ще се опитат да създадат конкуренция между местните лекари. Болният въпрос за пускането на микробиологичната лаборатория за кой ли път остана без отговор. Д-р Савова, която е натоварена с отварянето на лабораторията с решение на Общинския съвет, не даде гаранции, че това скоро ще се случи. Като причина отново бе изтъкнат спора за собствеността, който можело да стигне и до съда. Много показателен бе отговорът на д-р Тиков на въпрос чия собственост са помещенията на Центъра за хемодиализа - общинска или на “ДКЦ 1”. Ако тръгнем на съд, хемодиализата може да се окаже наша, каза М. Тиков. Но побърза да добави, че на тоя етап неговата позиция е да се подпише споразумение с общината и да не се отива в съда, защото от конфронтацията никой няма интерес. Темата остава актуална, защото наскоро Общинският съвет отпусна над 37 000 лева на “МБАЛ-Велинград” за ремонт на Центъра по хемодиализа и е важно в чия собственост е инвестирано.
Искането за строеж на нова болница изправя Общинския съвет пред ново трудно решение. Не само за мястото на болницата (ако общината откаже, инвеститорите може да строят и на частен парцел), не само за сроковете (от “ДКЦ 1” настояват решението да не се отлага за септември). Част от въпросите е и този за задаващия се нов монопол в местното здравеопазване, чийто път бе открит с приватизацията на “ДКЦ 1” през 2001 г.
Елена БаеваTuesday, September 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.2021
· 326 първокласници в 18 паралелки тръгват на училище
· IN MEMORIAM:Доктор Александър Попов - човекът, който биеше камбаната на Истината
· Денят на Съединението - отново под знака на пандемията
· Ново знаме и Арка на просвещението за вековния юбилей на СУ „Васил Левски“
· ПРОТЕСТ: СРЕЩУ НОВИТЕ МЕРКИ
· Кристиян Ваклинов е финалист в кампанията „Будител на годината 2021“
· Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
· Малки обяви: 14.09.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 14.09.2021
· „Здравче-Венче“ спечели пет отличия от „Евро Фолк“
· Ансамбъл „Драгиново“ заслужи Златен плакет от Неделино
· СК „Бойни изкуства“ завоюва две шампионски титли по ММА
· 234 състезатели в лятно ски бягане по нови маршрути
· Танцьорите откриха сезона с медали от купа Бургас
· Дъщерята на д-р Дошкинов написа „Човекът-лекар“
· Звездни мигове за таланти от Велинград
· СУ „Методий Драгинов“ спечели проекти по програма Еразъм+
· Откриха нова детска площадка в Ракитово
· „Велинград волей“ с успешно завършил проект
 
Всичко за велинград