Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Бизнес: В околностите на Велинград ще има уникална туристическа атракция
Публикувано 2005-07-12 08:45:55 от темпо


В Гринуичката обсерватория в Англия мястото, където преминава най-известният меридиан на земното кълбо, е отбелязано с метална оловна линия. Тя разделя Западното и Източното полукълбо и наред с научното си значение има огромна притегателна сила за туристи от целия свят. В околностите на Велинград има подобно интересно място - пресечна точка на 24 меридиан и 42 паралел. Тя се намира източно над Клептуза и според известния наш земляк проф. Георги Пухалев у нас няма друга точка от този ранг, това е най-важната пресечна точка в България с научно и културно-историческо значение. Затова от години съществува идеята мястото, където се пресичат меридианът и паралелът, да бъде маркирано по специален начин и да стане една от туристическите забележителности на нашия регион. Сега вече тази идея придоби конкретни измерения: с общите усилия на двете туристиечски дружества “Юндола” и “Острец”, на общинсикя Информационен център за бизнес и на Лесотехническия университет-София бе спечелен проект. От 230 кандидатствали проекта фондация “Екообщност” одобри 18, между които е и нашият. Фондацията ще осигури средства с помощта на германския фонд “Маршал-САЩ”, фондация “Братя Рокфелер” и...
Проектът бе официално представен на 8 юли на среща в ИЦМСБ, в която се включиха проф. Пухалев, зам.-кметът М. Карамолла, представители на двете туристически дружества и граждани. Управителката на ИЦМСБ Даниела Пенева разясни, че на първия етап от проекта няма да се маркира точката, а в рамките на 7 месеца ще се извършат предварителните дейности по изготвяне на геодезична основа, изваждане на таксационните показатели за получаване на пълна биогеографска картина и ландшафтно проектиране. След това ще трябва да се избере маршрут, по който велинградчани и гостите на града да стигат до точката. Г-жа Пенева благодари на Снежана Велева и Никола Тодев, които първи са локализирали точката. Никола Тодев разказа как заедно със сина си Васил на 4 март 2003 г. с помощта на спеацилна апаратура са намерили точката. Планинската пътека до нея ще бъде маркирана, но проблемът е кой е най-хубавият, а не най-краткият маршрут, как да се включат и други местни забележителности и да се избегнат грозните гледки около махала Анезица. Туристите дадоха идея да се маркира пътека от езерото Клептуза през параклиса “Свети Илия” и оттам към мястото на пресечната точка. Изходен пункт може да бъде също хотел “Велина”, Колофонния завод, Маркови скали, може да се стигне и през Микроязовира. Допълнително ще трябва да се съгласува и със собственика на територията ДДС “Алабак”.
Проф. Пухалев с истински ентусиазъм даде много идеи как тази пресечна точка да бъде превърната в туристическа атракция. Според него имагинерната линия на 24-тия мердиан е особено важна, защото свързва най-северната (Шепидберген) и най-южната (Крит) част на Европа. Тя може да бъде маркирана по някакъв начин: с пояс от два реда дървета, с осветление или по друг оригинален начин. В центъра на Велинград би могло да се направи представяне на пресечната точка в умален мащаб и с общи усилия да се мисли за още оригинални решения.
Велинград има късмета точно тук единствено на територията на България да се кръстосат меридиан и паралел. Наистина от всички нас зависи как по най-добър за курорта начин да се възползваме от уникалната пресечна точка. Стартът е даден, добре дошли са всички интересни идеи.
Елена БаеваTuesday, September 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.2021
· 326 първокласници в 18 паралелки тръгват на училище
· IN MEMORIAM:Доктор Александър Попов - човекът, който биеше камбаната на Истината
· Денят на Съединението - отново под знака на пандемията
· Ново знаме и Арка на просвещението за вековния юбилей на СУ „Васил Левски“
· ПРОТЕСТ: СРЕЩУ НОВИТЕ МЕРКИ
· Кристиян Ваклинов е финалист в кампанията „Будител на годината 2021“
· Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
· Малки обяви: 14.09.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 14.09.2021
· „Здравче-Венче“ спечели пет отличия от „Евро Фолк“
· Ансамбъл „Драгиново“ заслужи Златен плакет от Неделино
· СК „Бойни изкуства“ завоюва две шампионски титли по ММА
· 234 състезатели в лятно ски бягане по нови маршрути
· Танцьорите откриха сезона с медали от купа Бургас
· Дъщерята на д-р Дошкинов написа „Човекът-лекар“
· Звездни мигове за таланти от Велинград
· СУ „Методий Драгинов“ спечели проекти по програма Еразъм+
· Откриха нова детска площадка в Ракитово
· „Велинград волей“ с успешно завършил проект
 
Всичко за велинград