Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Бизнес: При поименно гласуване 19 съветници “за” нова болница
Публикувано 2005-08-02 10:01:54 от темпо


19 общински съветници дадоха съгласие собственикът на бившата поликлиника “ДКЦ 1” ООД да започне строеж на нова болница във Велинград. Частното здравно заведение ще се строи над 4 етажа зад сега съществуващата сграда на поликлиниката и ще разполага с 60 легла в 5 отделения.
До решението се стигна след поредица от срещи с лекари и обсъждания в комисиите към местния парламент. На сесията на 28 юли дискусията в залата също бе дълга и бурна, а съветниците трябваше да гласуват по три искания на “ДКЦ 1”: дали да продадат на дружеството останалите след приватизацията на поликлиниката общински части, дали като съсобственици да разрешат строеж на частна болница и какво да се прави с неработещата седми месец микробиологична лаборатория. В самото навечерие на сесията се появи нов казус, тъй като 9 общински съветници официално внесоха искане за освобождаването на д-р Йорданка Савова като управител на общинската болница “МБАЛ-Велинград” ЕООД. Припомняме, че д-р Савова даде пълна подкрепа за строежа на частна болница и неколкократно бе категорична, че това не застрашава бъдещето на ръководеното от нея общинско здравно заведение. До обсъждане на искането за нейното освобождаване не се стигна, тъй като независимият съветник Георги Михайлов предложи точката да не влиза в дневния ред. След три прегласувания с 15:14 гласа предложението му бе прието.
Отправна точка в дискусията бе какво е действителното състояние на общинската болница и как върху нея ще се отрази създаването на нова болница. Врид кметът Атанас Водев каза, че финансовото състояние не е добро, възможностите за инвестиции са нулеви, а акредитацията крие рискове. Той посочи цифри за над 300 хиляди лева загуби и задължения на “МБАЛ”. Г. Михайлов посочи други цифри - че болницата за шестмесечието има печалба от 52 000 лева. Резултатите не са розови, болницата е пред фалит и без съществуването на частно заведение, каза Александър Даскалов. Той обясни, че точно за да си въведат ред в собствения дом съветници са поискали освобождаването на д-р Савова. Приели сме оздравителна програма за болницата, нека дадем на управителката поне 5-6 месеца да я реализира, бе мнението на Иван Пукнев.
Двупосочни бяха мненията и за строежа на нова болница. Иван Пукнев подкрепи идеята, за да има конкуренция и да видят хората, че съветниците милеят за тях. Според Димитър Касапски така се доказва, че Велинград търси, а не спира инвеститорите. Д-р Дафов напомни, че колегите му лекари искат нова болница. Заварин Маров поиска решението да бъде отложено, защото е важно и трябва да узрее. Съветниците от БСП не са против нова болница, но частната не трябва да се гради на гърба на общинската, каза Иван Лебанов, който също първоначално бе за отлагане на решението и изслушване и мнението на гражданството. Той подчерта, че ако се вземе базата, ще се заложи фалит на “МБАЛ”, че е направена класическа схема за източване на общинска собственост и рано или късно “МБАЛ” ще бъде приватизирана. Реджеп Сиджим припомни приватизацията на поликлиниката и заяви, че човек се лъже един път. Венко Бозев съобщи, че част от лекарите са подписали под натиск и диктат, че преди сесията е оказван такъв и върху съветници и техни родители. Като съветници трябва да чуем и мнението на хората, не само на лекарите, на които мнозина нямат доверие, призова В. Бозев. Той се обяви против сравняването на инвестициите в нова болница с инвестиции в плаж или хотел, защото там човек отива, ако има пари, а в здравно заведение при нужда. Г-н Бозев бе категоричен, че д-р Савова не изпълнява решения на Общинския съвет и с действия или бездействие води “МБАЛ” към фалит. И попита може ли д-р Тиков да сложи ръка върху общинската болница на принципа “дълг срещу собственост”. Думите му, че хората го питат дали и съветниците са напазарувани, предизвикаха Екатерина Каферинова. Това, че имам друга гледна точка не означава, че съм напазарувана, заяви тя и обясни, че за нея решаващо е била подкрепата за нова болница от страна на лекари от “МБАЛ”.
Пред Общинския съвет искането си за строеж на нова болница представи и мажоритарният собственик на “ДКЦ 1” д-р Михаил Тиков. Той обеща европейска болница, в която санитарно-хигиенните изисквания ще са по-високи от хотелски, ще има модерна апаратура, скенер и целия спектър на здравни услуги. Ще функционираме успоредно с “МБАЛ”, лекарите ни подкрепят, защото искат по-адекватно възнаграждение, каза д-р Тиков. Той обеща до 10 дни да разкрие и микробиологична лаборатория. Съветникът Д. Гаджев припомни, че сме лъгани с много обещания и поска публично поетите от д-р Тиков ангажименти да бъдат поети и в писмена форма, но това не стана.
По предложение на Надежда Ключкова (прието чак след 3 прегласувания) съветниците решиха за първи път да гласуват поименно и така да е ясна отговорността на всеки. 20 съветници отхвърлиха предложението общината да продаде на “ДКЦ 1” общинските части в сградата на поликлиниката и така запазиха позицията на общината като съсобственик. След това 19 съветници подкрепиха строежа на новата частна болница, а 10 се въздържаха (публикуваме кой как е гласувал при поименния вот). Това гласуване завърши със скандал, тъй като Тома Пачалов обяви, че двама съветници (Иван Панов и Георги Михайлов) не са имали право да участват, тъй като са в съпружески и роднински връзки с лекари от “ДКЦ 1”. Г-н Пачалов поиска прегласуване, но съветници му опонираха, че е трябвало да изтъкне аргумента преди гласуването и че 2 гласа не променят крайния резултат.
Последното решение на съветниците бе да се сключи споразумение с “ДКЦ 1” за пускане на микробиологичната лаборатория. Тук казусът пак е сложен, защото вече има решения и подписан договор с “МБАЛ” за пускане на лабораторията и те не могат да бъдат отменени.
Елена БаеваTuesday, September 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.2021
· 326 първокласници в 18 паралелки тръгват на училище
· IN MEMORIAM:Доктор Александър Попов - човекът, който биеше камбаната на Истината
· Денят на Съединението - отново под знака на пандемията
· Ново знаме и Арка на просвещението за вековния юбилей на СУ „Васил Левски“
· ПРОТЕСТ: СРЕЩУ НОВИТЕ МЕРКИ
· Кристиян Ваклинов е финалист в кампанията „Будител на годината 2021“
· Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
· Малки обяви: 14.09.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 14.09.2021
· „Здравче-Венче“ спечели пет отличия от „Евро Фолк“
· Ансамбъл „Драгиново“ заслужи Златен плакет от Неделино
· СК „Бойни изкуства“ завоюва две шампионски титли по ММА
· 234 състезатели в лятно ски бягане по нови маршрути
· Танцьорите откриха сезона с медали от купа Бургас
· Дъщерята на д-р Дошкинов написа „Човекът-лекар“
· Звездни мигове за таланти от Велинград
· СУ „Методий Драгинов“ спечели проекти по програма Еразъм+
· Откриха нова детска площадка в Ракитово
· „Велинград волей“ с успешно завършил проект
 
Всичко за велинград