Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Култура: Тук някъде съществува голям култов център
Публикувано 2005-08-23 09:13:38 от темпо


През лятото на 2002 г. под ръководството на н.с. д-р Костадин Кисьов - директор на Археологическия музей в Пловдив, стартира научно-изследователска програма “Родопи”. В началото на 2005 г. между Исторически музей - Велинград и Археологически музей - Пловдив се сключва 3-годишен договор за съвместна дейност. По силата на този договор през август 2005 г. археологическа експедиция от студенти под ръководството на н.с.д-р Костадин Кисьов и с участието на археолога на нашия музей Илия Халачев започна разкопки на Стражата.
- Г-н Кисьов, вие вече започнахте разкопките на Стражата. Защо приехте предизвикателството Велинград?
- Родопите са едни от най-ранно заселените български планини. Тук са открити следи от човешка дейност от около 10 000 години преди Христа. Родопа е била главният суровинен източник в древността за тракийските племена сатри, беси, одриси, дии и сапеи. Освен това научните факти и писмените източници на древните гръцки и римски хронисти сочат, че в древна Тракия са съществували две светилища на Дионис: централното в планината Хемус (Стара планина) и второ по-малко в Родопите.
- Как бихте определили основната цел на археологическа експедиция “Родопи 2005”?
- Основната цел на експедиция “Родопи” още от самото й стартиране през лятото на 2002 г. е била и си остава комплексното изследване и проучване на културно-историческото наследство на Родопите, а основната задача - установяване на пътната мрежа в Родопите и локализиране територията на известните в древността светилища на Дионис. Колкото до работата, която вече започнахме тук, бих определил две цели. Първата - регистрация на археологическите обекти и тяхната индентификация (време, селища,некрополи) за по-пълна регистрация на културно-историческото наследство на западните Родопи. Втората наша цел е да локализираме територията, на която е живяло тракийското племе беси, което, както е известно, е владеело и обслужвало тракийското светилище на Дионис.
- И все пак вие започнахте разкопки най-напред на Стражата. Какво очаквате да откриете?
- През първото хилядолетие на новата ера на територията на целия Балкански полуостров са изработвани глинени съдове с различни култови сцени върху тях и те са намирани предимно и главно в района на Велинград. Във вашия Исторически музей се намира такъв култов глинен съд, а преди година е открит и втори - трябва да призная от иманяри в районна на Стражата. Върху тях са изобразени човешки фигури на бесите и са открити в некрополи. Подчертавам, че това са култови, т.е. религиозни, а не битови съдове. Общият оглед, който направихме, ме кара да изразя личното си мнение, че някъде тук съществува голям култов център - централно светилище, като още не е ясно точното му място, но съм убеден, че е някъде тук. Предстои да се разбере дали е свързано с Дионис или с друго тракийско божество.
- Какво открихте дотук?
- В момента провеждаме спасителни разкопки на два археологически обекта (спасителни, защото иманярите са разрушили и ограбили по-голямата част 2/3 от обекта, което в случая са 5-6 гроба), които се намират в местността Стражата. Първият обект представлява тракийско селище с прилежащ към него некропол (гробище) на общо 3 дка площ. Освен това трябва да открием неразрушеното и неограбеното и възоснова на находките да определим това селище кога е съществувало. Установили сме досега, че гробовете са изграждани от големи ломени камъни, покрити с плоски керемиди. Ориентацията на гробовете е запад-изток, преди християнството север-юг. Вторият обект е могилен некропол. Той се състои от 6 могили, от които 5 са напълно разкопани от иманяри. Интересно ще бъде за хората на Велинград да знаят, освен че тук са живели бесите, но и тук сме открили приемственост във времето. Става дума за най-ранните, който са от IV в.преди Христа до IV в. след Христа.
- Г-н Кисьов, една археологическа експедиция струва не просто пари, а много пари. В този смисъл на кого трябва да благодарим и ние?
- Експедиция “ Прорицалището на Дионис - експедиция Родопи” от самото й начало, ще рече от лятото на 2002 г., включително и този археологически сезон се финансира от Винпром “Пещера” АД. Без тяхната финансова помощ работата ни е невъзможна. Така че благодарности за Винпром “Пещера” АД. Бих искал обаче специално да отбележа, че в моята повече от 20 години работа не съм срещал директор на музей, а и колектив на музей, с подобно отнощение към нашата работа. Затова благодарности на г-жа Снежана Велева, на археолога на музея Илия Халачев, благодарности на община Велинград за помощта. Трябва да отбележа, че всичко което открием, ще бъде предадено на съхранение в Исторически музей Велинград.
Веска БожковаTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград