Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Бизнес: Лидия Шулева:Да обединим усилия за изграждането на инфраструктурата в общината
Публикувано 2005-08-23 09:25:36 от темпо


На 20 август, за да се запозне на място със ситуацията и с готовност за съдействие на общинското ръководство, във Велинград бе народната представителка от НДСВ Лидия Шулева. На срещата с врид кмета Атанас Водев нашата съгражданка донесе лично дарение - спални комплекти, предназначени за най-бедстващите 17 семейства от Велинград. Г-жа Шулева отговори и на няколко въпроса във връзка с бедственото положение в общината:
- Г- жо Шулева, какво е мнението ви ситуацията в нашата община и защо, макар че не сте депутат, избран с листата на Пазарджишка област, помагате на Велинград?
- Искам да изразя дълбоките си съчувствия към всички, който пострадаха. Никой не е застрахован от една такава стихия, но пък в такива моменти се проявява човешката съпричастност. Мисля, че няма безразлични към това, което сполетя Велинград и други места в страната. Обикновено, когато има едно такова бедствие човек, се чувства дълбоко нещастен и засегнат - защо точно той и защо сега. И някак всичко, което се върши, му се струва недостатъчно. Това е разбираемо. Става въпрос за голяма организация и много пари. В крайна сметка, когато говорим за щетите, мисля, че най- важното нещо е добрата организация. Това, което трябва да бъде направено, е бърза и стегната организация, за да се използват всички възжности за финасиране. Правителството отпусна 180 милиона, а 120 от тях се предостявт чрез проекти от “Публична инвестиционна компания “ предимно за реконструкция и изграждане на ифрасткруктура. Разговарях с временния кмет за начините за кандидастване, уредихме среща в София за конуслитиране в детайли, защото парите както са много, така са и малко. Тези, който бързо направят проекти, ще могат да вземат от тези пари. Но тези, които не успеят, ще съжаляват. Необходимо е да обедним усилията си и община Велинград да започне изграждането на тази инфраструктура, да подготови проекти за кандидатстване пред компанията и да получи финасиране. Следващото важно нещо е наличието на мощни строителни фирми, които да усвоят тези средства. Това също е голям проблем
- Коментираше се, че процедирте за това финасиране ще бъдат облекчени?
- Да, от разговор с изпълнителния директор на Публичната инвестиционна комания стана ясно, че процедурата е облекчена. За някой от обектите няма да се искат подробни проектки за ремонт или реконструкция. Но там, където става въпрос за изграждането на нови инженерни съоръжения, ще бъдат необходими проекти и ще трябва малко повече време за разработването им. Проблемът е по-голям с общинските пътища - механизмът за работа и кандидатстване не е толкова смазан като в конкретния случай с агенция “Пътища”, която вече е депозирала проекти и реално работи.
- Как ще коментирате факта, че една от основните причини за ситуацията се оказаха непочистените корита на реките?
- Това, че не се почистват реките, не е проблем от вчера, а от много отдавна и неговото подценяване доведе до сериозни щети. Погледнах документите, касещи община Велинград в тази връзка и искането й за почистване до Басейнова дирекция и Областна администрация. Действително има процедура, която изисква кандидатстване по общия ред, защото с почистването се извършва и добив на инертни материали. В момента за аварийното почистване не е създадена процедура, даже имаше случай, в който пловдивския областен управител бе издал заповед за почистване на Марица и той бе даден на прокурор, но пък точно това нарушение на закона и частичното почистване помогна водата да не отнесе Пловдив. Така или иначе в закона не фигурира допускането на аварийно почистване, а и такова почистване не трябва да се счита за аварийно, то трябва да бъде планирано и непрекъснато. Не можем да не чистим речните корита 20 години и после, когато стане бедствие, да искате това да се извърши аварийно. Но не пречи да има законодателна иницатива и подобен авариен механизъм да се случи.
(Използвани са въпроси и на други медии)Tuesday, September 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.2021
· 326 първокласници в 18 паралелки тръгват на училище
· IN MEMORIAM:Доктор Александър Попов - човекът, който биеше камбаната на Истината
· Денят на Съединението - отново под знака на пандемията
· Ново знаме и Арка на просвещението за вековния юбилей на СУ „Васил Левски“
· ПРОТЕСТ: СРЕЩУ НОВИТЕ МЕРКИ
· Кристиян Ваклинов е финалист в кампанията „Будител на годината 2021“
· Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
· Малки обяви: 14.09.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 14.09.2021
· „Здравче-Венче“ спечели пет отличия от „Евро Фолк“
· Ансамбъл „Драгиново“ заслужи Златен плакет от Неделино
· СК „Бойни изкуства“ завоюва две шампионски титли по ММА
· 234 състезатели в лятно ски бягане по нови маршрути
· Танцьорите откриха сезона с медали от купа Бургас
· Дъщерята на д-р Дошкинов написа „Човекът-лекар“
· Звездни мигове за таланти от Велинград
· СУ „Методий Драгинов“ спечели проекти по програма Еразъм+
· Откриха нова детска площадка в Ракитово
· „Велинград волей“ с успешно завършил проект
 
Всичко за велинград