Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

На среща за мината: Всички декларираха, че са срещу рудодобива
Публикувано 2020-08-04 09:08:29 от Темпо


Повече яснота как се развиват проблемите, свързани с волфрамовата мина - това бе целта на срещата, която се състоя на 29 юли в голямата зала на Община Велинград. Срещата бе по покана на Гражданската инициатива “Запазване на община Велинград като екологично чист регион без рудодобив”, уважена от кмета Костадин Коев и зам.-кмета Атанас Палигоров, председателя на Общинския съвет Пламен Хаджиев и съветници, председателя на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград и Западни Родопи” Златко Златанов и членове на сдружението.


Председателят на гражданската инициатива Васил Тодев откри разговора с напомняне, че всяка от присъстващите страни в годините е направила много, за да се стопира концесията за добив на волфрам. След последното решение на Пловдивския административен съд от 13 юли в публичното пространство се заговори в погрешна посока, че се отваря път за мината. Не е нужно да вдигаме пушилка, трябва повече яснота за развитието на ситуацията, призова В. Тодев.
В отговор кметът К. Коев пожела да опровергае “слухове, които се тиражират”. Той заяви, че е твърдо против мината и че рудодобив не ни трябва, а ни трябва чиста природа. Според кмета нищо страшно не се е случило с решението на съда и трябва да спрат слуховете, че делата са загубени и от утре тръгват багерите. Решението на съда е, че компетентният орган за аздиване на заповед за санитарно-охранителна зона (СОЗ) за питейно водоснабдяване на Велинград в м. Грънчарица е министърът на околната среда и водите. На въпрос от В. Тодев дали съдебното решение ще бъде обжалвано, кметът отговори, че в момента тече 14-дневният срок и най-вероятно няма да се обжалва. Васил Тодев допълни, че ако министърът подпише нова заповед за СОЗ, тя също ще бъде обжалвана от “Ресурс 1”, но не би трябвало да има проблеми в съда, защото заповедта ще бъде издадена от компетентния орган. След спечеленото през 2019 г. съдебно дело за спряната процедура по ОВОС, ако “Ресурс 1” иска да работи, то те са в стартова позиция и ще трябва да направят изцяло нов проект, нов доклад по ОВОС и обществено обсъждане.
Николай Вучев от СХР също подчерта, че ако министърът подпише заповед за СОЗ, следващият етап е общината да обезщети собствениците на имоти в СОЗ и след това да иска прекратяване на договора за концесията на базата на учредена СОЗ.
Кметът К. Коев отговори на въпрос дали има връзка между ремонтите и смяната на собствеността на пътя за Кръстава и Околовръстния път във Велинград и мината: “Решението за пътя възникна доста спонтанно. Жителите на Кръстава поставиха питане към премиера Бойко Борисов и казаха, че искат път. Той не знаеше кой е пътят и в какво състояние е. Аз отговорих, че пътят има здрава основа. Направено бе остойностяване на ремонта - около 6 милиона лева. При второто си посещение в Кръстава премиерът каза, че ще има път. От МРРБ изпратиха хора в общината, после отидохме на терен. Изключително важна е чуваемостта между централната и местната власт. Доброто партньорство доведе до изграждане на пътя. По мое предложение и инициатива поисках рехабилитация и на 19 км до Аврамово - общо 32 км държавата да изгради и поддържа. С подръжката на пътищата от общината пада голямо бреме. Габаритите на пътя се разширяват, за да отговарят на габаритите на републиканската пътна мрежа. Помолих заместник-министър Нанков за помогнат и за Околовръстния път на Велинград - поеха и този участък, включително с канализация и отводняване. Целият туристопоток от Чепино ще минава от там. Околовръстният път става републикански, а бул. “Съединение” - общински”.
Минният инженер Емил Вълков припомни своя сигнална записка от 2018 г., която престоява без резултат вече повече от 2 години в общината и Общинския съвет. В нея той аргументира защо договорът за концесията е незаконосъобразен, вреден за държавата, в услуга на корпоративни интереси и трябва да бъде прекратен. Г-н Вълков напомни, че решение на Министерския съвет се отменя само с решение на Министерски съвет и трябва да се работи в тази посока. В подкрепа на тази теза Васил Тодев обърна внимание върху подготвяните промени в Закона за подземните изкопаеми, според които срокът за започване на концесионните дейности ще бъде удължен от 10 на 20 години и затова проблемът за волфрамовата мина не търпи отлагане (междувременно на 30 юли президентът Румен Радев наложи вето върху измененията в Закона за подземните богатства - бел.ред.). Адвокат Галя Матева също постави въпрос, че усилията за прекратяване на концесионния договор трябва да вървят паралелно с учредяването на СОЗ, а не да се чака. На обратната позиция - че първо е нужна заповед от МОСВ, а след това ще се иска прекратяване на договора, бяха кметът К. Коев и Н. Вучев.
“ГЕРБ гарантира, че мината няма да се случи никога”, припомни Злато Златанов. Той съобщи, че на срещи и с официални писма са запознали с темата новата министърка на туризма Мариана Николова, както и лидера на НФСБ Валери Симеонов, които са обещали подкрепа. ДПС в лицето на депутата Делян Пеевски също са изразили интерес и към тях е изпратено официално писмо. “Хотелиерите сме обвинявани, че бездействаме и сме купени, което е абсолютна простотия”, заяви Зл. Златанов и предложи сигнала на инж. Вълков да бъде препратен до МТ, МОСВ и МЕ.
На финала на срещата Васил Тодев отправи питане към председателя на Общинския съвет Пламен Хаджиев дали съветниците ще излязат с официална декларация, която да подпечати тяхната позиция по темата за мината, защото е много важно да не се вкарва разкол между обществеността и институциите. Г-н Хаджиев заяви, че всички съветници са против мината и на следващата сесия ще излязат с декларация.
Разговорът приключи с уверенията на кмета Коев: “В тази зала всички сме от един отбор” и на Васил Тодев: “Никой не е отстъпил от позициите си”.
Елена БаеваTuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград