Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

МОЯТА УЛИЦА: Ул. “Г. Бакалов” чака асфалт, Диетичният стол чака стопанин
Публикувано 2020-08-11 09:39:31 от Темпо


„Елате на нашата малка улица „Георги Бакалов“ и на съседната „Алеко Константинов“ – поканата е от велинградчани, които живеят там и им е болно, че никой не обръща нужното внимание на проблемите, с които се сблъскват ежедневно.
„Георги Бакалов“ е уличка, кято започва от градинката при кафе „Еделвайс“ и свършва на кръстовището с „Алеко Константинов“. Уличката е тиха, сенчеста, със зелени дворове и прсторни къщи, но първото впечатление е от огромна дупка в средата на уличното платно

. Пропаднал водопровод или канализация са довели до образуване на „корито“, което живеещи на улицата по принуда са се опитали да запълнят с пясък и камъни, за да не пропадат в дупката хора, автомобили, велосипеди и т.н. За съжаление, първото впечатление много точно описва цялстното състояние на улицата – дупка до дупка и до дупката пак дупка. Има ли надежда за скорошно асфалтиране на по-малки и странични улици като тази? По всичко личи, че през 2020 г. отговорът на общината ще бъде „не“ с оправданието, че няма пари. Защо това не го казваха преди изборите, питат нашите домакини.
Наред с това друг голям проблем на улицата е липсата на шахти, заради което всеки по-силен дъжд превръща „Георги Бакалов“ в река. Снимката от последния голям порой на 5 август дава представа за реалната ситуация.
В единия край на уличката има чешма с топла минерална вода. И тя, както много други чешми в СПА столицата, често се превръща в автомивка, оплакват се граждани. Глобени и наказани от общината, която отговаря за спазването на съответната наредба, няма.
Като основен проблем в района хората посочват старата и рушаща се сграда на бившия Диетичен стол. Тя се намира на съседната улица „Алеко Константинов“, но оплаквания от нея валят от всички живеещи наоколо. Преди 1989 г. сградата се ползва като столова за стотици почиващи във Велинград. И тогава, и сега Диетичният стол е държавен – от години и в момента е собственост на държавното дружество „Специализирани болници за рехабилитация – НК“ с принципал Министерството на здравеопазването. Сградата е нагледен пример за това как държавата не се грижи за своята собственост, но и не желае да я даде на по-добър стопанин. Столовата е оставена на произвола на времето, атмосферните условия , посегателствата на крадци и вандали. При нашата визита пред Диетичния стол ни посреща… кон, който видимо се чувства у дома си и спокойно се разхожда в района. Често, особено вечер и нощем, посетителите на рушащата се постройка са други – наркомани и хулигани. Нормало е живеещите в района да се притесняват и да алармират институциите, на които обаче сякаш им е по-удобно да не чуват и да не виждат очевадното. Кметът Костадин Коев многократно е заявявал, че общината иска да получи собствеността на сградата от Министерството на здравеопазването и да я направи детска градина и детски център. Засега усилията му не са се овенчали с успех и ситуацията с Диетичния стол е такава, каквато велинградчани си я знаем от десетилетия.
Пример за започнат, но незавършен ремонт е ул. „Алеко Константинов“. Първите метри от улицата, която започва от площада на Калан баня, са асфалтирани, но след това започват познатите дупки и неравности по уличното платно. Улицата предлага две характерни за Велинград гледки. Едната са грозно окастрени и съсипани дървета по тротоарите. Втората е многобройни автомобили на гости на хотел, паркирани на уличното платно.
Когато проблемите са трупани в продължение на години, решенията са трудни. Но хората са в правото си да настояват общината и общинската фирма „ВКТВ“ да извършат нужните ремонти на инфраструктурата. Прави са да критикуват лошото управление от страна на здравното министерство и държавата. Ако управниците от различни нива се разходят до ул. „Георги Бакалов“, ул. „Ал. Константинов“ и Диетичния стол, ще видят, че имат много несвършена „Работа, работа, работа“, както гласеше един предизборен лозунг.
Елена БаеваTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград