Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

„В духа на Коледа”
Публикувано 2020-12-08 09:29:49 от Темпо


Дойде най-празничният месец в годината.
В най-тежки времена, във времена на кризи и война дори, музиката, песните, танците, поезията са пазили психиката, повдигали са духа и са връщали надеждата в доброто и в утрешния ден.


В края сме на една кризисна година, но за нас тя бе и юбилейна – 115 години от основаването на читалището ни. Всичките ни усилия за подготовка на концерти по повод този юбилей и по повод 40-годишнината на ДФА „Чепинче” и 45-годишнината на МФГ „Чепинци” сега са стопирани. Концерти няма да има, залите са затворени, библиотеката не работи с читатели.
През тези месеци на криза работата в читалището не е спирала. Вложихме силите си в редица други проекти, свързани с ремонти, обновяване и освежаване на материалната ни база – читалищна сграда, библиотеката. Символът на читалището вече се вижда от далеч – пламъкът, който вече цяло столетие разпръсква духовност и светлина.
Работа по спечеления проект за нов фолклорен спектакъл - ”Бабинден във Велинград“ - и ушиване на нови сценични носии навлиза в работна фаза.
До края на годината, макар и затворена, библиотеката ще обнови своя фонд с над 200 нови заглавия по проект на Министерство на културата. Благодарение на дарители общият брой на новите заглавия ще бъде над 500.
За втори път пред сградата на читалището има мобилна библиотека. Тя е за нашите читатели, за тези, които не могат без книга, и за тези, за които книгата е спасение от социалната изолация и стреса.
Председателят на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ Мария Чорбаджиева споделя: „ 2020 година посрещнахме с ентусиазъм заради предстоящите ни юбилеи. Планувахме как ще отбележим тези годишнини и какви тържества ще направим. Но уви! Попаднахме в капана на коварен вирус. За първи път във вековната си история читалището ни тъжно опустя и се смълча… Сега сме с надеждата, че пандемията скоро ще отмине и читалищните зали отново ще ехтят от песни и ще се тресат от танци. В навечерието на Рождество Христово от сърце пожелавам на всички топлина, спокойствие и любов! Нека коледната звезда огрява пътя ни към по-добри и светли дни! Пазете се и бъдете много, много здрави! И помнете – и това ще отмине!“.
С началото на месец декември читалището стартира „В духа на Коледа“. Това е цялостен проект, чиято цел е да повдигнем духа на самодейци, а и на всички велинградчани. Липсата на репетиции и истински концерти не е пречка. Читалището разполага със записи и с тях през този празничен декември ще се опита да прави дните на всички по-топли, по-усмихнати. Чрез социалните мрежи тези мини концертни изпълнения ще достигнат до много хора, ще ги зарадват и заредят с позитивна енергия.
Повече за нвя ни проект „В духа на Коледа“ разказва секретарят на читалището Иван Пещерски: „Справяме се с много предизвикателства тази година предвид цялата обстановка в света. Концерти и участия е имало и ще има. Но читалището ни има основен проблем от години назад, а именно течащ покрив. Това е тема, по която работим усилено. Не можем да се справим сами, лошото финансово състояния на общината също е пречка за помощ от нейна страна. Надяваме се, че чрез различни благотворителни акции ще успеем да съберем поне част от необходимите средства.“
В тази кауза имаме съмишленици. Ръчно изработени сувенири, коледни картички, венци и др. прави Анна Захова - “Черешов аромат“. Парите от тяхната продажба ще са за ремонт на покрива.
За първи път правим и календари с благотворителна цел. Същите може да намерите в търговските обекти: магазина на Здравко Велев до входа на библиотеката, павилиона за сандвичи пред читалището, в офиса на в-к „Темпо“ и в сградата на читалището. Заявки за календари ще могат да се правят и чрез нашия фейсбук профил. Стойността на един календар е 10 лева. Парите от продажбата им отново ще са за ремонт на покрива.
В ход е благотворителна кампания чрез дарителската платформа „Платформата БГ“. Директни дарения могат да се направят и на банковата сметка на читалището.
BG39RZBB91551004315836
BIC RZBBGSF, Райфайзен банк
В очакване на светлите празници нека запазим оптимизма и надеждата за по-добри дни. Бъдете здрави!
ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ ВелинградTuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград