Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Криминална хроника: Съветници бойкотираха кметската клетва, искат споразумение
Публикувано 2005-10-04 12:21:56 от темпо


28 септември,
9.30 часа
За този ден и час бе насрочено редовното заседание на Общински съвет - Велинград за м. септември. Очакваше се то да започне с полагане на клетва от новоизбрания кмет на общината Стоян Дулев, който предишния ден получи удостоверението за избора от Общинската избирателна комисия. В 9.30 ч. цялата Общинска администрация начело с врид кмета Атанас Водев бе в голямата зала, а пред входа деца с носии очакваха новия градоначалник с хляб и сол. С букети в ръце бяха дошли и много избиратели на Стоян Дулев. Тържествената церемония по полагане на клетвата обаче така и не се състоя. Причината: в залата присъстваха едва 13 общински съветници вместо нужните за кворум най-малко 15. При направената поименна проверка от страна на председателя Н. Кехайов се установи, че присъстват петте съветници от ДПС, четиримата от Зелената партия, тримата от БЗНС и д-р Цветан Дафов от СДС. Останалите 16 съветници не дойдоха на заседанието. Патовата ситуация предизвика гневна реакция от страна на депутата от ДПС Фидел Беев. Във фоайето пред залата на висок тон той обвини всички съветници, че са мафия. “Докато не бъде изгонена мафията от Велинград, градът няма да се развива”, крещеше депутатът в присъствието на областния управител Ангел Чолаков. Лично към г-н Чолаков, който е от квотата на БСП, ДПС-депутатът Ф. Беев отправи репликата, че БСП е мафия и го обвини, че предишния ден се е срещал с местния лидер на БСП Тома Пачалов и знае за бойкота. Ангел Чолаков отговори, че не Ф. Беев, а определени органи решават за обвинението “мафия” и депутатът трябва да представи доказателства.
В 10 часа председателят на местния парламент Н. Кехайов обяви, че по правилник отлага заседанието с 1 час. Хората негодуваха остро срещу отсъствието на съветниците, обвиняваха ги в корупция, питаха защо не са в залата, след като за това получават заплати.
В 11 часа отново се явиха 13 съветници, въпреки че от страна на Ф. Беев и местния лидер на БЗНС Георги Велев бяха направени много опити да бъде осигурено присъствието на поне още двама, за да може Стоян Дулев да положи клетва. Н. Кехайов обяви, че свиква извънредна сесия на следващия ден от 10 часа и че ще остави пълномощно на свой заместник, тъй като заминава в командировка в Австрия.
Пред националното радио същия ден Стоян Дулев заяви, че неявилите се съветници демонстрират неуважение към вота на избирателите и точно това е довело до рекордно ниска избирателна активност във Велинград.
29 септември,
10 часа
След еднодневното отлагане на сесията, на 29 септември в залата броят на присъстващите съветници вместо да се увеличи, намаля на 12. От отсъстващите от предишния ден се появи д-р Петър Бучков от НДСВ, но ги нямаше Н. Кехайов и Р. Сиджим от ДПС и Ив. Пукнев от БЗНС. На заседанието дойде и зам.-председателят на Общинския съвет Михаил Алексиев, който обяви, че няма кворум и че е упълномощен от недошлите съветници да прочете декларация. Декларацията (текстът публикуваме отделно) бе прочетена в полупразна зала, тъй като по предложение на Д. Гаджев от Зелената партия съветниците и гражданите напуснаха. Тези, които останаха, придружиха четенето на документа с освиркване и обидни квалификации към отсъстващите съветници. С декларацията 15 съветници предложиха на новоизбрания кмет Стоян Дулев да бъде прието предварително споразумение за солидарност, след което той да положи клетва. Съветниците признават изборния резултат, но искат да се направи план за 2-годишното развитие на общината за мандата на Ст. Дулев, за да се гарантира, че той няма да продължи досегашния си конфронтационен модел на управление.
След прочитане на декларацията заседанието отново бе отложено с 1 час в търсене на кворум. Въпреки че очакването продължи близо час и половина, кворум не се събра. Пред общината този път дойде и лично новоизбраният кмет Стоян Дулев. Минути след 12 часа Михаил Алексиев насрочи следващо заседание за 14 часа на 4 октомври и отхвърли искането на съветници за провеждане на сесия още в петък с мотив, че нямат официална молба в деловодството на Общинския съвет. Междувременно Ф. Беев и Г. Велев отидоха в централата на БСП в старата община. На неофициалната среща с част от бойкотиралите клетвата на Ст. Дулев съветници са били разменени остри реплики и заплахи. В крайна сметка е било постигнато съгласие в 14 часа на 30 септември в малката зала на общината всяка от страните да изпрати по трима свои представители, които да започнат преговори за споразумението за сътрудничество.
30 септември,
14 часа
Малката зала на общината остана празна. Преговорите не започнаха, тъй като не се явиха упълномощени представители нито на едната, нито на другата страна. Единственият съветник, който дойде в уречения ден и час, бе Иван Лебанов. Никой не обяви и официални причини за несъстоялото се начало на преговорите. Преговорите не започнаха нито в събота, нито в неделя, нито пък имаше яснота дали изобщо такива ще има. Но отговорите на всички въпроси около кметския пост ще са ясни на 4 октомври, защото ново отлагане на сесията е почти изключено. Елена Баева

КОМЕНТАРИ
Ангел Чолаков, областен управител: Явно във Велинград има много сериозни противоречия, много натрупани проблеми, които не се решават на основата на конструктивния диалог, а еволюират до пълно противопоставяне. Не мога да коментирам мотивите на общинските съветници. Трябваше да се търси консенсус, да се разберат мотивите на общинските съветници. Относно обвиненията на Ф. Беев за “мафия”: не мога да гарантирам възпитанието, което всеки е получил. Има органи, които определят дали става въпрос за “мафия”. Ако Беев има доказателства, да ги представи в съда.

Неджат Кехайов, председател на Общинския съвет: Днешното събитие (проваленото заседание на 28.09.) безспорно налива ново масло в огъня. За намеренията на общинските съветници не бях информиран. Това, което се случва, ще усложни обстановката във Велинград и ще се създадат нови настроения, които няма да са в полза на Общинския съвет. ЗМСМА позволява съветниците да предприемат такива действия, полагането на клетва не е уредено юридически точно в закона и съветниците бойкотираха клетвата. Квалификациите на депутата Беев за “мафия” бяха адресирани пряко към Общинския съвет. Аз не мога да приема, че Общинският съвет е мафия. Всеки трябва да носи отговорност за своите постъпки - и от двете страни. Когато се обвинява, да се говори с факти и имена, да се посочат лицата и бих съдействал да бъде уведомена Прокуратурата. Тази обща формулировка “мафия” безспорно ще повлияе върху нагласите на общинските съветници.Tuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
 
Всичко за велинград