Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

След дълго чакане започва закриване на старото сметище край Каменица
Публикувано 2021-02-09 09:36:09 от Темпо


Прах, шум, миризми, камиони и каруци с боклуци – за част от жителите на квартал Каменица това е ежедневие в продължение на дълги години, „благодарение“ на депото за отпадъци в местността „Реповица“. Сметището, което събира боклука на цялата община Велинград, официално бе закрито на 1 януари 2018 г., защото такива бяха разпоредбите на Европейския съюз. Но закриването бе само по документи, а на практика продължи нерегламентирано изхвърляне на боклук – доказателствата са свидетелства на очевидци, множество снимки и клипове в социалните мрежи, няколко пожара, лумнали по неизяснени причини…


Трябваше да минат 3 години от официалното закриване на сметището, за да се стигне до реалния старт на проекта на 4 февруари 2021 г. (виж карето) На тази дата в голямата зала на общината се проведе начална пресконференция, на която присъстваха кметът Костадин Коев, председателят на Общинския съвет Пламен Хаджиев и представители на фирмите, които ще изпълняват отделните части от проекта: „Балканика енерджи“ АД - изпълнител на строително-монтажните работи, „Р-студио“ ЕООД – авторски надзор, „Строй норм“ ЕООД –техническа и юридическа помощ, „Галилеа 2020“ – публичност и информираност по проекта.
Ръководител на проекта е заместник-кметът Светла Томова, която представи неговите параметри. Общата стойност на проекта за закриване и рекултивация на общинското депо за битови отпадъци е 3 846 137 лева. Средствата са осигурени по Оперативна програма „Околна среда“, като европейското съфинансиране е в размер на 3 269 217 лева от Европейския фонд за регионално развитие. Националното съфинансиране от държавния бюджет е 576 920 лева. Общината няма финансово участие в проекта.
Закриването на сметищата е част от задълженията на България по постановено решение на Съда на ЕС от 2015 г. Закриването на старото сметище във Велинград има екологични, икономически и социални аспекти. Състоянието на сметището и околното пространство много ясно се видя от показания клип, заснет с дрон от „Галилеа 2020“ – близо 80 декара боклуци, натрупани в местността между Каменица и Драгиново. Основната цел е да бъдат възстановени компонентите на околната среда, които са нарушени по време на дългогодишната експлоатация на депото, да бъде подобряване на качеството на околната среда за жителите на община Велинград чрез намаляване на вредните емисии, които са резултат от депонираните отпадъци.
Продължителността на проекта е 18 месеца, които текат от 22 юни 2020 г. За това време трябва да бъде направена техническа и биологична рекултивация на площ от 53 декара. Ще бъдат почистени и около 30 декара извън терените, отредени за сметище, така че общата площ става около 80 декара. Техническата рекултивация включва редица дейности като премахване на щетите, нанесени на околните терени, превози на отпадъци и освобождаване на заети терени от отпадъци, отводнителни канавки за повърхностни води около депото, изграждане на мониторингова система и др. Биологичната рекултивация включва наторяване, поливане, затревяване, валиране и косене.
Кметът Костадин Коев определи проекта като изключително важен и знаков. Той отчете, че стартирането е отнело мандат и половина и че лично е поел политически ангажимент към жителите на кв. Каменица за закриване на депото. Г-н Коев припомни, че живеещите в близост до сметището хора са изтърпели вредните емисии, замърсяването, преминаването на тежките камиони и техника, довело до напукани къщи. Той не скри, че сметището многократно е палено и се е разрастнало. Кметът подчерта, че нашата община заедно с община Ракитово работи и по другия голям екологичен проект за изграждането на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци и за компостиране на зелени биоразрадими отпадъци местността „Благовото“. Крайният срок за приключване на този проект е юли 2021 г. Изпълнениеото на двата проекта ще има голям положителен ефект върху екологията на Велинград, каза К. Коев.
След пресконференцията бе направена и първата копка за закриване на депото. Водосвет за начинанието отслужи отец Антон от църквата „Света Троица“. По бутилка шампанско в багера разбиха кметът Костадин Коев, областният управител Стефан Мирев и председателят на Общинския съвет Пламен Хаджиев. Стефан Мирев поздрави ръководството на Община Велинград за спечелените екологични проекти. Рекултивацията на старите сметища е задължение за всяка държава в Европейския съюз и е част от цялостния процес по управлението на отпадъците в нашия регион, заяви областният управител и пожела качествено изпълнение на заложените строително-монтажни дейности.
За изпълнител на строително-монтажните работи по обществена поръчка за 2 990 537 лева Община Велинград избра „Балканика енерджи“ АД. Фирмата е част от ДЗЗП „Балканика технолоджи“, което бе избрана от общината за изпълнител на обществената поръчка другия голям екопроект в местността „Благовото“.
Крайният срок за закриване на сметището в местността „Реповица“ е 23 декември 2021 г.
Елена Баева

Етапите по закриването на сметището в местността „Реповица“ в дати
2017 г.: За да осигури терени за рекултивация, общината проведе процедура по отчуждаване и изкупуване на частни имоти в съседство със сметището. Общата площ на имотите е 6.804 дка, а гласуваната от Общинския съвет цена е 4 лева за кв.м или общо 27 216 лева.
Декември 2017 г.: През декември 2017 г. Община Велинград обяви обществена поръчка за изготвяне на работен проект за закриване и рекултивация на общинското депо за отпадъци. Явиха се 6 фирми, а поръчката на стойност 45 000 лева бе възложена с договор от 20 август 2018 г. на софийската фирма „Глен консулт“ ЕООД. Фирмата изпълнител трябваше да извърши предварително проучване, геодезическа снимка, съвместяване на резултата с данните за собствеността, статута и границите на засегнатите поземлени имоти, уточняване на количествените и морфологични характеристики на депото.
1 януари 2018 г.: Сметището е официално закрито от 1 януари 2018 г. по силата на европейски регламент.
януари 2018 г.: Общинският съвет гласува решение, с което даде съгласие общината да търси пари за рекултивация на депото от държавното Предприятие за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС). По-късно се оказа, че ПУДООС не може да осигури финансиране, но бе намерена възможност за средства по Оперативна програма „Околна среда“.
5 юни 2020 г.: В световния ден на околната среда кметът Костадин Коев подписа договор за рекултивация на старото сметище в местността “Реповица” край Каменица с Управляващия орган на ОП „Околна среда“.
юни 2020 г.: Общината обяви обществена поръчка за закриване на депото. Прогнозната стойност на поръчката е 2 990 537 лева, а срокът за рекултивация – 245 дни. За изпълнител е избрана „Балканика енерджи“ АД.
юли 2020 г.: Общината откри обществена поръчка за строителен надзор по проекта на стойност 87 800 лева. Изпълнител е „Строй норм“ ЕООД.
август 2020 г.: Започна обществена поръчка за авторски надзор на стойност 26 060 лева. Избраният изпълнител е „Р-студио“ ЕООД.
октомври 2020 г.: Община Велинград обяви обществена поръчка за мерки за информираност и публичност по проекта на стойност 7500 лева. Изпълнител е „Галилеа 2020“.Tuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград