Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

За 17 месеца трети председател на местния парламент
Публикувано 2021-03-30 09:53:40 от Темпо


В този мандат постът председател на Общински съвет - Велинград се оказа силно подвластен на политически бури. Измина по-малко от година и половина от началото на настоящето управление, но табелките на кабинета на председателя на местния парламент вече се сменят за трети път. С това сегашният Общински съвет влезе в историята - за първи път в рамките на един мандат имаме трима председатели. Да припомним: на 11 ноември 2019 г. на председателският пост бе избрана Елисавета Сариева от ГЕРБ. След като тя подаде оставка по лични причини, на 10 февруари 2020 г. за председател бе избран Пламен Хаджиев от ДПС.


До поредната смяна се стигна на сесията на 25 март 2021 г., която започна неприсъствено, по скайп, но приключи присъствено, с тайно гласуване в голямата зала на общината, което също е прецедент. Предложението за прекратяване на правомощията на Пламен Хаджиев от ДПС като председател на Общински съвет - Велинград влезе в дневния ред като допълнителна точка с вносител Любомир Перчинков, заместник-председател на местния парламент от ГЕРБ.
Веднага след гласуването на дневния ред Мустафа Еюпов прочете декларация от групата на ДПС. В нея предложението от страна на ГЕРБ се оценява като „израз на управленска немощ, страх от резултатите на приближаващите избори, тоталитарно мислене или липса на мислене, паника, която предизвиква самоволни и хаотични действия, които поставят под въпрос работата, функционирането, демократичното и правово управление на Община Велинград.“ От ДПС питат: „Готов ли е г-н Коев и общинските съветници от ГЕРБ, и тези, които ще ги подкрепят, да поемат отговорността за всички провали в управлението на общината, които предстоят без разумния глас на ДПС? Готови ли са г-н Коев и общинските съветници от ГЕРБ да управляват община Велинград и след като ГЕРБ вече не е в управлението на страната, без коректива на ДПС? Готов ли е г-н Коев да понесе отговорност за нарушаването на редица закони само от едно или две предизборни обещания?“. Съветниците от ДПС напомнят, че не са се съгласили да участват „в съглашателство със съветниците от ГЕРБ за увеличение на данъците в така създалата се епидемиологична обстановка в държавата“, че са се противопоставили на вдигането на такса смет заради некачествената услуги в повечето от населените места на общината, че са заели твърда позиция против мината за добив на волфрам и за запазване на зелените площи. „За нас не е страшно да бъдем в опозиция на ГЕРБ. Зад нас е силата на нашите избиратели. Горко на самозабравилите се, които могат да си помислят да ги пренебрегнат! В страха и безсилието да не успеят да оправдаят, и да изпълнят ангажиментите пред техния лидер за голям изборен резултат, използват ситуацията за всяване на страх на служителите в горските стопанства, и на кметските наместници от ДПС в малките населени места, чрез заплахи и манипулации за уволнения. Използват се силовите органи, които оказват натиск и репресии върху хората с различно мислене от тяхното. Пресен пример за това е таксиметровият шофьор, който беше принуден да свали поставения надпис върху таксиметровия си автомобил, въпреки отхвърлената жалба на кандидат-депутата от РИК-Пазарджик.“, се казва още в декларацията на групата на ДПС.
В предложението на ГЕРБ като мотиви, с които се иска прекратяване на правомощията на Пламен Хаджиев, се сочи: „През последните месеци, считано от ноември 2020 до настоящия момент, председателят Пламен Хаджиев системно не осъществява координация в работата на постоянните комисии, изпитва затруднения в подпомагането на съветниците в тяхната дейност, както и не осъществява дейностите, свързани с представителството на Общинския съвет пред външни лица и организации.“
Мотивите не бяха обсъдени, нямаше и никаква дискусия по темата, а единствено изпълнение на нужните процедури. За председателстващ заседанието бе избран един от заместник-председателите на Общинския съвет - Венко Бозев от БСП. Избрана бе комисия, която да проведе тайното гласуване. В комисията влязоха Сашка Целева, ГЕРБ - председател, Георги Янчев - БСП, Радослав Димов - независим, Александър Даскалов - ЗНС, Антонио Велев - Глас народен.
На съветниците бе дадено време, за да се явят в голямата зала на общината, за да се проведе тайно гласуване за прекратяване правомощията на Пламен Хаджиев и за избор на нов председател на Общинския съвет. За участие в тайния вот не се явиха групите на ДПС и на местната коалиция „БСДП-ЗС „Ал. Стамболийски“, както и част от съветниците от Глас народен.
Със 17 гласа „за“, 0 „против“ и 0 „въздържал се“ бяха прекратени правомощията на Пламен Хаджиев. Със същия резултат за председател на Общински съвет - Велинград бе избран издигнатият от ГЕРБ кандидат Любомир Перчинков. Той бе единствен кандидат за поста - още нещо, което е „запазена марка“ на настоящия Общински съвет, защото и предишните двама председатели бяха избрани без конкуренция. В тайното гласуване участваха 11 съветници от ГЕРБ, двама от общо четиримата съветници от Глас народен - д-р Костадин Паунов и Красимир Джиханов, двамата съветници от БСП Венко Бозев и Георги Янчев, Александър Даскалов от ЗНС и независимият съветник Радослав Димов.
Новоизбраният председател на Общински съвет - Велинград Любомир Перчинков е трети мандат общински съветник от 2011 г. насам, като в последните два мандата е заместник-председател. Той заяви: “За мен е изключителна чест и отговорност да бъда председател на Общински съвет! Желая ви в тези тежки времена да бъдем единни, да работим за просперитета и развитието на Община Велинград!“
За разлика от предишните двама председатели, Любомир Перчинков ще работи на пълен 8 часов работен ден, което му осигурява възнаграждение в размер на 90% от заплатата на кмета на общината.
Елена БаеваTuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
 
Всичко за велинград