Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Празникът на картофите показа: отрасълът се развива
Публикувано 2005-10-18 08:50:16 от темпо


Макар и с много трудности и проблеми, картофопроизводството е отрасъл, който се развива. Това е мнението на специалистите от бранша, обобщено от Атанас Бирников по време на тазгодишния Празник на картофите и след проведеното ден преди това годишно събрание на Националната асоциация на картофопроизводителите в България.
Празникът се проведе на 15 октомври, доказвайки, че родилата се преди шест години идея е нужна и полезна - и за хората от отрасъла, и за община Велинград, където картофопроизводството дава хляб и поминък на стотици хора. Организаторите бяха Агенция за регионално развитие-Център за бизнес и информация, Националната асоциация на картофопроизводителите в България, Община Велинград, “Спортни имоти и плажове”, “Пазари и тържища”, а помощ за провеждането оказаха програма “Джобс” и ПРООН.
Празникът на картофите бе под егидата на кмета на общината, но бе открит от зам.-кмета Реджеп Ходжов. След него заместник-министърът на земеделието и горите Стефан Юруков даде висока оценка на “пионерите от Велинград”, които са допринесли изключително много за развитието на бранша. Той определи като много мъдър ход създаването на НАКБ, защото това е начинът да се ползват пари от европейските фондове.
Директорката на АРР-ЦБИ Васка Милушева изрази голямата радост на организаторите, че Празникът на картофите вече е утвърдена традиция. Тя прочете поздравителен адрес от вицепремиера и министър по бедствията и авариите Емел Етем с пожелания инициативата да се разраства и да носи желаните ползи на хората. Сред официалните гости на празника бяха председателят на НАКБ Кръстьо Трендафилов, който е и съветник на президента Георги Първанов и народният представител от БСП Костадин Кобаков, а общинските съветници от Велинград се брояха буквално на пръсти. Тази година своя продукция показаха 11 фирми, сред които и френската “Сементис” с представител за България “Стойчев консулт”. Участваха още “Биостар” с щанд за чайове и сладка, Областната службаза съвети в земеделието, “Али Пехливан”, “Словбул-Соланиум” ООД, “Бонеро”, “Атанас Бирников”, “Агроспейс”, “Биовет”, “Лечо Роев”, “Салих Еджевит” и щанд на Сърница, на който гостите посрещаше кметът Шукри Якубов. Особено полезна за участниците бе личния разговор, който зам.-министър Стефан Юруков проведе с всеки от тях и така чу от първа ръка проблемите на картофопроизводителите. С голям интерес посетителите разгледаха щанда на ПГИТ “Ал. Константинов”, както и изработените от децата от ЦДГ “Еделвайс” с много въображение играчки от картофи.
За провеждането на Празника на картофите помогнаха съорганизаторите и спонсорите: радио “ЧЛК”, “Юниън телевижън”, сладкарница “Мариам”, “Меденка любимка”, “Серина - Стоил Димитров”, “Ат. Бирников”, “Биостар”, “МИК-Ко - Г. Банев”, кино “В. Левски”. Фирма “Роял патейтос” осигури 50 килограма пържени картофи, които посетителите получиха безплатно заедно със 150 литра бира “Каменица” от ЕТ “Атанас Янакиев”. За всички (а те не бяха никак малко), които в съботната сутрин посетиха Празника на картофите, пяха възпитаниците на музикална школа “Звънче” с ръководители Йорданка и Иван Казалиеви. Те откриха празничната програма, водена от Маргарита и Иван Гергеви, с превърналата се в символ на празника “Ода за картофите” по текст на Анна Маргова и музика на Иван Казалиев. С латино танци настроение създадоха четири двойки от КСТ “Импулс” с треньори Петър Милчев и Десислава Петачка. А финалът на програмата бяха великолепните песни на народната певица Стоянка Бонева от трио “Българка”.
ТемпоTuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
 
Всичко за велинград