Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Резултати като никога досега във Велинград
Публикувано 2021-04-13 08:48:17 от Темпо


Резултати, каквито никога досега не сме имали във Велинград - с това ще запомним парламентарните избори на 4 април 2021 г. Вотът определи за първа политическа сила във Велинград ГЕРБ с 2 718 гласа, на второ място с 1892 гласа се нарежда БНО – партията, с чиято регистрация се яви Васил Божков, а на трето място БСП с 1 324 гласа. Едва ли в България има друг град с подобно нареждане на „стълбичката на победителите“. За общината резултатите са различни: ГЕРБ запазва първото си място с 6 573 гласа, ДПС печели втората позиция с 2 837 гласа, а БНО отново е сред тримата победители с 1 982 гласа.


Избирателната активност в община Велинград беше сравнително висока – 54.08%. До урните отидоха 16 750 от общо имащите право на глас 30 974 избиратели. Вотът в детайли се вижда в таблицата с гласуването във всички секции, която публикуваме с уточнението, че това данните са взети от протоколите, но не са официални.
Резултатите от вота дават моментна картина на предпочитанията на избирателите, но позволовят да се откроят и тенденциите:
ГЕРБ губи гласове във Велинград, но печели много в селата
На парламентарните избори през 2017 г. за листата на ГЕРБ в секциите във Велинград са гласували 3 872 избиратели. Четири години по-късно подкрепата за партията е спаднала до 2 718 гласа – загуба от близо 1200 гласа. В същото време в селата покачването на гласовете за управляващата партия е близо два пъти: от 1905 гласа през 2017 г. до 3 855 гласа през 2021 г. Крайният резултат на ГЕРБ за общината е 6 573 гласа и е по-висок в сравнение с 2017 г., когато партията е получила 5 777 гласа.
За разлика от резултата на национално ниво, както и в доста други общини в област Пазарджик, където изборите регистрират спад на гласовете за листата на ГЕРБ, в община Велинград данните показват ръст с около 900 гласа. Това е оценка за работата на местната структура с председател Димитър Гечев, който участва в този вот като кандидат за трети депутатски мандат. Димитър Гечев спечели отново място в Народното събрание, при това с огромен брой преференциални гласове – 5 280. Той не само подобри собствения си рекорд от 2017 г., когато получи около 4 500 преференции, а и записа отново рекорд по преференции в цялата област – във всички листи в 13 МИР Пазарджик няма друг кандидат с толкова преференциални гласове.
Високият резултат на ГЕРБ в община Велинград идва от секциите в селата. На изборите преди 4 години първа политическа сила в селата беше ДПС с 2 173 гласа, следван от ГЕРБ с 1905 гласа. С днешна дата резултатът е преобърнат: първо място за ГЕРБ с 3 855 гласа, второ за ДПС с 2 251 гласа. Мнозина обясняват това пренареждане с „ефекта на джипа“. През 2020 г. министър-председателят Бойко Борисов направи три големи обиколки в част от селата в община Велинград, а в рамките на едномесечната предизборна кампания дойде още два пъти. Биркова, Света Петка, Грашево, Кръстава станаха обичайки спирки от маршрута на прословутия премиерски джип. На фона на изпълнени обещания като училището в Биркова и ремонтирани пътни отсечки, в навечерието на вота Бойко Борисов даде още много нови обещания, а хората по селските площади от своя страна обещаха да се „отблагодарят“ на изборите и го направиха на 4 април. И почти цели села, гласували досега за ДПС или БСП, този път подкрепиха ГЕРБ. Показателно е сравнението в Драгиново, където и преди 4 години, и сега за вота се бориха Сергей Кичиков като кандидат на ДПС и Димитър Гечев като кандидат на ГЕРБ. През 2017 г. в урните имаше 700 бюлетини за ДПС и 701 за ГЕРБ, сега гласовете за ГЕРБ са 1238, а за ДПС – 635.
ДПС успя да удържи второто място в общината
Макар и трудно, ДПС удържа традиционното си място на втора политическа сила в община Велинград. Общинската структура с председател Исмаил Моллов успя да запише леко покачване на гласовете: 2 603 през 2017 г., а през 2021 г. – 2 837.
Още в началото на предизборната кампания представянето на ДПС фокусира внимание, защото за разлика от няколко предходни вота този път водач на листата не бе Делян Пеевски. Начело застана Искра Михайлова - депутат в Европейския парламент, добре позната в региона. На второ и трето място в листата ДПС постави двама жители на община Велинград: дългогодишния областен председател на партията Юмер Хамза и депутата с два мандата Сергей Кичиков.
Във Велинград ДПС повиши резултата си от 430 гласа през 2017 г. на 586 гласа през 2021 г. , като отбеляза най-голямо присъствие в ромските секции. В селата битката за гласове с ГЕРБ бе по-ожесточена от всякога. ДПС заложи на обичайната кампания със срещи с избирателите, но прякото участие на Бойко Борисов предопредели резултата. Примерите са много, но да „отворим“ урните в Грашево: 129 гласа за ДПС, 547 за ГЕРБ. Аналогични са резултатите в Биркова - 70 за ДПС и 118 за Герб или в Кръстава: 224 за ДПС, 331 за ГЕРБ.
Васил Божков направи пробив с второ място в града и трето в общината
В хода на предизборната кампания Велинград бе „залят“ от плакати на Българско национално обединение. Както в цяла България, така и тук повечето хора не бяха чували за БНО. Но само до момента, в който на плакатите се появи нашият съгражданин и известен бизнесмен Васил Божков. В Каменица бе организиран предизборен щаб на партията с участието на доброволци и симпатизанти. В рамките на кампанията Васил Божков проведе във фейсбук онлайн разговор с велинградчани, за да отговори на техните въпроси. И в края на изборния ден в урните във Велинград бяха преброени 1892 бюлетини за БНО. От 7 секции в родния на В. Божков квартал Каменица БНО побеждава ГЕРБ в 6, като само в една секция отстъпва със 126 срещу 132 гласа. В тези 7 секции крайният резултат е 914 гласа за БНО срещу 677 гласа за ГЕРБ. В Чепино и Лъджене картината е различна, но значителен брой гласове в подкрепа на БНО има във всяка секция.
БНО стана най-голямата изненада на парламентарния вот във Велинград. На национално ниво БНО не прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента, но в 13 МИР – Пазарджик го направи и то със сериозна подкрепа именно от Велинград.
Три пъти по-малко гласове за БСП
От 4 325 гласа на парламентарните избори през 2017 г. сега БСП – Велинград успя да събере едва 1 445. Подкрепата намалява три пъти и БСП прави рекорд по най-сериозен отлив на гласове в сравнение с всички останали партии в нашата община.
В секциите във Велинград за БСП са гласували 1 324 избиратели – с 2 300 по-малко, отколкото преди 4 години. Цифрите сочат, че доста от симпатизантите на БСП са гласували за други партии като БНО и „Има такъв народ“. БСП губи подкрепа и в селата, където през 2017 г. е имала 676 гласа, а с днешна дата те са едва 121. Партията има нула или минимален брой гласове дори в села, където традиционно има структури и привърженици – Враненци, Чолакова, Пашови и др.
За първи път в листата на коалицията „БСП за България“ нямаше нито един кандидат от Велинград, въпреки че е втората по големина община в областта. Но това може да бъде само една от причините за слабия резултат. Общинското ръководство с председател Венко Бозев има много над какво да мисли и анализира.
„Има такъв народ“ спечели 1397 избиратели
При първото си явяване на парламентарни избори партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ получи общо 1394 гласа в нашата община. Преимуществено бюлетините дойдоха от Велинград – 1164в В селата партията бе подкрепена от 233 избиратели, като най-голям брой гласуващи има в Драгиново – около 150. Този резултат нарежда „Има такъв народ“ на пето място сред политическите сили в община Велинград. „Демократична
България“ – ръст за десницата
554 избиратели от община Велинград подкрепиха листата на „Демократична България – обединение“. Гласовете са основно от Велинград – 524, плюс 30 от селата.
В сравнение с 2017 г. резултатът за десницата сочи ръст от 271 гласа тогава за Реформаторския блок до двойно повече сега за Демократична България. Сравнението е условно, защото това са различни политически формации, но все пак е показателно за по-високата подкрепа от страна на избирателите. Позитивно влияние върху резултата оказва и включването в листата на двама кандидати от община Велинград – Васил Тодев и Бранко Манушев.
„Изправи се! Мутри вън!“ седми с 328 гласа
Новосформираната коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ остана на седмо място в община Велинград с 328 гласа – 310 в секциите във Велинград и едва 18 в селата.
От останалите партии и коалиции, които остават извън 45-тото народно събрание, в община Велинград най-много гласове имат ВМРО – 215, Възраждане – 163, ВОЛЯ-НФСБ – 151, Републиканци за България – 71.
Денят на изборите вече е в историята. На ход са старите и новите политици, които този път народът изправи пред изключително труден и отговорен тест.
Елена Баева

Картината от изборите не винаги е точна и ясна - доказва го и този протокол от избирателна секция във Велинград.
Детайлна таблица за гласуването по секции в община Велинград може да намерите в хартиеното тяло на вестника.Tuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
 
Всичко за велинград