Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Село Биркова има най-новото и най-модерно училище в община Велинград
Публикувано 2021-04-20 09:39:52 от Темпо


Най-новото, с най-съвременно оборудване на кабинети и лаборатории, с най-модерни технически средства за обучение, с библиотека, лекарски и зъболекарски кабинет, столова и транспорт учебно заведение на територията на община Велинград вече е Основно училище „Д-р Петър Берон“ в село Биркова.


На 12 април 2021 г. бе прерязана лентата и бе открито новото училище, чийто строеж започна през май 2019 г. В навечерието на изборите за Европейски парламент, първата копка направи Цветан Цветанов, по онова време заместник-председател на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията. На старта кметът на Община Велинград Костадин Коев обеща: „Това ще е последната „първа копка!“. Защото идеите и обещанията за ново училище на Бирково датират от 1990 г. и през това време различни политици и управници направиха поне 3 „първи копки“.
Първоначално за построяването на училището Министерството на образованието отпусна 1 718 000 лева. На финала на проекта бе отчетено, че неговата обща стойност е 2 600 000 лева. Строителството на училището в Биркова бе инспектирано многократно лично от министър-председателя Бойко Борисов. Правителството на няколко пъти даде допълнителни средства. За последен път с постановление от 9 април 2021 г., с което бяха осиурени 4 500 000 лева за построяването на нови детски градини в Кръстава, Грашево и Света Петка. Според постановлението за всяко от населените места се дават по 1 437 765 лева и се отпускат още 186 705 лева като допълващо финансиране за ОУ „Д-р Петър Берон“ в Биркова.
В училището ще учат 103 ученици от 9 населени места. За превоза на учениците са осигурени два автобуса. С над 250 хил. лева са оборудвани кабинети по техника и технологии, лаборатории по физика и химия и по биология. Изграден е кабинет по информационни технологии, по музика и хореография и по изобразително изкуство. Училището разполага с библиотека и читалня. В сградата има 10 класни стаи, като идеята е с увеличаване броя на учениците училището да стане обединено и децата да се обучават до X клас. Всяка класна стая разполага с техника, закупени са 40 лаптопа, 6 настолни компютъра и имат изградена wi-fi мрежа. В училището работят 15 учители. В него има стол и бюфет, лекарски и зъболекарски кабинет. Към училището има и подготвителна група от 20 деца на 5 и 6 години. Предвижда се съвместно с общината да се изгради помещение за децата на 4-годишна възраст.
Официални лица на тържественото откриване бяха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на образованието Красимир Вълчев, народният представител Димитър Гечев, кметът на Община Велинград Костадин Коев и зам.-кметът Светла Томова, председателят на Общински съвет-Велинград Любомир Перчинков, началникът на РУО-Пазарджик Валентина Кайтазова, кметове на кметства, общински съветници и директори на училища.
Министър Вълчев поздрави общината, училищното ръководство и преподавателите за положените усилия. „Учителите ще останат най-важният фактор за качественото образование. Всяко дете, независимо къде живее, трябва да има достъп до добри преподаватели и до качествена материална база“, каза той. Директорът Муса Чолаков благодари за подкрепата от страна на правителството за реализацията на този дългоочакван проект. А откриването на училището се превърна в празник за цяло Бирково. Темпо

Новото училище в Биркова
Слънчев и топъл ден се оказа 12 април 2021 г.
По най-тържествен начин беше открито новото училище в с. Биркова. Голямо, светло, просторно, с оригинално архитектурно оформление, извисило снага над родопските върхари, училище, приказно красиво, училище - бижу! Присъстваха министри, народни представители, кметове, директори на училища от Велинград и района.
Аз не можех да скрия вълнението си, защото Биркова и училището тук са моята младост. Най-после една жадувана мечта е осъществена.
Училище „Д-р Петър Берон” върви към своето столетие. Преди 97 години помощник училищен инспектор Ненков го открива в една малка и неприветлива стаичка, само с едно дървено сметало и черна дъска, а чиновете най-различни.
Но искрата е запалена и пръска светлина в непрогледния мрак. Много поколения са се учили на четмо и писмо. Учители са назначавани от различни краища на страната.
Сега училището е прераснало в основно и учителите са само местни, добре подготвени педагогически кадри, готови да отговорят на предизвикателствата на времето.
А и махалата вече е село, което расте и хубавее. Тук хората са изключително трудолюбиви, честни и отзивчиви, чисти и непокварени и винаги вървят след този, който открива проблемите им, търси начини за разрешаването им, обещава, но не само с думи, а с дела.
Да е честит новият храм на образованието и науката в село Биркова!
Милен НалбантовTuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград