Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Клептуза в бедствено положение
Публикувано 2021-04-27 08:54:35 от Темпо


Денят е 21 април 2021 г. Мястото е Клептуза. Емблемата на Велинград.
Клептуза е в бедствено положение! Това, което се вижда на снимките, е истинско бедствие. И за него не е виновна природата. Отговорността е на Община Велинград, която вече 13-та година е собственик на Клептуза.


След многобройни публикации по темата, сега няма да обсъждаме сградите и търговските обекти, нито многобройните съдебни дела. Те са отделна сага, която всеки от участващите в нея ползва според собствения си интерес. Съдебните процедури са важни, но са и удобен начин днешната общинска управа вече шеста година да измества темата от всичко онова, което може и трябва, обаче не прави в отговорната си роля на стопанин на Клептуза.
Да се фокусираме върху това как изглежда Клептуза с днешна дата, какви гледки посрещат посетителите на парка и защитената местност, какво спешно и без никакво отлагане трябва да се свърши, за да може Клептуза да бъде поне безопасно място за разходка.
Нека да бъдем конкретни и да изброим:
1. Изпотрошени огради, беседки, пейки в парк Клептуза. Дежурният аргумент, че хората са вандали и не пазят, дори и да е верен, не отменя задължението на общината да си свърши работата! Не става въпрос за някакви мегаинвестиции, а за поправка на ограда, беседки и пейки. Още повече, че точно паркът създава първото впечатление и то остава трайно в спомените на посетителите.
2. Изпочупени съоръжения на детската площадка. Тук бием сигнал за тревога, защото в момента на детската площадка има опасни останки от потрошени съоръжения за игра. А поставянето на 1-2 люлки едва ли ще срине нестабилния общински бюджет.
3. Лошо състояние на табелите. Най-показателен пример е табелата за паркиране. Едва ли има шофьор, който да успее да се ориентира какво точно иска да му каже „авторът“! Паркинг ли е, синя зона ли е? Толкава ли е трудно да се сложи табела с ясна и точна информация?
4. Двете езера – мръсни, заблатени, непочиствани от години. Около горното езеро са се образували големи лепкави локви, които също от години никой не почиства, а случайно преминаващите са заплашени от подхлъзване, падане и чупене на крайници. Заради счупена тръба вода се лее извън езерата – не е нужно огромно усилие, за да се поправи! Не е нужно огромно усилие и за почистване на преливника до стария ресторант, където водата също залива околното пространство.
5. Паднали дървета. Истински късмет е, че старите и изгнили дървета са паднали към водата и няма пострадали. Общинската управа е известна с това колко много здрави дървета във Велинград бяха изсечени по ред „уважителни“ причини като поставяне на билбордове. В случая има видимо изгнили и опасни дървета, но общината не е предприела никакви действия!
6. Опасни стари съоръжения. Пример са останките от дървена площадка над водите на долното езеро. Дъските са прогнили, голяма част от тях липсват. Наистина е опасно, но никой не го премахва. Същото е положението с дървения мост при долното езеро. Общината е длъжна ако не друго, то поне да забрани достъпа и да сигнализира на хората за опасността.
7. Коритото на река Чепинска се нуждае от почистване – и от боклуците, които водата носи, и от избуялата растителност. Да го сравним с река Малка Мътница, за която наскоро общината официално обяви бедствено положение.
8. Сградата на бившето казино, която е общинска, продължава да се руши със страшна сила. Вместо да бъде лице на Клептуза, сградата, увековечена през десетилетията на своето съществуване в хиляди снимки за спомен от Велинград, сега е лице на разрухата. Очеваден пример какво са направили жителите и управата на Чепино преди години и какво прави днешната управа на Велинград.
Проблемите на Клептуза днес са огромни и многобройни. Оставени да се трупат година след година, те нарастват лавинообразно. Клептуза – такъв, какъвто е сътворен от природата и нашите деди, какъвто велинградчани го помнят и обичат, какъвто туристите от десетилетия свързват с Велинград, днес е забравен от своя стопанин – Община Велинград. Истинският стопанин, дори докато води съдебни дела за имота си и умува върху концепции, стратегии и проекти за бъдещето, ще си оправи покрива, ще си изчисти двора и ще си измие прозорците. За това иде реч сега, а не за приказки колко „горещ картоф“ е Клептуза, какво пречи, как не може да стане и какви големи планове има общината, но не сега, а в необозримо бъдеще време.
Община Велинград спешно трябва да измие срама от лицето на Клептуза! Обратното би било знак, че зад бедственото положение, до което е докарана емблемата на Велинград, стоят други интереси и помисли.
Елена БаеваTuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
 
Всичко за велинград