Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
Публикувано 2021-05-04 08:57:22 от Темпо


Как се вади трънче с боксова ръкавица? Ангел Семерджиев, когото велинградчани познават като застраховател, знае как се прави това. От години се занимава с корабомоделен спорт, който го е научил на безкрайно внимание към всеки детайл, постоянство, прагматизъм и откривателство.


„Започнах като ученик, в кръжок по ТНТМ. После прекъснах, но преди 10 години „крастата“ ме хвана отново.“, разказва Ангел Семерджиев. Новото начало поставя с направата на малка шхуна, модел на тази, с която норвежкият полярен пътешественик Р. Амундсен е открил Северния морски път. Началото не е лесно, много от преди наученото е забравено, но следва принципа, че когато 1­2 пъти нещо не става, значи не му е дошло времето – оставяш го и после започваш отначало.
След шхуната идва ред на „Виктори“ – английският кораб, който участва в легендарната битка при Трафалгар през 1805 г., донесла историческа победа за флота на Англия. Оригиналният кораб е запазен и може да бъде видян във Военноморския музей в Англия. За неговата направа има готови компоненти, но те не са толкова точни, а чертежите са опростени и не толкова подробни. Ангел Семерджиев държи самостоятелно да обмисля и да изработва всеки детайл, до най­малката подробност. А конкуренцията е голяма, защото в България има много запалени майстори на кораби – Ангел е член на пазарджишкия „Модел яхт клуб“.
След 6 години труд и постоянство днес вече е готов третият му модел – испанският кораб „Santisima Trinidad“ – „Света Троица“. Това е флагманският кораб на испанския морски флот с 1200 души екипаж, най­големият военен ветроход, строен някога и потопен след битката при Трафалгар. Срещу „Света Троица“ тогава са се били 5 английски кораба, но не са го потопили. Корабът е победен, предава се, но след това буря го потопява край испанския бряг. Преди тази битка е охранявал конвои, натоварени със сребро и злато по пътя от Южна Америка до Испания.
Испания няма добре запазените чертежи на реално съществували морски кораби, а на част от тях са направени възстановки. Именно по такъв чертеж от 1983 г. Ангел Семерджиев работи и успява да създаде своето уникално копие на легендарния кораб.
Оригиналният кораб е строен в Куба и понеже е бил от махагон, са го наричали „Червеният кораб“. Моделът, изработен от Ангел, също е с корпус от махагон, сглобяван дъска по дъска, за да се оформи характерната линия на плавателния съд. Наред с махагона има орех и тиково дърво, но няма и грам пластмаса.
Сред най­големите предизвикателства в корабомоделизма е как от голямото да направиш малко, обяснява Ангел и посочва, че работи в мащаб 1:100 или всеки 1 сантиметър от неговия кораб отговаря на 1 метър от реалния. За да бъдат изработени отделните елементи, е приспособил инструменти от дърводелска работилница, както и такива от златарско ателие. Измайсторяването на всеки от малките детайли изисква много четене, обмяна на опит и идеи с приятели корабомоделисти от цял свят и упорита работа. Не е ползвал нищо готово, всеки елемент е изработен самостоятелно и с цената на огромно търпение. Корабът има 140 оръдия, а всяко оръдие има 27 детайла. Всяко от платната се събира с едно дърпане на въжетата. За изработката на всеки елемент трябва да се подбере и най-­подходящия материал – платната от памук, оръдията от месинг. Носът на кораба е украсен с лъв с корона. А дори нещо толкова лесно на пръв поглед като направата на кофа изисква много мислене и още толкова работа, за да може в миниатюрната по размер кофа наистина да се сипва вода, а във всеки от фенерите да има свещи. И всичко е направено само с две ръце, няма 3D принтер!
„Неволята учи. Вложил съм 6 години работа в този кораб, трябва търпение, да се научиш да вадиш трънче с боксови ръкавици, но това успокоява. Удоволствието е в правенето.“, казва Ангел Семерджиев. И допълва, че има подкрепата на семейството си, което също проявява разбиране и търпение към неговото хоби.
С макета на „Света Троица“ той е решил отново да участва на състезание, А след това започва работа по следващото предизвикателство – френския кораб „Сан Фелипе“, който се слави със своите дърворезби и е един от най­красивите. И ако се върнем към въпроса как се вади трънче с боксова ръкавица, то отговорът на Ангел Семерджиев е: „Търпение, желание плюс инат да не се откажеш.“ Така се строят кораби.
Елена Баева


Media : korab_nos.tif   Tuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
 
Всичко за велинград