Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
Публикувано 2021-05-04 09:11:07 от Темпо


Редовното заседание на Общински съвет - Велинград на 27 април 2021 г. започна с прочитането на декларация от председателя Любомир Перчинков.
Повод за декларацията стана широко дискутираната в социалните мрежи идея на Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ, който призова колегите си от коалиция ГЕРБ-СДС в Народното събрание: “да предложат, максимално бързо проект за решение за премахване на всички комунистически паметници и символи, останали из територията на цялата страна, както и преименуването на улици и градове, носещи имената на комунистически дейци, тирани и сатрапи като Георги Димитров, Цола Драгойчева, Вела Пеева и други.“


В декларацията си Общински съвет - Велинград заявява, че подобна мярка няма да донесе позитивно и успешно развитие на града ни, а ще задълбочи разделението помежду ни по тема, по която отдавна има съгласие между жителите на Велинград. „Подобни опити за промяна на името на града съществуват, но са неуспешни, защото не издържат на моралната и гражданска висота на духа на велинградчани“, заявяват съветниците и допълват: „Ние, общинските съветници като представители на населението на община Велинград, смятаме, че този въпрос не стои на дневен ред и се противопоставяме на искания, макар и неофициални, за смяна на името на НАШИЯ град.“ Ако тази идея продължи да се развива, Общинският съвет заявява и готовността си да организира референдум за името на Велинград.
Съветниците единодушно решиха всеки от тях да подпише декларацията и тя да бъде изпратена до президента Румен Радев и до председателя на Народното събрание Ива Митева. Кметът Костадин Коев присъства на заседанието, но не взе отношение по темата.
Пълния текст на декларацията публикуваме отделно. Темпо

Д Е К Л А Р А Ц И Я
ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ- ВЕЛИНГРАД
УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,
Макар и неофициално, отново е повдигната една чувствителна тема за ВЕЛИНГРАДЧАНИ, предизвикала реакции в социалните мрежи, а именно предложението за промяна на имената на някои градове, включително и Велинград, заради обвързаността на Патрона на града – Вела Пеева с антифашистката борба.
Ние, общинските съветници от ОбС-Велинград и граждани на община Велинград, посрещаме подобни намерения с недоумение и съмнение в политическия, административен, икономически и социален смисъл.
Не може да се съгласим, че това е мярка, която ще донесе позитивно и успешно развитие на обществено-политическия и социално-икономически живот на града ни! Обратно, ще задълбочим разделението помежду ни по тема, по която отдавна има съгласие между жителите на Велинград. Подобни опити за промяна на името на града съществуват, но са неуспешни, защото не издържат на моралната и гражданска висота на духа на велинградчани.
През 1947 г. Тодор Ямаков, кмет на с. Каменица, подема инициативата за обединение на трите села Чепино, Лъджене и Каменица. При обсъждането за име на бъдещия град се оформят три предложения. Окончателно на 28.01.1948 г. се приема обединението на селата под новото име – Велинград, с постановление на Министерски съвет, публикувано в Държавен вестник, бр.28 от 05.02.1948 г.
Надяваме се, че политици, общественици и всеки, който уважава хората на Велинград, ще се отнесе с нужната сериозност към историческата същност на един град, който за добро или лошо, е създаден по време, когато хората се обединяват с една мисъл – да бъдат част от нещо голямо, нещо значимо, нещо ново, което да стане начало на един по-добър живот за тях и техните семейства.
Велинград получава своето признание с обявяването му за балнеоложки курорт с национално значение през 1951 г., и с международно значение през 1981 г. През 2005 г. градът е обявен за „СПА столица на България“, а три години по-късно, през 2008 г. за „СПА столица на Балканите“.
Всеки от нас стои стабилно в настоящето, защото носи в себе си паметта на своя род и предци. За да вървим към усъвършенстване е необходимо да си извадим поуки от миналото и да се опитаме да поправяме грешките, да надграждаме даденото и направеното, и да създаваме нещо ново и различно.
Ние, общинските съветници като представители на населението на община Велинград, смятаме, че този въпрос не стои на дневен ред и се противопоставяме на искания, макар и неофициални, за смяна на името на НАШИЯ град. Ако тази идея продължи да се развива, ние сме готови отново да организираме референдум за името на Велинград. Сигурни сме, ще можем да го защитим, защото той е на всички ни! Под това име на нашия град сме се родили, раждали сме децата и внуците си, и се гордеем с него! Общински съвет - ВелинградTuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
 
Всичко за велинград