Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
Публикувано 2021-05-11 08:41:53 от Темпо


В предишния брой на „Темпо“ публикувахме декарация на Общински съвет - Велинград по повод предложението на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев за смяна името на Велинград. Текстът на декларацията бе прочетен в началото на сесията на 27 април 2021 г. от председателя на местния парламент Любомир Перчинков. Декларацията не бе гласувана в залата, а бе казано, че след заседанието всеки съветник лично ще я подпише. Текстът, който публикувахме, бе изпратен до „Темпо“ от официалната електронна поща на Общински съвет - Велинград.


Последва реакция от председателя на общинската организация на БСП - Велинград Венко Бозев, който е общински съветник и заместник-председател на местния парламент. В обръщение към жителите на Велинград той подчертава: „Съветниците от ГЕРБ, без съгласието на другите колеги, произволно променят текста на декларацията, опитвайки се да му предадат друг смисъл и го подписват. Показателен е фактът, че от 29 души (колкото са в Общинския съвет), само 12 са съгласни с новия текст, останалите не го подписват.“
Проверка на „Темпо“ в Общинския съвет показа, че публикуваната в предишния брой декларация е подписана от 21 съветници. Не са я подписали съветниците от групите на БСП - двама и ДПС - шестима. По информация от председателя на Общинския съвет Л. Перчинков декларацията е изпратена до президента и председателя на Народното събрание.
За сравнение публикуваме и текста на декларацията така, както ни бе изпратен от лидера на БСП Венко Бозев. В обръщението си той допълва: „Вие ще прецените кое е важното и кой казва истината в тях, кой го е грижа и кой иска да скрие нещо от вас. И накрая да припомним поговорката: „Докато мъдреците се намъдруват, лудите ще се налудуват“.


ДЕКЛАРАЦИЯ
Уважаеми г-н Президент на Република България,
Уважаема г-жо Председател на Народното събрание
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
С изненада научихме за идеята на г-н Андрей Ковачев - народен представител в Европейския парламент от ПП ГЕРБ, да бъдат преименувани градовете Благоевград, Димитровград и Велинград.
Ние, социалистите и гражданите на община Велинград, посрещаме подобни намерения с недоумение и съмнение в политическия, административния, икономическия и социалния смисъл.
Не сме съгласни, че това е мярка, която ще донесе позитивно и успешно развитие на обществено-политическия и социално-икономическия живот в града ни. Обратно, ще задълбочим разделението помежду ни по тема, по която отдавна има съгласие между гражданите на Велинград. Подобни опити за промяна на името на града съществуват, но са неуспешни, защото не издържат на моралната и гражданска висота на духа на нашите съграждани. Ние всички тачим и пазим паметта на Вела - тази девойка, убита заради това, че се е борила за идеите си. Именно тази наша морална и гражданска висота е дала сили и самочувствие на 99% от гражданите на трите села (Каменица, Лъджене и Чепино) чрез референдум през 1948 г. да се обединят в един нов, млад и перспективен град под името на Вела - Велинград.
Ние, велинградчани, сме против и няма да приемем някой независимо кой и какъв е, да се разпорежда как да се наричаме. Нас не ни интересуват съмнителните политически мотиви, опитите с тях да се подменят необходимите реформи за излизане от небивалата икономическа, здравна, социална, демографска, а сега и политическа криза. Кой ще даде отговор на въпросите как ще преодолеем и дали ще се справим с последствията, които неминуемо ще последва тази недомислица? Кой ще заплати разходите на административните, юридическите, икономическите и морални пробеми, които са неизбежни?
Кой се интересува могат ли гражданите да заплатят цената на промяна в лчните документи, включително шофьорски книжки, нотариални документи и редица още административни изисквания и т.н.
Кой ще ни каже в очите, че от нас нищо не зависи, че ние сме добри граждани, само когато плащаме данъци и такси? Ако тази идея продължи да се развива, ние сме готови отново да организираме референдум за името на града ни. Сигурни сме, че можем да го защитим, защото той е на всички ни. Под това име сме се родили, раждали сме децата си и внуците си и се гордеем с него.
Председател на Общински съвет на БСП Велинград инж. Венко БозевTuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград