Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, May 11
· „Да запазим децата на пътя“
· „Чепинец“ със загуба и победа в почивните дни
· Ден на планинското колоездене за деца
· В Ракитово отбелязаха Деня на победата
Tuesday, May 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.05.2021
· Общинският съвет се обяви против идеята за смяна името на Велинград
· Общинско предприятие отчете 561 011 лева загуба за 2020 г.
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.04.2021
· ТЕМПО КОМЕНТАР: Хубава работа, ама нашенска
· Комисия ще контролира общинската болница
· Читалищата в Грашево и Света Петка без отчет и дейност
· 107 работни места разкрива Регионалната програма за заетост
· Ангел Семерджиев: Удоволствието е в правенето
· Отчети и избори в Народно читалище „Отец Паисий-1893“
· Читалището в Чепино кани на Гергьовско веселие

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Култура: Снимките на филма с Кристоф Ламбер - среща с емоциите на голямото кино
Публикувано 2005-10-25 09:49:57 от темпо


Френската продукция “Заекът на Ватанен” ще остане хубав спомен за среща с голямото кино за близо 120 велинградчани, които след кастинг бяха избрани и взеха участие в снимките на филма от 10 до 20 октомври. При това споменът ще е хубав, защото болшинството статисти са възхитени от организацията, реда и не на последно място от прекрасното отношение към тях от страна на звездата на филма Кристоф Ламбер.
Заради ремонта на пътя Ракитово - Цигов чарк първоначалните планове на снимачния екип да наеме стаи в хотели във Велинград бяха променени. Актьорите и екипа се настаниха в хотел “Панорама” и в станцията на Главна прокуратура на Цигов чарк. Статистите от Велинград пътуваха с осигурен транспорт до мястото на снимките в местността “Беглика”. Както бе ясно още на кастинга, статистите изпълняваха роли на индианци, пожарникари, военни, спасени жени, мъже и деца, канадски туристи.
Историята в “Заекът на Ватанен” е за журналист, който печели награда, но преминава през множество изпитания и разбира, че в живота не са важни славата и парите, а корените на рода и духовните ценности. Действието се развива в Канада, а България и нашият регион са избрани за снимки, тъй като природата ни била близка до канадската. Най-интересните сцени, заснети на Беглика, са били на горски пожар, от който героите се спасяват. Участниците са впечатлени от това колко усилия е положил снимачният екип за опазване на гората. В присъствието на горски служители от Беглика и на пожарникари от Батак и Пещера пожарът е бил имитиран толкова майсторски, че всички са се убедили на практика каква магия е киното. Един снимачен ден е струвал около 500 000 лева, тъй като е ползвана много ехника като хидроплан, хеликоптер, лодки и др.
Сред статистите от Велинград бе и почти целият състав на самодейния театър към читалище “Отец Паисий”, кв. Лъджене. За нашите актьори възможността да се докоснат до голямото кино и до Кристоф Ламбер е била едновременно емоция, приключение и трупане на опит, сподели секретарят на читалището Иван Стоянов. Самият той в една от сцените е носил дете заедно с Ламбер, на Павел Гайдев е била поверена малка роля, а на дете от Велинград са възложили дори няколко реплики на френски език. Всички са единодушни, че Кристоф Ламбер е изключителен професионалист, интелигентен и сърдечен мъж. Той не е отказал снимка на нито един статист, който го е помолил, разрешил е и снимки с камери.
Организацията била перфектна, наетите български екипи по пиротехника, озвучаване, помощник-режисьори са показали истински професионализъм. За статистите е отговаряла Илка Велчева, която е трупала опит във филми от ранга на “Хан Аспарух” и “Време разделно”. За всеки от нас имаше на разположение топли и безалкохолни напитки, плащането ставаше веднага след края на работния ден, разказаха статисти. Особено впечатление им е направила организацията на снимачната площадка, където след края на снимките не е оставал абсолютно никакъв боклук.
Очаква се филмът “Заекът на Ватанен” да бъде на българските киноекрани през 2007 г. Вече има уговорка в читалището в Лъджене да бъде организирана специлана прожекция с участието на всички местни статисти. А снимките продължават: след като приключиха на Беглика и на гара Аврамови колиби, екипът ще снима на Боровец, а през януари 2006 г. следват снимки на Белмекен. И тогава можем да очакваме Кристоф Ламбер във Велинград.
Елена БаеваTuesday, May 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.05.2021
· Приетите условия и ред за водовземане на минерална вода са нищожни
· Велинградчани почетоха паметта на Вела Пеева
· Според БСП декларацията за името на Велинград е произволно променена от ГЕРБ
· Кой ще спре товарните коли по ул. „Никола Вапцаров“?
· „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа“
· Рязък спад на случаите на Ковид-19 през май
· На Гергьовден във Велинград
· На Великден засилен интерес към СПА курортите
· Емблема на село Драгиново
· Първо литийно шествие с иконата на Св. Богородица Пътеводителка
· Великден с почит към традицията на писаните яйца
· „Засаждаме надежда“
· Златни медали за Великден
· „Щастливеца“ Алеко и неговите последователи
· Малки обяви: 11.05.2021
· За десети път ще се проведе Национален литературен конкурс „Милош Зяпков“
· Престижно участие на международен фестивал
· Награди от фестивала „Утринна звезда“
· Успех в национално състезание
 
Всичко за велинград