Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Където е било читалище, пак ще бъде
Публикувано 2021-06-01 09:16:07 от Темпо


Изминаха повече от 40 години, откакто в старата, същинската, сграда на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ в Чепино не се развиваше никаква читалищна дейност, а самодейните състави и групи се преместиха в бившата зала „Знаме на мира“. През далечната 1980 г. започна неотложен ремонт на сградата, определен като разширяване, реконструиране и модернизация на читалището, за да отговаря на съвременните изисквания за многофункционалност на това културно средище. Беше предвидено преустройство на залата, която служеше за киносалон, разширяване на салона, нова сцена с механична смяна на декорите, гримьорни, клуб и пристройка за нова библиотека.

Намеренията бяха много добри, но по различни причини изпълнението не се състоя и се проточи безкрайно дълго във времето. Единственият резултат от началото на ремонтните дейности остана новата пристройка за библиотека. Паралелно с първоначалните ремонтни дейности за 2-3 години продължиха и кинопрожекциите. Всичко друго замря в забвение!
Но дойде средата на май 2021 г., когато от ръководството на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий“ решиха да възродят постепенно старата сграда на читалището за нов живот. И започнаха с основното почистване на голямата зала, което беше извършено от самодейци и доброволци. Следващата стъпка стана организирането на благотворителен концерт в навечерието на 24 май под наслов „Старото читалище“ за събиране на средства чрез талони за дарение, които да подпомогнат постепенното възстановяването на културната институция.
Във встъпителните си думи преди концерта председателят на читалището Мария Чорбаджиева нарече старата сграда „наш дом“ и припомни, че е била изцяло построена и готова за използване през 1933 г. Оттогава тя се превръща в център за четене, знание, изкуство и култура. И е дошло времето отново да бъде възстановена дейността на читалището в тази сграда, като се оформи зала за култура и ново арт пространство.
С много настроение и желание за изява пред публика малките самодейци от ДФА „Чепинче“ с ръководители Аделина Пещерска и Ели Саздова откриха програмата и представиха своите песни и танци. С много аплодисменти бяха посрещнати и изпълненията на тамбурашка група с ръководители Иван Пещерски и д-р Петьо Кръстев и песните на мъжката фолклорна група „Чепинци“ с ръководител Иван Пещерски.
В кулминацията на концерта се превърнаха любимите за зрителите изпълнения на самодейците от Представителния ансамбъл за народни песни и танци (ПАНПТ) „Чепино” с главен художествен ръководител Боян Байраков, ръководител на оркестъра - Иван Пещерски и хореограф – Аделина Пещерска. В заключителната част на програмата се изявиха с пълния си блясък танцьорите и музикантите на представителния ансамбъл, съпровождани от песните на мъжката група и дамския хор с ръководител Ели Саздова.
Ръководството на читалището благодари и присъди званието „Съвременен възрожденец“ на всички самодейци и доброволци, които се включиха в почистването на салона и в организирането на концерта, като ги награди с медали и грамоти. По всяко време читалищните дейци са се отличавали с неуморен труд и усилия да запазят и поддържат живи традициите на българския фолклор и да продължават започнатото от предците им. Старата читалищната сграда ще се обнови и дейността в нея ще се възроди, защото където е текло, пак ще тече, щом има всеотдайни хора като самодейците, които не жалят време, усилия и средства, за да е живо читалищното дело в Чепино.
ТемпоTuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград