Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Където е било читалище, пак ще бъде
Публикувано 2021-06-01 09:16:07 от Темпо


Изминаха повече от 40 години, откакто в старата, същинската, сграда на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ в Чепино не се развиваше никаква читалищна дейност, а самодейните състави и групи се преместиха в бившата зала „Знаме на мира“. През далечната 1980 г. започна неотложен ремонт на сградата, определен като разширяване, реконструиране и модернизация на читалището, за да отговаря на съвременните изисквания за многофункционалност на това културно средище. Беше предвидено преустройство на залата, която служеше за киносалон, разширяване на салона, нова сцена с механична смяна на декорите, гримьорни, клуб и пристройка за нова библиотека.

Намеренията бяха много добри, но по различни причини изпълнението не се състоя и се проточи безкрайно дълго във времето. Единственият резултат от началото на ремонтните дейности остана новата пристройка за библиотека. Паралелно с първоначалните ремонтни дейности за 2-3 години продължиха и кинопрожекциите. Всичко друго замря в забвение!
Но дойде средата на май 2021 г., когато от ръководството на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий“ решиха да възродят постепенно старата сграда на читалището за нов живот. И започнаха с основното почистване на голямата зала, което беше извършено от самодейци и доброволци. Следващата стъпка стана организирането на благотворителен концерт в навечерието на 24 май под наслов „Старото читалище“ за събиране на средства чрез талони за дарение, които да подпомогнат постепенното възстановяването на културната институция.
Във встъпителните си думи преди концерта председателят на читалището Мария Чорбаджиева нарече старата сграда „наш дом“ и припомни, че е била изцяло построена и готова за използване през 1933 г. Оттогава тя се превръща в център за четене, знание, изкуство и култура. И е дошло времето отново да бъде възстановена дейността на читалището в тази сграда, като се оформи зала за култура и ново арт пространство.
С много настроение и желание за изява пред публика малките самодейци от ДФА „Чепинче“ с ръководители Аделина Пещерска и Ели Саздова откриха програмата и представиха своите песни и танци. С много аплодисменти бяха посрещнати и изпълненията на тамбурашка група с ръководители Иван Пещерски и д-р Петьо Кръстев и песните на мъжката фолклорна група „Чепинци“ с ръководител Иван Пещерски.
В кулминацията на концерта се превърнаха любимите за зрителите изпълнения на самодейците от Представителния ансамбъл за народни песни и танци (ПАНПТ) „Чепино” с главен художествен ръководител Боян Байраков, ръководител на оркестъра - Иван Пещерски и хореограф – Аделина Пещерска. В заключителната част на програмата се изявиха с пълния си блясък танцьорите и музикантите на представителния ансамбъл, съпровождани от песните на мъжката група и дамския хор с ръководител Ели Саздова.
Ръководството на читалището благодари и присъди званието „Съвременен възрожденец“ на всички самодейци и доброволци, които се включиха в почистването на салона и в организирането на концерта, като ги награди с медали и грамоти. По всяко време читалищните дейци са се отличавали с неуморен труд и усилия да запазят и поддържат живи традициите на българския фолклор и да продължават започнатото от предците им. Старата читалищната сграда ще се обнови и дейността в нея ще се възроди, защото където е текло, пак ще тече, щом има всеотдайни хора като самодейците, които не жалят време, усилия и средства, за да е живо читалищното дело в Чепино.
ТемпоTuesday, August 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.08.2022
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство
 
Всичко за велинград