Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
Публикувано 2021-06-08 08:49:49 от Темпо


Много граждани и бурни спорове – така протече общественото обсъждане на изменението на Общия устройствен план (ОУП) на Велинград. На 2 юни голямата зала на общината бе пълна - прецедент за последните години, през които на обществени обсъждания обичайно идваха шепа хора. Причината за големия обществен интерес бе една от предложените промени, свързана с бъдещето на парка при Паничките, където с поредица решения на Общинския съвет вече са обособени 4 частни парцела. Наред с гражданите в залата бяха и съветниците Екатерина Каферинова и Александър Даскалов, който е собственик на един от парцелите и бе довел много свои поддръжници.


Това е първото изменение на ОУП, а целта на общественото обсъждане е хората да разберат какво се случва. Измененията са съгласувани от всички инстанции и РИОСВ, в общината има две входирани жалби срещу предложените изменения от Инициативния комитет „Да поработим за Велинград“ (пълния текст на становището четете отделно) и от граждани. Това обяви в началото на обсъждането главният архитект Тодор Енев.
Повече разяснения по предложените изменения направи арх. Кънева от Националния център за териториално развитие, който през 2006 г. започна проектирането на ОУП. В момента, за разлика от много други общини, ние имаме два ОУП – на цялата община Велинград и на административния център Велинград (заедно с Драгиново). Арх. Кънева първо представи 5 промени в ОУП на общината:
* Юндола – изместване на трасето на въздушен електропровод по искане на НЕК във връзка с язовир Яденица
* Кръстава – преотреждане на имот от производствена зона в животновъдна ферма
* Пашови – разширение на съществуваща бензиностанция със съседен имот
* Грашево – преотреждане на собствен имот за жилищно строителство
* Велинград – изграждане на рибарник между града и Драгиново
По тези промени нямаше изказвания, мнения и предложения от залата.
В обсъждането бяха предложените 10 промени в ОУП на Велинград. Първо бе разгледано преотреждането на парцела между ул. „Осми март“ и бул. „Съединение“ от зелена площ в зона за рекреация и отдих. Велинградчани познават мястото като парк „Паничките“. По думите на арх. Кънева собствениците на четирите части имота в парка имат инвестиционни намерения за строителство с височина до 12 метра, а частите от парка, които са общински ще останат зелени площи.
Арх. Енев припомни, че въпросните 4 имота са реституирани още през 1998 г. През 2016 г. общината откри процедури по отчуждаването на 3 от тях (без този на общинския съветник Александър Даскалов). Заместник-кметът Светла Томова подчерта, че нито един терен в парк не е отчужден, защото процедурата по отчуждаване не се е състояла и подобни искания за преотреждане на имоти ще има и за други места във Велинград.
Исканата промяна минава през обществено обсъждане – ако становището от обсъждането е отрицателно, тя не се случва, ако е положително – случва се, каза арх. Енев и даде думата на гражданите за изказвания. Ето резюме на част от изказванията:
Калина Янева от Пазарджик заяви, че няма как хората в залата да се броят и да стават сцена за защита на частни интереси, защото има ЗУТ (Закон за устройство на територията). В ОУП теренът е отреден за зелена площ и няма какво да се гласува, а частникът трябва да си плати преотреждането.
Роландо, дете от Пазарджик, каза, че иска паркът да остане зелен, с чешмичка и птички, да е обществен, а не на един човек.
Екатерина Каферинова припомни, че при отчуждаването на реституираните имоти за паркове общината трябва да плати или да предложи замяна, но това не е станало. Тя заяви, че като общински съветник ще подкрепи решението на собствениците какво да правят с имотите си. Калина Янева попита кой в такъв случай ще защити обществения интерес. Павел Александров също се възмути, че общински съветник защитава частен интерес, вместо да се ръководи от обществения интерес. Съветниците трябва да представляват граждание, а не отделни бизнесмени. Велинград има остра нужда от паркове и не ме вълнува, че общината няма пари, каза П. Александров.
Бонка Цинцева: Да си кажем честно – всеки човек, ако има такъв имот, не би ли си го потърсил? Парк съществува, но всеки на мястото на Даскалов би си потърсил имота. Хора сме, ако не си помагаме, поне да не си пречим. Венцислава Бормалийска каза, че на 50 метра гора и е по-добре майките да водят децата си там, защото въпросният парк не се поддържа. Тя посочи, че общината не стопанисва добре и други паркове като Вельова баня и Боров парк и че за доброто на обществото е в този град да бъде направено нещо.
Красимир Бонев заяви, че не е в интерес на Велинград на централния булевард да стои една занемарена плошщ, която е трудно да бъде наречена парк. Законодателят е дал 15 години срок за отчуждаване на зелените площи, но управниците на Велинград не са намерили време и пари. Имотът вече не може да бъде отчужден за парк, частната собственост е неприкосновена, собствениците са наследили имотите от своите деди.
Лора Михайлова попита къде в Чепино има парк и посочи, че в квартала липсват зелени площи. Тя предложи собствениците да поддържат имотите си в парк Паничките като парк, дори с платен вход или да направят Ботаническа градина.
Ивайло Иванов направи друго предложение: госпожите, които защитават парка, да купят 5 декара и да ги дарят на общината за парк.
Иван Шейнов изрази позицията си, че иска във Велинград да идват туристи, за да могат младите хора да имат работа и да разширяват бизнеса си и посочи, че сега на това място се разхождат коне.
Архитект Елена Терзиева обърна внимание на факта, че няма правно основание ОУП да бъде измемен – има върнатни земи, в които обаче са реализирани обществени мероприятия. Имотите са отчуждени през 1957 г. за парк и паркът е реализиран. Това, че сега не се поддържа, не значи, че не съществува. В този случаи общината трябва да обезщети собствениците по съответния ред. ОУП се прави с перспектива до 2035 г. Според посочената прогноза броят на жителите на Велинград тогава ще бъде над 30 000. Към момента зелената площ на брой жители във Велинград, която е 12 кв.м. на жител, е недостатъчна. Колко зелени площи са осигурени с ОУП, след като няма и не са предложени общински земи за озеленяване, попита арх. Терзиева. Отговорът на арх. Енев бе, че за разлика от градовете в Добруджа, Велинград „плува“ в гора. Светла Томова изтъкна, че за съжаление, според прогнозите населението на Велинград ще намалява и по тази логика и зелените площи ще трябва да намаляват. Арх. Кънева припомни как със стария план от 1981 г., за да бъдат изпълнени нормативите за зелени площи, са били включени и околни гори.
След изчерпване на желаещите да се изкажат, бе проведено гласуване - процедура, каквато до момента не е имало на обществени обсъждания в общината. Против предложението за промяна в ОУП за този конкретен имот гласуваха 5 човека, 1 се въздържа, а останалото голямо мнозинство вдигна ръка „за“.
Обсъдени бяха и още 9 предложения за промяна в ОУП на Велинград. Един от имоти е ливада до Горската гимназия, която се отрежда за жилищно строителство, а останалите са ниви под жп линията и при хмела на входа на града, които стават смесена многофункционална зона. „Кърове стават парцели“, обобщи арх. Енев и напомни, че така цената на имотите се вдига и хората ще могат да развиват различни бизнеси. Собственикът на „Хмела“ Асен Иванов обърна внимание, че един от имотите влиза в трайни хмелови насаждения, което не е редно. Александър Даскалов определи това като „неоснователни претенции“.
В заключение на общественото обсъждане арх. Енев изрази оптимизъм, че ОУП дава възможност на Велинград са се развива в 4 посоки. Обсъдените промени ще бъдат разгледани и от Експертния съвет по устройство на територията, след което ще се гласуват от Общинския съвет.
Елена БаеваTuesday, August 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.08.2022
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство
 
Всичко за велинград