Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, July 20
· Няколко културни въпроса след Празниците на културата
· „Нека бъде хоро!“
· Как седмокласници се представиха на изпитите
· Малки обяви: 20.07.2021
· Събраха още 60 чувала боклуци от притоци на Чепинска река
· Кокозето представя Велинград
· Герои от приказки в „Боров парк“
· НОВА КНИГА: „Пепел от огнището“ – капка сълза за родителите и родното
· Стоян Влахов за историята и патриотизма
· Грижа и внимание за възрастните хора в Драгиново
· Състезанието по ориентиране се отлага
· Заради лош път няма да има Купа „Сивен“
· Посетете Лепеница - Дионисиевата пещера
Tuesday, July 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.07.2021
· Велинград гласува: ниска активност и лек вятър на промяната

Търсене в архивите



ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Публикувано 2021-06-22 09:20:06 от Темпо


Васил Тодев, кандидат за народен представител от Демократична България: Ще работим за политика в обществен интерес


С Васил Тодев, който е обиколил стотици знайни и незнайни места на планетата Земя, можем да говорим по най-различни, коя от коя по-интересни теми. Но сега ще говорим за политика, защото Васил Тодев, когото велинградчани познават като човек активно ангажиран с опазване на природата и с граждански каузи, участва в предстоящите парламентарни избори като кандидат за народен представител от листата на Демократична България. Завършил е специалност „География и геоморфология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Говори английски и руски език. От 2001 г. работи като планински водач. През 2004 г. създава сдружение „Байкария“ и е негов председател и в момента. Председател е и на Гражданската инициатива за опазване на Велинград и региона като екологично чист регион без рудодобив. От няколко месеца е сред основателите и най-активни членове на новосъздаденото гражданско сдружение „Чист Велинград“.

- Г-н Тодев, какви са етапите, през които вие лично преминахте, за да стигнете до политиката?
- Аз съм се занимавал и смятам да продължа да го правя с различни обществено-полезни дейности. В годините съм се ангажирал с каузи като опазване на природата, подобряване на условията за туризъм, обучения, различни разяснителни кампании. Все неща, с които съм се захващал, защото виждам дефицити, които държавата или общините имат възможност да поправят, но не успяват да го направят. По естествен път, след като получих покана да участвам в листата на Демократична България, приех, защото споделям ценностите на обединението. Това е начин политиките за опазване на околната среда и местно развитие да бъдат реализирани. Всичко, което ние правим – акциите за почистване на боклуци, за опазване на води, гори, реки, за развитие на устойчив туризъм – ако това не се превърне в държавна политика, то нашите усилия са хвърлени нахалост. От тази гледна точка смятам, че това са важни теми, които трябва да бъдат част от дневния ред на нашия политически живот. С опита, който съм натрупал и компетенциите, които имам, мога да бъда полезен.
- Винаги сте бил част от местната общност, която работи за Велинград като екологично чист регион без рудодобив. Ще продължите ли да се борите в тази посока?
- Категорично! Казусът „Грънчарица“ не е окончателно приключен. Въпросът с концесията за добив на волфрам и до ден днешен е актуален. Съществуват и още многобройни проучвания и планове за превръщането на Западните Родопи в рудодобивен район. Аз оставам категорично на позицията, че това не бива да се допуска. Напротив – трябва да се работи за развитието на силните страни на нашия регион: туризъм, екологично земеделие, ефективно използване на горите не само като дървесина, а цялостно. Тяхната сила е, че са дългосрочни и устойчиви. Ресурсите, които имаме, могат дълги години наред да бъдат ползвани, ако го правим разумно. Не против развитието на региона, а против рудодобива, чийто недостатък е, че след определен период на експлоатация настъпва вакуум и много трудно се възстановява екологията.
- В листата на Демократична България влизате като представител на „зелените кандидати“. Кои други каузи на демократична България споделяте?
- Демократична България има 3 основни ценности, които за мен за принципни и важни:
Първо, Свобода – възможността на хората да се изразяват и да действат съгласно своите разбирания за света. Ние сме класически пример на провинциален район, в който феодалните механизми на взаимодействие работят в пълна степен. Икономическата зависимост на работещите в държавни, общински или частни структури е част от страха на хората да не си загубят работата. Но свободата е фундаментална ценност, без която демокрацията е невъзможна.
Второ, Върховенството на закона. За всички е ясно, че като общество не можем да просперираме, ако няма еднакви правила за всички и че закони има, но проблемът е как те се изпълняват.
Трето, Модернизация. Ние живеем в дигитална епоха, но в много отношения се налага да продължаваме да се редим на опашки, а събираме документи на хартия, а това значи загуба на време и ресурси, възможност за допускане на грешки. Във Велинград имаме още един класически пример: достатъчно е човек да кара с автомобила си зад автобус на градския транспорт. Недопустимо е град с претенции за СПА столица и Зелен град, да има такъв градски транспорт. Друг пример е замърсяването на въздуха, особено през зимата заради отоплението на твърдо гориво в котловината. При всички положения трябва да се търсят варианти за действие и модернизация. Ако ние не си направим къщичката както трябва, няма кой да го направи.
- Потомък сте на Радон Тодев – войвода от Илинденско-Преображенското въстание. Какво мислите за българския патриотизъм с днешна дата?
- Семейството ми изпитва чувство на гордост за това, което е направил войводата Радон Тодев. През последните години псевдопатриотизъм обзе част от хората. Конкретно визирам ВМРО – това, което пропагандират, няма нищо общо с това, за което хора като Радон Тодев са дали живота си. Много грозно е да се възползваш и да си приписваш стореното от тях като лична заслуга.
Аз съм по-скоро еволюционно, отколкото революционно настроен. Ние като общество сме склонни да търсим лесни решения, но трябва да работим за еволюционно израстване, да се променяме към добро и да спазваме законите.
Въпрос, който също стои като отворена рана от началото на прехода, е реваншизмът. Не се потърси обективната истина какво се случи през последните 100 години. Обществото ни е поляризирано – едни са пострадали преди, а други след 9 септември 1944 г. и продължаваме да се делим. За да се излекуваме от това, ни трябва обективен прочит на историята, без квалификации, без премълчаване. Не можем да живеем, като замитаме проблемите под изтривалката.
- Доказал сте, че умеете да увличате хора в името на обществени каузи. Как ще успеете да ги спечелите с политическа идея?
- По отношение на политиката в България имаме едно грешно разбиране. С чисто сърце казвам, че колегите от листата на Демократична България ще работим за политика, насочена в обществен интерес. Защото ние, хората, живеем в общество и трябва да поставяме на първо място обществения, а не частния интерес. Гори, води, почви, въздух – всичко това е обществен интерес. Не съм консервативно настроен, трябва да има развитие, но съобразено с природата. Начинът, по който се прави политика в България, зависи от политиците, които участват пряко. Но участваме и ние, гражданите, защото ние избираме политиците и имаме абсолютното право да изискваме от тях.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ



Tuesday, July 27
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.07.2021
· ОПОС налага финансова корекция за закриване на старото сметище
· ОТЗВУК: Още за зелената система във Велинград
· МЕТАЛИКА СТРОЙ - ПРОДАЖБА НА НОВО СТРОИТЕЛСТВО ЖИЛИЩА ВЪВ ВЕЛИНГРАД
· С 666 666 лева ще ремонтират 3 улици в Чепино
· Общината обнови три детски площадки
· Избраха „Гео-Бор Нова“ за оператор на двете инсталации за отпадъци и компостиран
· КРИМИ ХРОНИКА 27.07.2021
· За 3 дни Дорково отново ще е фестивал
· Фолклорът царува на сцената
· Малки обяви: 27.07.2021
· Да обучаваш означава да се учиш двойно
· Велинградски спортисти на летни олимпийски игри
· Пъзелът Ракитово – холограма на живота на Земята през последните 4-5 милиона год
· Голяма люлка е новата атракция в Света Петка
Tuesday, July 20
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.07.2021
· Избрахме новите народни представители
· Какви знаци за промяна дадоха изборите във Велинград
· Авария остави Велинград за денонощие без вода
· Санкции от ЕК заплашват Община Велинград заради старото сметище
 
Всичко за велинград