Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Бизнес: Общината ще иска Вельова, Сярна и Кремъчна баня
Публикувано 2005-11-01 10:39:08 от темпо


“Циничната публикация” (според определението на д-р Илза Попова, с което няма причина да се съгласим) на вестник “Темпо” по проблемите на затворената Вельова баня изигра ролята на обратна връзка между властимащите и гражданите. Публикацията изведе на дневен ред един въпрос, който вълнува стотици велинградчани, включен бе в темите на октомврийската сесия на Общинския съвет и предизвика дебат.
На 27 октомври съветниците изслушаха д-р Илза Попова, директор на “СБР-НК” ЕАд - филиал Велинград. Тя открои три аспекта на проблема с Вельова баня: социален, юридически и технически. Социалната значимост на банята и общественият интерес тя да работи е огромен, отчете д-р Попова. Юридическият аспект е свързан с регистрацията на 100 процента държавното акционерно дружество “Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс”, чийто принципал е министърът на здравеопазването. Дружеството се явява правоприемник на бившия Санитарно-курортен комплекс (СКК), който е съвместявал балнеолечение, курортни поликлиники и бази за отдих и лечение на трудещите се. Но предметът на дейност на “СБР-НК” ЕАД е оказване на болнична лечебна помощ - тоест баните, собственост на дружеството, са далеч от неговия предмет на дейност.
Техническият аспект на проблема опира до състоянието на сградата на Вельова баня. От 1996 г. всяка година д-р Попова внася предложение до ръководството на фирмата за основен ремонт на покрива и сградата. Ремонт обаче не е извършван и се налага в началото на юни 2005 г. банята да бъде затворена, тъй като рушащият се покрив застрашава живота и здравето на посетителите. Тъй като Вельова баня е паметник на културата, покривът трябва да се ремонтира не частично, а напълно и то при спазване на стария план и без архитектурна промяна. След августовските наводнения проблемът се задълбочава и сумата, нужна за ремонт на покрива и сградата, се вдига на 100 хиляди лева. Това е цифрата според експерти на държавната фирма. Не отговарят на истината твърденията, че се подготвя приватизацията на банята, заяви д-р Попова.
Тя обяви още, че становището на Съвета на директорите на “СБР-НК” е да започнат преговори с община Велинград, за да се намери рационален вариант за трите държавни бани в курорта: Вельова, Сярна и Кремъчна. Отворени сме за преговори с общината, ако тя прояви инициатива за прехвърляне на собствеността на баните, каза д-р Попова. Според нея това може да стане, ако общината с мотивирано писмо до министъра на здравеопазването заяви интерес да поеме собствеността на трите бани. Такава преписка е водил като кмет Г. Аврамов, а през 1998 г. Общинският съвет е гласувал да се замени общински парцел за Вельова баня, но решението не е изпълнено. Към този факт се върна Г. Михайлов, питайки кой от общината не си е свършил работата, защото тогавашният здравен министър П. Бояджиев е издал заповед за промяната.
Седемте бани във Велинград са общински още от своето възникване и са паметници на културата, припомни Снежана Велева. Тя попита какъв курорт е Велинград без своите бани и настоя кметът Дулев да направи първата крачка, като поиска от Министерство на здравеопазването общината да стане собственик на Вельова, Сярна и Кремъчна баня. Спор възникна и около възможността Вельова баня да бъде ремонтирана по проект “Красива България”. Д-р Илза Попова категорично отхвърли тази възможност и заяви, че ако работата по този проект зависи от нейния подпис, тя няма да го сложи. Причината: все още неуредени плащания за ремонта на Сярна баня, за които д-р Попова и Сн. Велева спориха коя институция дължи пари. 7 месеца Вельова баня стои непогледната, всички стъкла са изпочупени, улуците са изкъртени, заяви гражданка от квартала около банята. Затова хората съмняват, че се готви приватизация на банята и пенсионерите са предложили да съберат пари за материалите за ремонт на покрива и със собствен труд да почистят банята.
Дискусията приключи с решение на Общинския съвет общината да направи искане да получи собствеността на трите държавни бани. Това обаче е дълга процедура с неясен край - ако общината стане собственик на баните, тя също няма да има пари да ги стопанисва и най-вероятно ще ги даде на концесия на частни фирми, както постъпи с трите общински бани - Кална, Чепинска и Женска. При мобилизация на общинското ръководство е възможно да се активизира търсенето на решение. На 4 ноември се очаква във Велинград да бъде новият министър на здравеопазването д-р Р. Гайдарски, който лично да се запознае на място със състоянието на Вельова баня.
Извън бъдещия диалог “община-министерство” проблемът къде ще се къпят хората от квартала около Вельова баня тази зима и как затворената сграда ще продължи да се руши, си остава. Малкото успокоение е, че от “СБР-НК” са поставили в банята охранителна система срещу кражби.
Елена БаеваTuesday, September 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.2021
· 326 първокласници в 18 паралелки тръгват на училище
· IN MEMORIAM:Доктор Александър Попов - човекът, който биеше камбаната на Истината
· Денят на Съединението - отново под знака на пандемията
· Ново знаме и Арка на просвещението за вековния юбилей на СУ „Васил Левски“
· ПРОТЕСТ: СРЕЩУ НОВИТЕ МЕРКИ
· Кристиян Ваклинов е финалист в кампанията „Будител на годината 2021“
· Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
· Малки обяви: 14.09.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 14.09.2021
· „Здравче-Венче“ спечели пет отличия от „Евро Фолк“
· Ансамбъл „Драгиново“ заслужи Златен плакет от Неделино
· СК „Бойни изкуства“ завоюва две шампионски титли по ММА
· 234 състезатели в лятно ски бягане по нови маршрути
· Танцьорите откриха сезона с медали от купа Бургас
· Дъщерята на д-р Дошкинов написа „Човекът-лекар“
· Звездни мигове за таланти от Велинград
· СУ „Методий Драгинов“ спечели проекти по програма Еразъм+
· Откриха нова детска площадка в Ракитово
· „Велинград волей“ с успешно завършил проект
 
Всичко за велинград