Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Посетете Лепеница - Дионисиевата пещера
Публикувано 2021-07-20 08:43:27 от Темпо


Пещерата Лепеница се намира в землището на община Ракитово, област Пазарджик, под връх Сютка. Това е мраморна пещера на три етажа, която е част от Родопския карст, с дължина около 2 км. До нея може да се достигне от гр. Ракитово и от гр. Велинград.


Желаещите да я посетят с ниска кола или автобус трябва да изберат за изходен пункт Ракитово. Пътят минава през горски пропускателен пункт и продължава 11 км. по чудесен асфалт до вилна зона Ремово. От там пътуващите с автобуси продължават пеш по живописна маркирана пътека, дълга 1 км., около 20 минути, до входа на пещерата. Пътуващите с автомобил продължават от Ремово още 3 км. по асфалта и 3 км. по път макадам (чакъл) до входа на пещерата.
Изходен пункт от Велинград е Клептуза в квартал Чепино в посока Сърница. След около 10 км. асфалтът свършва и започва път макадам (чакъл) с дължина малко повече от 2 км. Пътуващите с джип безпрепятствено могат да стигнат до входа на пещерата, а тези с ниска кола могат да оставят колата на края на асфалта и да ходят пеш около 2200 м.
Лепеница, наричана още Дионисиевата пещера, е хоризонтална пещера. От 1962 г. тя е обявена за „природна забележителност”, но от 2010 г. в нея се допускат посещения до 600 м. по втория сух етаж. Пещерата не е благоустроена, а само е обезопасена, поради което в нея се влиза само с екипировка (ботуши, каска, челник) и водач. Влизането става на малки групи до 10 човека. Поради изисквания за безопасност не се допуска влизането на посетители с проблеми в опорно-двигателния апарат или други специфични заболявания и на деца под 7 години.
Посетителят в Лепеница се чувства като истински пещерняк. Той вижда, чувства, преживява почти същото, каквото са виждали посетителите на пещерата преди повече от 80 години, когато за първи път през 1931 г. е отворена за посетители. Разликата е единствено в осветлението – тогава газени и ацетиленови (миньорски) лампи, а сега челници с батерии. Преживяването от докосването до дивата, автентична красота на подземния свят носи не само познание, но и незабравими преживявания. Впечатляващото разнообразие от пещерни образования, подсилено от индивидуалното въображение на всеки, от преодоляването на естествените препятствия по трасето, карат посетителите да забравят за времето. Почти всички, посетили Лепеница, особено децата, завинаги стават приятели на пещерите и любители на подземния свят. Не може да се забрави величието на подземната река, залата със звездното небе, разнообразието от тигрова кожа, крокодила, водопадите, иконата с Богородица, залата с младоженците, наклонената кула от Пиза, сталактонът с цепката, камината, пеещите драперии, звукът от камерната зала, залата с гвардейците, езерата… Накрая посетителят остава безмълвен или получава емоционален заряд да разказва безспир и да се връща отново и отново в този невероятен нов свят.
Пещерата Лепеница е местообитание на 24 вида организми, от които 18 вида троглофили и 6 вида троглобионти. Сред троглофилите най-интересни са прилепите. Три от троглобионтите (Бръмбърчето на Буреш, паячето на Дренски и стоножката „Лепеница”) са уникални – от целия свят се намират само в тази пещера. За опазване на биоразнообразието посетителите се движат по определено трасе.
Пещерата е отворена всеки ден от 10.00 часа до 16.00 часа в периода от 1 април до 30 ноември. За контакт може да се използват телефони: 0895755885 и 0877808770 или e-mail: sviltop1@abv.bg , syutka@abv.bg .
Таксата за посещение зависи от изминатото разстояние в пещерата:
1. До 200 метра (1 час в пещерата) – по 9 лв. на посетител; 2. До 420 метра (около 1.5 часа в пещерата) – по 18 лв. на посетител;
3. До 600 метра (около 2 часа в пещерата) – по 25 лв. на посетител.
През зимата пещерата е затворена, защото в нея зимуват прилепи най-вече от видовете малък и голям подковонос, както и малък и голям нощник.
Свилен Топчиев, Сдружение „Суткя“Tuesday, August 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.08.2022
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство
 
Всичко за велинград