Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, July 20
· Няколко културни въпроса след Празниците на културата
· „Нека бъде хоро!“
· Как седмокласници се представиха на изпитите
· Малки обяви: 20.07.2021
· Събраха още 60 чувала боклуци от притоци на Чепинска река
· Кокозето представя Велинград
· Герои от приказки в „Боров парк“
· НОВА КНИГА: „Пепел от огнището“ – капка сълза за родителите и родното
· Стоян Влахов за историята и патриотизма
· Грижа и внимание за възрастните хора в Драгиново
· Състезанието по ориентиране се отлага
· Заради лош път няма да има Купа „Сивен“
· Посетете Лепеница - Дионисиевата пещера
Tuesday, July 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.07.2021
· Велинград гласува: ниска активност и лек вятър на промяната

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Посетете Лепеница - Дионисиевата пещера
Публикувано 2021-07-20 08:43:27 от Темпо


Пещерата Лепеница се намира в землището на община Ракитово, област Пазарджик, под връх Сютка. Това е мраморна пещера на три етажа, която е част от Родопския карст, с дължина около 2 км. До нея може да се достигне от гр. Ракитово и от гр. Велинград.


Желаещите да я посетят с ниска кола или автобус трябва да изберат за изходен пункт Ракитово. Пътят минава през горски пропускателен пункт и продължава 11 км. по чудесен асфалт до вилна зона Ремово. От там пътуващите с автобуси продължават пеш по живописна маркирана пътека, дълга 1 км., около 20 минути, до входа на пещерата. Пътуващите с автомобил продължават от Ремово още 3 км. по асфалта и 3 км. по път макадам (чакъл) до входа на пещерата.
Изходен пункт от Велинград е Клептуза в квартал Чепино в посока Сърница. След около 10 км. асфалтът свършва и започва път макадам (чакъл) с дължина малко повече от 2 км. Пътуващите с джип безпрепятствено могат да стигнат до входа на пещерата, а тези с ниска кола могат да оставят колата на края на асфалта и да ходят пеш около 2200 м.
Лепеница, наричана още Дионисиевата пещера, е хоризонтална пещера. От 1962 г. тя е обявена за „природна забележителност”, но от 2010 г. в нея се допускат посещения до 600 м. по втория сух етаж. Пещерата не е благоустроена, а само е обезопасена, поради което в нея се влиза само с екипировка (ботуши, каска, челник) и водач. Влизането става на малки групи до 10 човека. Поради изисквания за безопасност не се допуска влизането на посетители с проблеми в опорно-двигателния апарат или други специфични заболявания и на деца под 7 години.
Посетителят в Лепеница се чувства като истински пещерняк. Той вижда, чувства, преживява почти същото, каквото са виждали посетителите на пещерата преди повече от 80 години, когато за първи път през 1931 г. е отворена за посетители. Разликата е единствено в осветлението – тогава газени и ацетиленови (миньорски) лампи, а сега челници с батерии. Преживяването от докосването до дивата, автентична красота на подземния свят носи не само познание, но и незабравими преживявания. Впечатляващото разнообразие от пещерни образования, подсилено от индивидуалното въображение на всеки, от преодоляването на естествените препятствия по трасето, карат посетителите да забравят за времето. Почти всички, посетили Лепеница, особено децата, завинаги стават приятели на пещерите и любители на подземния свят. Не може да се забрави величието на подземната река, залата със звездното небе, разнообразието от тигрова кожа, крокодила, водопадите, иконата с Богородица, залата с младоженците, наклонената кула от Пиза, сталактонът с цепката, камината, пеещите драперии, звукът от камерната зала, залата с гвардейците, езерата… Накрая посетителят остава безмълвен или получава емоционален заряд да разказва безспир и да се връща отново и отново в този невероятен нов свят.
Пещерата Лепеница е местообитание на 24 вида организми, от които 18 вида троглофили и 6 вида троглобионти. Сред троглофилите най-интересни са прилепите. Три от троглобионтите (Бръмбърчето на Буреш, паячето на Дренски и стоножката „Лепеница”) са уникални – от целия свят се намират само в тази пещера. За опазване на биоразнообразието посетителите се движат по определено трасе.
Пещерата е отворена всеки ден от 10.00 часа до 16.00 часа в периода от 1 април до 30 ноември. За контакт може да се използват телефони: 0895755885 и 0877808770 или e-mail: sviltop1@abv.bg , syutka@abv.bg .
Таксата за посещение зависи от изминатото разстояние в пещерата:
1. До 200 метра (1 час в пещерата) – по 9 лв. на посетител; 2. До 420 метра (около 1.5 часа в пещерата) – по 18 лв. на посетител;
3. До 600 метра (около 2 часа в пещерата) – по 25 лв. на посетител.
През зимата пещерата е затворена, защото в нея зимуват прилепи най-вече от видовете малък и голям подковонос, както и малък и голям нощник.
Свилен Топчиев, Сдружение „Суткя“Tuesday, July 27
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.07.2021
· ОПОС налага финансова корекция за закриване на старото сметище
· ОТЗВУК: Още за зелената система във Велинград
· МЕТАЛИКА СТРОЙ - ПРОДАЖБА НА НОВО СТРОИТЕЛСТВО ЖИЛИЩА ВЪВ ВЕЛИНГРАД
· С 666 666 лева ще ремонтират 3 улици в Чепино
· Общината обнови три детски площадки
· Избраха „Гео-Бор Нова“ за оператор на двете инсталации за отпадъци и компостиран
· КРИМИ ХРОНИКА 27.07.2021
· За 3 дни Дорково отново ще е фестивал
· Фолклорът царува на сцената
· Малки обяви: 27.07.2021
· Да обучаваш означава да се учиш двойно
· Велинградски спортисти на летни олимпийски игри
· Пъзелът Ракитово – холограма на живота на Земята през последните 4-5 милиона год
· Голяма люлка е новата атракция в Света Петка
Tuesday, July 20
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.07.2021
· Избрахме новите народни представители
· Какви знаци за промяна дадоха изборите във Велинград
· Авария остави Велинград за денонощие без вода
· Санкции от ЕК заплашват Община Велинград заради старото сметище
 
Всичко за велинград