Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

„Нека бъде хоро!“
Публикувано 2021-07-20 08:57:43 от Темпо


Когато едно събитие натрупа своите първи 10 години, това е доказателство, че неговите създатели са направили нещо стойностно и значимо за много хора. Фолклорният фестивал „Пролетно хоро“ измина този път и отбеляза юбилея подобаващо - с ентусиазма и енергията на началото, с опита и търсенето на новото във всяка от следващите години.


Вечерта на 16 юли 2021 г. от сцената на площад „Николай Гяуров“ Десетият фолклорен фестивал „Пролетно хоро“ бе открит от председателя на едноименното сдружение Иван Пещерски, който благодари на целия екип и на всички участници и отправи пожеланието „Нека бъде хоро!“. Поздрав към организаторите и участниците от името на Община Велинград поднесе заместник-кметът Светла Томова. От името на съорганизаторите Дружество за защита на Родопите и Дружба „Родина“ подкрепа за каузата на „Пролетно хоро“ изрази Емил Моллов, който се присъедини към призива „Нека бъде хоро!“.
И хорото се завъртя! Първи на хорото се хванаха гостите от ансамбъл „Пирин“, дошли във Велинград специално за откриването на „Пролетно хоро“ като знак на съпричастност към организаторите и участниците. Известният и обичан ансамбъл представи програма, която събра на площада стотици велинградчани и гости на курорта. Спектакълът от музика, танци и ритми плюс красивите носии и майсторска хореография показа магията на българския фолклор.
В утрото на 17 юли „Пролетно хоро“ започна от парка на „Вельова баня“ - място, избрано заради символиката на горещите минерални извори, с които се слави Велинград. Деветте танцови клуба от Монтана, София, Кричим, Раковски, Стряма, Кюстендил, Кърджали, Плевен и домакините от ТК „Надежда“ Велинград бяха поздравени с изпълнение на Мъжката фолклорна група към Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Чепино“ към ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“. Дефилето към площада поведоха гайдарите с ръководител Добри Добриков и членове на клуб „Родопчани“, които възвестиха хорото с гърмежи на пушки от стари времена. Дефилето „събуди“ Велинград, за да видим богатата програма, която танцовите клубове представиха на сцената на централния площад. И както всяка година, в един момент целият площад „Николай Гяуров“ се превърна в голяма сцена за голямо хоро като символ на традицията, на родното и българското. Фестивалната програма завърши с шест хора в съпровод на известния акордеонист Иво Ралчев, солистката на ансамбъл „Пазарджик“ Янка Атмаджова и оркестър „Сияние“.
Десетият юбилеен фестивал „Пролетно хоро“ тази година е двоен празник и ще продължи на 31 юли. Тогава на велинградска сцена ще видим двойно повече танцови клубове. Разделянето на фестивала на две дати е, за да няма много голямо струпване на хора и да се гарантира по-голяма безопасност за участниците заради ковид кризата. А на закриването на 31 юли ще пее народният певец Янко Неделчев.
В „паузата“ между двете фестивални вечери отново - на 24 юли, по покана на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“, във Велинград ще гостува софийският танцов клуб „На Мегдана“. Клубът има поредица от участия на престижни сцени като НДК, Летния театър в Бургас и много други. Интересна подробност е, че първият спектакъл на „На Мегдана“ е подготвен във Велинград - в залата на читалището в квартал Чепино. А вечерта на 24 юли концера на „На Мегдана“ ще бъде открит с изпълнения на Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Чепино“. И отново: „Да бъде хоро!“
Елена БаеваTuesday, August 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.08.2022
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство
 
Всичко за велинград