Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

ОПОС налага финансова корекция за закриване на старото сметище
Публикувано 2021-07-27 09:16:14 от Темпо


Окончателно: Община Велинград загуби съдебния спор с ръководителя на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Решението, което не подлежи на повече обжалвания, е на Седмо отделение на Върховния административен съд от 1 юли 2021 г.
Съдебното производство е по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. То е във връзка с проекта за закриване на старото сметище в местността „Реповица“ до кв. Каменица във Велинград.

Проектът е финансиран общо с 3 846 137 лева по Оперативна програма „Околна среда“. След проверка Ръководителят на Управляващия орган на ОПОС наложи финансова корекция в размер на 10% от стойността на допустимите разходи по договора с фирмата-изпълнител на обществената поръчка за рекултивация на сметището „Балканика енерджи“ АД, който е на стойност 2 990 537 лева. Санкцията е мотивирана с допуснати грешки в обществената поръчка и след решението за нейното налагане започна съдебно оспорване.
Приключилото на 1 юли 2021 г. дело във ВАС е образувано по касационна жалба на Ръководителя на Управляващия орган на ОПОС срещу решението на Административен съд – Пазарджик от март 2021 г. Това съдебно решение отменя предишно от ноември 2020 г ., с което на община Велинград е наложена финансовата корекция в размер на 10%. Според УО на ОПОС решението за отмяна на финансовата санкция е неправилно, тъй като в условията на обявената от Община Велинград обществена поръчка е установено ограничително изискване спрямо техническия ръководител от екипа на участника. „Налице е противоправно поведение на бенефициера, изразяващо се в нарушение на приложимото българско законодателство, което има или би имало за резултат ощетяване бюджета на ЕС“, твърди УО на ОПОС.
От своя страна Община Велинград оспорва подадената касационна жалба. Според Върховната административна прокуратура жалбата е основателна.
Върховният съд разглежда аргументите на УО на ОПОС, че в обществената поръчка е въведено ограничително изискване спрямо участниците - критерий за подбор по отношение професионалната компетентност на Техническия ръководител, а именно минимум образователна степен „Магистър“, което е нарушение по Закона за обществените поръчки. ВАС споделя извода, че така формулираното изискване се явява ограничително и е налице допуснато нарушение от Община Велинград на норма от националното законодателство. Поставянето на неправомерен критерий за подбор обективно е ограничил възможностите за участие на икономически оператори, които биха могли да представят и по-изгодни оферти, което би позволило по-ефективно разходване на европейските средства.
Върховният съд отменя решението на Административен съд – Пазарджик, което е в полза на Община Велинград. Вместо това ВАС отхвърля жалбата на общината срещу решението на УО на ОПОС, с което е наложена финансова корекция от 10% върху стойността на договора с „Балканика Енерджи“ АД. Община Велинград е осъдена да заплати в полза на Министерството на околната среда и водите сума в размер на 2100лв. разноски за двете съдебни инстанции. Решението е окончателно.
Елена Баева

Снимка с дрон на старото сметище в местността „Реповица“, направена от „Галилеа“ при старта на проекта за неговото закриване през февруари 2021 г.Tuesday, September 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.2021
· 326 първокласници в 18 паралелки тръгват на училище
· IN MEMORIAM:Доктор Александър Попов - човекът, който биеше камбаната на Истината
· Денят на Съединението - отново под знака на пандемията
· Ново знаме и Арка на просвещението за вековния юбилей на СУ „Васил Левски“
· ПРОТЕСТ: СРЕЩУ НОВИТЕ МЕРКИ
· Кристиян Ваклинов е финалист в кампанията „Будител на годината 2021“
· Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
· Малки обяви: 14.09.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 14.09.2021
· „Здравче-Венче“ спечели пет отличия от „Евро Фолк“
· Ансамбъл „Драгиново“ заслужи Златен плакет от Неделино
· СК „Бойни изкуства“ завоюва две шампионски титли по ММА
· 234 състезатели в лятно ски бягане по нови маршрути
· Танцьорите откриха сезона с медали от купа Бургас
· Дъщерята на д-р Дошкинов написа „Човекът-лекар“
· Звездни мигове за таланти от Велинград
· СУ „Методий Драгинов“ спечели проекти по програма Еразъм+
· Откриха нова детска площадка в Ракитово
· „Велинград волей“ с успешно завършил проект
 
Всичко за велинград