Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, November 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.11.2021
· Епизод пореден от дългогодишните опити за завладяване на болницата
· Тази седмица водоподаването във Велинград ще бъде ограничено
· Граждански натиск и гласувания стопираха решения за зелени площи
· Тече проверка за неправомерно плащане на Ковид-средства
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.11.2021
· Догодина план-сметката за чистота скача, но такса смет остава същата
· Местният парламент избра двама нови почетни граждани
· Васил Тодев: „Разграничавам се от действията на Демократична България“
· КРИМИ ХРОНИКА 30.11.2021
· С 8 награди Велинград е сред отличниците в туризма за 2021 г.
· Малки обяви: 30.11.2021
· Колеблив „Чепинец“ не показа напредък
· Велинградчанин отново се върна към състезания по бразилски жиу-житцу
· Два фестивала с много награди за „Звънче“

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

СХР и общината в остър спор за разширението на синята зона
Публикувано 2021-11-23 09:28:58 от Темпо


С писмо до Община Велинград Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи“ изрази позицията си по наскоро прието решение за разширение на синята зона за платено паркиране. На 16 ноември в малката зала на общината се проведе среща, в която участваха кметът Костадин Коев, председателят на Общински съвет – Велинград Любомир Перчинков и членове на комисията по транспорта, заместник-кметът Атанас Палигоров, председателят на СХР Златко Златанов и представители на местни хотели къщи за гости, директорът на ОП „СИП-ТИЦ“ Георги Минков.


Позицията на туристическия сектор изрази адвокат Галина Станчева. Тя напомни, че основната цел на въвеждането на синя зона, за която най-често се забравя, е екологична - в центровете на градовете да има по-малко движение на МПС и така да се ограничи замърсяването на въздуха. Преди да се разширява синята зона във Велинград, трябва да бъде осигурен качествен, удобен и екологичен обществен транспорт – както по градските, така и по извънградските автобусни линии. От СХР настояват за това, тъй като голяма част от работещите в бранша са принудени да се придвижват до работните си места с лични автомобили заради големите неуредици с градския транспорт. Тези хора трябва да има къде да паркират, но общината не осигурява нито градски автобуси, нито паркинги. Туристите във Велинград също нямат алтернатива освен личните си автомобили, защото не могат да разчитат на редовен градски и междуградски превоз. От общината отговориха, че през 2022 г. изтича договорът с „Чепино автотранспорт“ и ще бъде обявен конкурс за нов превозвач, но желаещи нямало, тъй като този вид транспорт бил на загуба. В същото време от много от хотелите настояха, че трябва да има обособени зони за безплатно паркиране за техния персонал.
От СХР обърнаха внимание на факта, че за приетото разширение на синята зона с включването в нея и на местата за паркиране пред хотели, не е потърсено тяхното мнение. По думите на зам.-кмета Палигоров такъв разговор е имало, но преди 2 години. Позицията на общината е, че там, където за паркинги на хотели се ползва публична общинска собственост, трябва да се плаща такса за синя зона. Общината е изпълнила всички искания на туристическия бранш, подчерта г-н Палигоров. Л. Перчинков представи предложението, направено от общинския съветник Радослав Димов по какви разценки да плащат хотелите за паркоместа.
Според СХР при разширението на синята зона е допусната дискриминация: според решението на съветниците пред едни хотели ще има платено паркиране, но пред други не. Същата неравнопоставеност има и при други туристически обекти: например общината слага зона пред своя Централен минерален плаж, но няма такава зона пред плажовете на ул. „Христо Смирненски“. Няма синя зона и пред някои заведения, където масово спират коли на клиенти. Без платени зони и по булевард „Съединение“, който е „най-големият безплатен паркинг“ във Велинград, но от КАТ не дават съгласуване за синя зона.
Поставен бе и проблемът с последните въведени противоепидемични мерки, които са довели до сериозен спад в работата на много хотели и заведенията към тях. Защо да плащаме целогодишно за места синя зона, след като в момента работим само от петък до неделя, попита Златко Златанов. Той изрази позицията на бранша, че точно в разгара на ковид кризата и при толкова тежка за всички година, не е най-удачното време общината да въвежда нови финансови тежести за туристическия бизнес. Срещу разширението на синята зона точно по този начин и в този момент се изказа и Ангел Манолов, който настоя и за нова организация на движението във Велинград. Кметът К. Коев увери, че в най-скоро време ще има нова схема за движение и много от проблемите ще бъдат решени. Цвета Андонова подчерта, че от създаването си през 2008 г. синята зона във Велинград е на загуба и сега се иска от хотелиерите да наливат средства в „каца без дъно“.
Срещата протече много бурно, с остра размяна на реплики не само по конкретната тема, но и по много други проблеми на града. И завърши със Соломоновското предложение на съветника Пламен Мавров: докато трае ковид пандемията и свързаните с нея мерки, да няма промени в регулацията на синята зона около хотелите. Предложението бе прието и от хотелиерите, и от общината.
Елена БаеваTuesday, December 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.12.2021
· Медици и граждани на голям протест: Долу ръцете от общинската болница! Оставка!
· Общината дължи яснота за земята на общинската болница
· БСП-Велинград: Чрез референдум да се чуе гласа на народа за болницата
· Клептуза - огледалото, в което Велинград не иска да се огледа
· Избирането ми за почетен гражданин е голяма чест и професонално удовлетворение
· Нов екопроект залага на разделното събиране на отпадъци
· Готови ли са фирмите за зимното почистване?
· Ротари клуб на 15 години и с нова кауза
· Малки обяви: 07.12.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 07.12.2021
· Музеят получи парченце от опаковката на Триумфалната арка
· Фолклорната музикална култура във Велинградско - старите традиции в съвременност
· Запалиха светлините на Коледната елха
· Кадетките на ВК „Велинград волей“ играха срещи от първенството
· ПК „Белмекен“ с участие на първенството в Бургас
· Памет за моя дядо
· В подготовка за празничните дни
· НФ „Култура“ финансира детски танцов спектакъл
Tuesday, November 30
· Сдружение „Местна инициативна група – Белово, Септември и Велинград”,
 
Всичко за велинград