Актуален брой

Предишен брой
Sunday, May 22
· Фестивал на бойните изкуства
· „Чепинец“ компенсира с успех в Ивайло
· Тежки наказания след скандалния мач
· Подкрепа за най-малките футболисти на „Чепинец‘‘
Tuesday, May 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.05.2022
· 100 години СУ „Васил Левски“: гордост и празник за цял Велинград
· Областният управител върна решението за придаване на алея към парцела на „Рич“
· Велинград търси място в нишата на конферентния туризъм
· Опасна детска пързалка пред „Фреш“
· Започна ремонтът на ул. „Цанко Церковски“
· Община Сърница кандидатства за Европейски етикет за иновации
· „Старото читалище - отново място за култура и изкуство“
· „Овчарска песен“ празнува 50 години
· Концерт на школата по китара
· Три дни Костандово ще бъде столица на фолклора в Западните Родопи

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Такава я помним - знаеща и можеща
Публикувано 2022-05-10 10:28:45 от Темпо


На 10 май 2022 г. ще почетем паметта на една незабравима жена, която като учител и директор знаеше как да преподава, да ръководи, да организира и финансира работата в ромското Основно училище „Христо Ботев“ в Ракитово десетилетия преди разни фондации и комитета да наливат огромни средства в декади, програми и форуми по ромското присъединяване с нулев ефект. Тази жена е Златка Пейчинова от Ракитово.


Работи в ракитовското школо от 1957 г. - 10 години като учител по български език и литература, впоследствие е назначена за заместник-директор и директор. Благодарение на нейното упорито и компетентно ръководство, с участието на учителския колектив, в чийто състав виждаме имена като Надка Цигова, Ангел Узунов, Мария Димова, Сийка Димова, Маргарита Карагьозова, Надка Спасова, Мария Попчева, Георги Пейчинов, Зюлейха Ананова и др., се постига 100% обхват на подлежащите на обучение в ромския квартал. Поради големия брой ученици започва двусменно обучение и се налага да се търсят възможности за разширяване на сградата. С участието на Окръжния народен съвет, на отдел „Просвета, с помощта на финансовия министър Белчо Белчев и изпълкома на общината, са осигурени средства за пристройка с 12 класни стаи. През нейното време с договор за съвместна дейност с Каучуковия завод в Пазарджик са осигурени средства за безплатна закуска и обяд на учениците, организира се училищно столово хранене и се построява кухненски блок. Пак с помощта на Качуковия завод са осигурени пари за оборудване на училищните кабинети и дърводелска работилница. Направи се украса на училището, обзаведе се учителската стая и учебни кабинети.
През годините успехите на училището се популяризират от общината и Окръжния народен съвет, като се провеждат регионални съвещания с представители на ромски училища от Сливен, Чирпан, Столипиново - Пловдив за изучаване опита на нашето училище по обхвата на учениците, за продължаване на образованието след завършване на 8. клас в средни училища и професионални гимназии. В училището е постигнато 80% от завършилите 8. клас да продължават образованието си. Създават се специалисти в текстилната промишлеост, горското и селското стопанство, а впоследствие и с висше образование.
За тези успехи г-жа Златка Пейчинова беше награждавана два пъти със значка „Отличник“ на Министерството на образованието, сребърен орден на труда, почетен знак на Община Ракитово, многократно беше избирана за общински съветник, един мандат беше председател на Общински съвет - Ракитово, участвала е в изборите за народни представители и за кмет на Община Ракитово, като постигна много добри резултати.
Нищо от постигнатото от нея не е забравено от колегите, учениците и жителите на кв. „Запад“ в Ракитово. Инициативен комитет от 23 души - представители на сегашното ръководство на училището, общината, бивши колеги, директори и учители, бивши ученици и жители на кв. „Запад“, предлага на ръководството на Община Ракитово:
1. Посмъртно г-жа Пейчинова да бъде предложена за награждаване с орден „Кирил и Методий“.
2. Да се преименува улица „Средно поле“, която се намира до ОУ „Христо Ботев“ на нейно име.
Явно меркантилни интереси и невежество попречиха на новите демократи да се поучат от опита на Златка Пейчинова за решаване на проблемите в обучението, възпитанието и приобщаването на ромския етнос.
През всичките тези години до нея беше съпругът й Петър Пейчинов, който я подкрепяше и помагаше в благородното дело и на когото благодарим за съдействието при подготовката на тази статия.
Поклон пред паметта на Златка Пейчинова и преклонение пред делото й!
Невена ПавловаSunday, May 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.05.2022
· Велинград посреща 24 май със знакови събития
· Три истории за разрушение, печалба и загуба
· Общинският съвет ще избере управител на болницата
· Регионалната програма за заетост ще разкрие 401 работни места
· Обучение за реакция при наводнения
· Съживяват фонда за развитие на летище Пловдив
· КРИМИ ХРОНИКА 24.05.2022
· Костадин Филипов: Нося Велинград в сърцето си
· Музеят празнува 18 май
· Старото читалище - кауза, която събира хората и подкрепя културата
· Малки обяви:24.05.2022
· Сериозен проект и страхотно преживяване
· Никола Тодев разказва в „Джинс“
· Костандово празнува с фолклорен фестивал
· Над 300 талантливи деца се изявиха на сцената в Драгиново
· Наши ученици спечелиха награда „Най-четящ клас“
· Достойно представяне на фестивал в София
·
· Общината връчи 39 купи за спортни постижения през 2021 година
 
Всичко за велинград