Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 21
· „Чепинец“ повтори най-слабото си класиране, но се усети подобрение
· Кратка история на ДАП - Велинград
Thursday, June 16
· На 21 юни: 4 часа без ток във Велинград и Ракитово
Tuesday, June 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.06.2022
· Готови ли сме за още летни бури и наводнения?
· ЧАСТИЧНИ ИЗБОРИ ЗА КМЕТ НА ОБЩИНА РАКИТОВО
· Четирима кандидати влизат в кметската битка в Ракитово
· Откриха училищна площадка за спорт
· Графа ще открие Празниците на културата
· Сърница получи противопожарен автомобил от Швейцария
· Новини от „боклучения“ фронт
· Екип на РДГ задържа 60 кубика незаконна дървесина в Бутрева
· КРИМИ ХРОНИКА 14.06.2022
· Читалището в Каменица избра нов председател
· Магията на театъра плюс тренировка на езика

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Договор за реклама- Местни избори Ракитово

Местни избори РакитовоЦени за реклама

Старото читалище - кауза, която събира хората и подкрепя културата
Публикувано 2022-05-22 23:06:05 от Темпо


В навечерието на 24 май Старото читалище в Чепино се превърна в жив символ на онози стремеж на българина към духовност и родолюбие, който ни е запазил като нация през всички перипетии на времето. До преди година затворено и забравено, но днес изпълнено със самодейци и публика, спечелило отново доверие и подкрепа. Точно преди година членовете на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ отвориха вратите на Старото читалище за първия концерт, посветен на голямата благотворителна кауза за превръщането му отново в място за изкуство и култура. За една година, с личен труд и ентусиазъм, старата сграда си върна сцената, вече има електричество, основно е почистена и на втория концерт на 20 май 2022 г. посрещна своята публика в нов вид. Има още много работа, но вече е ясно, че няма обратен път назад и Старото читалище ще гледа само напред!


Вечерта на 20 май тон за празник даде Младежката музикална формация при ЦПЛР-ОДК, която с музика покани хората да влязат в Старото читалище. Стълбите, салонът, балконът все още са строителна площадка, но точно това донесе на публиката и спомените какво е било преди години, и мечтите какво ще стане с помощта на всички, закупили талони или дарили средства за продължаващия мащабен ремонт.
Телевизионният водещ Драгомир Драганов откри концерта, като подари своето участие в подкрепа на каузата за Старото читалище. Той прочете поздравителните адреси от вицепрезидента Илияна Йотова и националния омбудсман Диана Ковачева. „Темата за заключените врати на много български читалища е дълбока моя болка... Рано е за Реквием за българските читалища... И нека не позволяваме на никой да посяга на тях, воден от користни цели или защото е харесал сградите им за лична изгода. Защото това е част от нас, най-истинският код на българщината. Онова уютно и свято място, където се влиза със свалена шапка. И само може да коленичим. И то ще оцелее, за да ни има!“, написа г-жа Йотова. „Вие заслужавате не само похвала, но и дълбок поклон за смелостта, дръзновеността и родолюбието, за да върнете облика на една забележителна сграда паметник на културата, затворена поради недовършен ремонт повече от 30 години“, написа г-жа Ковачева.
Сред официалните гости на концерта бяха Маргарита Попова - вицепрезидент на България от 2012 до 2017 г., кметът Костадин Коев, директори на училища, колеги от читалища и много граждани, препълнили до краен предел читалищния салон.
На сцената блесна талантът на близо 200 участници на възраст от 5 до 80 години! Част от тях буквално до предишния ден носиха строителни материали, чистиха, подреждаха, рисуваха, украсяваха и т.н., за да бъде празникът още по-истински. А най-важният знак бе, че сцената на Старото читалище събра толкова много различни ансамбли и формации от целия Велинград, които танцуваха, пяха и свириха рамо до рамо. Редом до домакините от Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Чепино“ с главен художествен ръководител Боян Байраков и Детския ансамбъл ансамбъл „Чепинче“ с ръководител Аделина Пещерска със свои изпълнения се включиха Представителният детско-юношески фолклорен ансамбъл за народни песни и танци „Здравче-венче“ с главен художествен ръководител Иван Иванов към НЧ „Васил Левски-1904“, Танцов клуб „Росица“ с ръководител Бойка Радивоева-Гончева, Танцов клуб „Елица“ с ръководител Зорица Иванова, Танцов клуб „Надежда“ с ръководители Надежда Камбурова и Аделина Пещерска. Те танцуваха в съпровод на музикантите, водени от Иван Пещерски и мъжката и женската певческа група към ансамбъл „Чепино“, които под диригентството на Ели Саздова разкриха великолепната акустика на читалищната зала. Цялостното озвучаване на концерта бе подарък от „Джи Мюзик“ ЕООД - Георги Юруков.
Част от големия спектакъл бе и първото представление на музикално-танцовата приказка „Добри сърца добро мислят и добро правят“ с участието на Детския ансамбъл „Чепино“ по хореография на Аделина Пещерска. Новата постановка е по проект, финансиран от Национален фонд „Култура“
С благодарност към всички, подкрепили каузата „Старото читалище - отново място за изкуство и култура“, се обърна председателката на ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ Мария Чорбаджиева. Тя поздрави и двамата тазгодишни абитуриенти, израстнали в ансамбъл „Чепино“ - Албена Юрукова и Васил Ангелов. Поздрав към всички участници в концерта и подкрепа за инициативата изрази и кметът Костадин Коев.
На финала Старото читалище бе огласено от химна „Върви, народе възродени“ - танцьори, музиканти и певци пяха от сцената, а публиката от залата. Какъв по-стойностен поклон пред делото на братята Кирил и Методий, чието име носи читалището в Чепино?! И какъв по-ясен знак, че „народността не пада там, гдето знанието живей“?!
Елена БаеваTuesday, June 21
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 21.06.2022
· Общината със скромен бюджет за асфалтиране във Велинград
· Три момчета откраднаха два автомобила и се забиха в стена
· ЧАСТИЧНИ ИЗБОРИ ЗА КМЕТ НА ОБЩИНА РАКИТОВО
· Какво свързва Япония и Драгиново
· Върху имоти в общините Белово и Велинград ще се строи язовир
· С най-голям брой нощувки Велинград спечели награда за „Дестинация на 2021 г.“
· Наемат техника за чистене на нерегламентирани сметища
· Продължава съдебният спор между общината и ОПОС за над половин милион лева
· Ротари клуб с дарение за общинската болница
· За четвърти път кметът на Костандово спаси щъркел
· Бенефис на Венелин Каленов - „златното момче на „Звънче“
· Важно е талантът да бъде открит навреме
· Ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ спачелиха национална викторинa
· Дорково се готви за фестивал
· Свилен Топчиев е новият почетен гражданин на Ракитово
· Малки обяви: 21.06.2022
· Старата градска песен отново събра изпълнители и фенове
· Отново с велинградско участие на маратона „Витоща 100“
· Петият офроуoд събор пак събра хиляди участници и гости
 
Всичко за велинград