Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Бизнес: Сляха Плажа и Пазара
Публикувано 2006-01-31 10:45:47 от темпо


Атанаска Хрисчева пое управлението на новото общинско предприятие.
Огледал се “СИП” - пак “СИП”. Но ако преди “СИП” означаваше “Спортни имоти и плажове”, сега вече значи “Спортни имоти и пазари”.
С изключително бърза процедура на 26 януари Общинският съвет обедини на принципа “2 в 1” досегашните общински предприятия “Спортни имоти и плажове” и “Общински пазари и тържища”. Предложението за сливането на Плажа и Пазара бе на кмета Стоян Дулев и е с дата само ден по-рано - 25 януари. Ако съветниците следваха своя правилник, то изобщо не би трябвало да включват точката в дневния си ред. Или от кумова срама поне трябваше да анализират, пресмятат, дебатират, да претеглят плюсове и минуси, да спорят в стремеж да намерят най-добрата формула за или против обединението на двете разнородни дейности. Точно обратното: решението за сливане бе взето за броени минути, но за сметка на това с внушително мнозинство от 20 гласа. Не го подкрепиха групите на Зелената партия и БЗНС. В пазарната икономика фирмите предприемат сливане след сериозни икономически анализи и на базата на точни сметки за печалба. Единствената сметка, направена по време на краткото обсъждане по темата, бе на кмета Стоян Дулев. Според неговите груби изчисления при сливането на двете предприятия ще се съкратят около 5 щата и от това общината ще икономисва около 20 000 лева годишно от заплати и осигуровки. Тези левове, твърди г-н Дулев, ще могат да се насочват към спортни мероприятия. В проекто-решението дори фигурираше текст, че новото предприятие ще има “извънбюджетна приходно-разходна сметка” - един законов мираж, който може да заблуди само тези, които си мечтаят как от касите на новия “СИП” ще потекат реки от левове за спорта. Г-н Дулев оттегли текста с оправданието, че е явна грешка. Но не обясни тогава по какъв механизъм ще се дават пари за спорт. Колкото и да бе постна сметката за икономии, оказа се достатъчна да убеди мнозинството съветници. Само Димитър Гаджев от Зелената партия настоя за отговор дали наистина ще се създаде печелившо предприятие или просто се търси работа на някого. Никой друг не направи дори и опит за публичен дебат по немаловажната тема. Веднага след гласуването за сливането на двете предприятия бе избран и директор на новото. По предложение на съветника Александър Даскалов на поста бе избрана съветничката Атанаска Хрисчева. Г-н Даскалов не аргументира предложението си, г-жа Хрисчева не предложи своя визия за бъдещото предприятие. Тъй като “СИП” е със статут на общинско предприятие, а не на фирма по Търговския закон, г-жа Хрисчева ще може да запази и мястото си като общински съветник.
В бързината съветниците дори пропуснаха първо да освободят от ръководните длъжности досегашните управители на “Общински пазари и тържища” Юлия Гагова и на “Спортни имоти и плажове” Никола Тодев. Наложи се г-н Тодев да им го напомни и това бе сторено впоследствие.
В рамките на тази точка от дневния ред бе гласувана и промяна на Правилника за управление на общинските предприятия. Според новия текст те се управляват от директори, определени от Общинския съвет с гласовете на повече от половината съветници. Директорите са на трудов договор, който се сключва от кмета на общината след решение на Общинския съвет.
В структурата на новото предприятие “СИП” са включени директор и 3 отдела: счетоводен, пазари и спортни имоти. Числеността на персонала според решението на съветниците е 36 щатни бройки, от които 16 сезонни. Екатерина Каферинова направи предложение към структурата да се включи и заместник-управител с аргумент, че новото предриятие е голямо. Парите за футбола ще отидат за заплата на заместник-управителя, коментираха присъстващи в залата.
Новият “СИП” става правоприемник на цялото имущество на двете досегашни предприятия. Приет бе и Правилник, който регламентира неговата дейност.
Елена БаеваTuesday, September 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.2021
· 326 първокласници в 18 паралелки тръгват на училище
· IN MEMORIAM:Доктор Александър Попов - човекът, който биеше камбаната на Истината
· Денят на Съединението - отново под знака на пандемията
· Ново знаме и Арка на просвещението за вековния юбилей на СУ „Васил Левски“
· ПРОТЕСТ: СРЕЩУ НОВИТЕ МЕРКИ
· Кристиян Ваклинов е финалист в кампанията „Будител на годината 2021“
· Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
· Малки обяви: 14.09.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 14.09.2021
· „Здравче-Венче“ спечели пет отличия от „Евро Фолк“
· Ансамбъл „Драгиново“ заслужи Златен плакет от Неделино
· СК „Бойни изкуства“ завоюва две шампионски титли по ММА
· 234 състезатели в лятно ски бягане по нови маршрути
· Танцьорите откриха сезона с медали от купа Бургас
· Дъщерята на д-р Дошкинов написа „Човекът-лекар“
· Звездни мигове за таланти от Велинград
· СУ „Методий Драгинов“ спечели проекти по програма Еразъм+
· Откриха нова детска площадка в Ракитово
· „Велинград волей“ с успешно завършил проект
 
Всичко за велинград