Актуален бройДоговори Парламентарни избори 2023Предишен брой
Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе

Търсене в архивитеПарламентарни избори 02.04.2023ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
Публикувано 2023-01-31 09:01:40 от Темпо


В края на миналата година във Велинград беше учреден нов спортен клуб, който вече е регистриран и в Министерството на младежта и спорта (ММС). Негов председател е Светла Вранчева, а името му Еър бадминтон спорт клуб „Чепинец“ Велинград подсказва с развитието на кой спорт ще се занимава.


Еър бадминтонът или както още е наричан бадминтон на открито, в последните години все повече набира скорост и се утвърждава като един от най-масовите спортове. За разлика от традиционния бадминтон на закрито (в зала), при еър бадминтона перото за игра е различно - то е по-тежко, за да издържа на вятър и влажност.
Идеята за създаване на клуб по бадминтон във Велинград идва спонтанно и се ражда в главите на Ненко Кесов и Светла Вранчева, след като през октомври м. г. виждат две момичета да играят федербал в двора на СУ „Васил Левски“. Тогава решават да учредят клуб във Велинград, където според тях има много добри условия за развитието на този спорт. Ненко Кесов още през 1968 г. е един от първите радетелите за популяризирането на бадминтона в България и в частност в Пазарджик. А Светла Вранчева е майка на Златка Вранчева – първата състезателка по бадминтон от Велинград, но отишла си рано от този свят.
Основните цели на новия клуб ще бъдат насочени към работа с децата в училищата и привличането им към бадминтона, който ще им помогне да укрепнат физически, а някои от тях да се развият като успешни бъдещи състезатели. Освен това специалисти са доказали, че бадминтонът помага на очите за по-добро зрение.
На първо време клубът ще започне обучението с упражнения по бадминтон в СУ „Васил Левски“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“, водени от учителите по физическо възпитание и спорт – Даниел Аврамов и Тома Чонков. Постепенно ще стартира и кампания за обучение на желаещи учители и родители през почивните дни (събота и неделя), когато с подкрепата на Българската федерация по бадминтон (БФБ) ще идват треньори от различни клубове, включително и от Пазарджик. При подходящи атмосферни условия заниманията ще се водят на открит, а в зимните месеци – във физкултурните салони на училищата.
По различни програми федерацията ще подсигури необходимите ракети, пера и мрежи за тренировки и състезания. От 8 години БФБ работи по Националната верига по бадминтон „Млади таланти“, чиято цел е откриването и развитието на млади състезатели. Това ще бъде добра възможност и за велинградския клуб не само да популяризира спорта бадминтон, но постепенно да се включи в състезания и в провеждането на спортни лагери с участието на наши водещи състезатели.
Ненко Кесов сподели някои интересни и любопитни факти от миналото, които свързват Велинград с бадминтона. Един от тях е, че през декември 1976 г. в залата на градския стадион във Велинград се провежда първото републиканско първенство по бадминтон за пионери (момчета и момичета), юноши и девойки. Тогава шампион при пионерите става бъдещият лекар Михаил Тиков. Д-р Тиков е заявил своята готовност да подпомага дейността на велинградския клуб по еър бадминтон.
След достатъчното популяризиране на бадминтона в града от клуба смятат да организират междуучилищно първенство, а след време бадминтонът да бъде включен и в общинските ученически спортни игри. През тази година се предвижда провеждането на важно спортно събитие за първи път – национален турнир по еър бадминтон за „Купа Златка Вранчева“, чиито домакин ще бъде велинградският клуб на 21 и 22 юни 2023 г. Ден преди това да демонстрират красотата на бадминтона ще бъдат поканени нашите най-добри състезателки по двойки – сестрите Габриела и Стефани Стоеви. Амбициите са този турнир да стане традиционен и впоследствие да прерасне в международен.
Георги ДишляновTuesday, March 21
· Да се обединим за Радост!
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.03.2023
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
 
Всичко за велинград