Актуален брой



Договори Парламентарни избори 2023



Предишен брой
Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе

Търсене в архивите



Парламентарни избори 02.04.2023



ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Общината пропусна шанс за европейски пари за „Клептуза“
Публикувано 2023-01-31 09:39:45 от Темпо


От 22 април 2008 г. Община Велинград притежава акт за общинска собственост върху върху 25 870 кв.м. и прилежащите им масивни сгради. 10 години по-късно, в началото на най-активния туристически сезон, поглеждаме Клептуза и виждаме същото, което огорчава и възмущава и велинградчани, и гостите на СПА столицата вече много дълго време. А един надпис (част от реклама на алкохол) символично стои над езерото: “И нищо друго”.


През тези 10 години, благодарение на върнатата собственост, общината спечели европейски пари за ремонт на парк Клептуза. Настилки, пейки, детска площадка, осветление, зеленина, но и “лъжицата катран” в меда - липсата на система за напояване, което обрича зелените площи. Днес в парка, върху “европейската плочка”, както обича да я нарича главният архитект Тодор Енев, кипи търговия - вместо да изненада туристите с атракции, Клептуза ги посреща с дълги редици сергии. Мостът над красивата река Чепинска е буквално “парцелиран” от просяци, които гръмко искат пари. Парцелирана е и площта около двете езера - заведения, още заведения, строеж на нови “обособени части” от заведения...
Кметът Костадин Коев многократно определя Клептуза като “един от най-горещите картофи”, които е наследил. От 29 съветници в Общинския съвет никой не подхваща темата. И проблемът се отлага лято след лято, година след година...
В същото време четем: с 9 милиона лева Община Пловдив ще възстановява Акропола и Императорската порта. Община Севлиево прави археологически парк „Антична и средновековна крепост Хоталич“ с визуализация, информационен център, интерактивен музей на открито и закрито. Община Велико Търново замисля реставрационни дейности на Царевец и Трапезица за 6 милиона лева. Община Стара Загора планира ремонт на Летния театър за 4.5 милиона лева, а Община Смолян – въжени градини и ремонт на възрожденския Згуровски конак.
Всичко това е осъществимо, защото в момента пари има: Оперативна програма „Региони в растеж“ откри процедура по набиране на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос „Регионален туризъм“. Общият бюджет на програмата е 98,5 милиона лева. Основната цел е създаването на цялостни туристически продукти за обекти на културното наследство от национално и световно значение. Финансиране ще получат интегрирани проекти, включващи не само дейности по консервация и опазване на съответния обект на културното наследство, но и дейности по неговото популяризиране и развитие, които да привличат значителен брой туристи. Сред потенциални бенефициенти са общините за обекти, които са общинска собственост. Максималният размер на безвъзмездна помощ по проект може да достигне до 85% от общата му стойност.
И тук следват въпросите. Не е ли това шанс Община Велинград да кандидатства ида спечели европейски пари за Клептуза – туристически обект от национално значение, който напълно отговаря на условието да привлича значителен брой туристи? Важното условие за проектно финансиране - общинска собственост, е изпълнено. Има и идеи – част от тях видяхме в рамките на проведения преди години конкурс, когато архитекти и специалисти показаха как Клептуза може да се превърне в пространство за културни събития и туристически атракции, със сцени (включително над езерата), с музей на водата, с експониране на традиционни за района занаяти и на параклиса “Свети Илия” и археологическите находки на метри от Клептуза. Нужните съставки за качествен проект са налице. А ангажиментът и отговорността са на общината, защото тя е собственик на Клептуза.
… Да не забравяме, че всеки проект е състезание – печелят тези, които са първи или сред първите. А виждаме, че доста общини вече са си написали домашното.
Елена Баева, откъс от статията „10 години Клептуза общинска собственост. И какво от това?“, „Темпо“, 29 май 2018 г.



Tuesday, March 21
· Да се обединим за Радост!
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.03.2023
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
 
Всичко за велинград