Актуален бройДоговори Парламентарни избори 2023Предишен брой
Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе

Търсене в архивитеПарламентарни избори 02.04.2023ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Граждански протест поиска оставката на кмета
Публикувано 2023-03-07 10:47:01 от Темпо


От едната страна д-р Данчо Гурдев, медици и граждани с плакати, от другата страна кметът Костадин Коев със заместник-кметове, съветници и служители от Общинска администрация. Така изглеждаше пространството пред общината в 14 часа на 1 март 2023 г. Поводът за гражданския протест бе предложеното от кмета и гласувано от Общинския съвет решение за освобождаване на д-р Гурдев като управител на общинската болница.


На скандиранията за оставка кметът Костадин Коев отговори, че не може „МБАЛ-Велинград“ да работи без финансови отчети и да се управлява без финансов контрольор (необходимо уточнение: за разлика от предходните години, в двата кметски мандата на К. Коев нито едно общинско дружество не е имало финансов контрольор - бел.ред.). Кметът многократно подчерта, че общинската болница не се продава. Той напомни на протестиращите медици, че те са излизали в защита и на предишни управители на болницата, срещу които се обявяват сега. Г-н Коев окачестви протеста като политически пиар, на което получи отговор „Гражданите са срещу вас!“. Кметът си тръгна заедно с придружаващите го, след като пожела на всички „Честита Баба Марта!“.
Д-р Данчо Гурдев заяви, че се гордее с прозрачността в управлението на болницата. Той каза, че е изпратил десетки уведомления до Общинския съвет за порочни схеми в „МБАЛ-Велинград“, както и сигнали в Прокуратурата срещу четирима бивши управители и бившия главен счетоводител на здравното заведение. Сигнализирал е и КПКОНПИ за конфликт на интереси за общинските съветници Тодор Ушев и Костадин Паунов при гласувания за общинската болница. Д-р Гурдев посочи, че е дал сигнал до кмета К. Коев за изтекли хиляди левова от дарителската сметка на болницата за изграждане на Ковид отделение и попита какви мерки са взети по този сигнал. С друг сигнал е информирал кмета на общината за цената на бариерата на входа на болницата: за бариерата са изплатени 62 000 лева по договор, сключен от предишен управител, а на запитване от д-р Гурдев фирма от Пазарджик е дала оферта за същото за 5000 лева. Какво предприеха кметът и Общинският съвет, настоятелно попита д-р Гурдев, признавайки, че е допуснал „огромна грешка“, като се е борил в защита на бившите управители д-р Жеко Чешмеджиев и д-р Иван Динев. Следващият му въпрос към кмета и съветниците беше каква отговорност са потърсили от д-р Динев, след като ги е уведомил, че на 26 февруари 2022 г. врид управителят си е издал заповед да му бъдат изплатени 10 000 лева от болницата като обезщетение, че през октомври 2021 г. е махнат от поста. Д-р Гурдев обвини кмета на Грашево Асен Мастев за отправени закани срещу него и семейството му. След сигнал до Районна прокуратура прокурор Асен Василев е постановил, че няма данни, че лицето ще изпълни заплахите, а това решение е обжалвано пред следващата инстанция. „Не съм отстранен заради това, което казва кметът Коев, а защото съм неудобен и преча на частния интерес.“, каза д-р Гурдев.
„Борим се не само за д-р Гурдев, а за истината и за нормална държава.“, заяви д-р Катя Пулева, според която страната ни има нужда от млади и способни хора, но често те са унищожавани по перфиден начин, както го прави и общината.
Надежда Ключкова каза пред протестиращите, че в памет на своята майка София Ключкова настоява за истината за дарителската сметка за изграждане на Ковид отделение в общинската болница. В сметката са събрани около 120 000 лева, но се оказва, че не повече от 23 000 лева от тях са използвани според волята на дарителите за Ковид отделение. Останалите около 80 000 лева са изхарчени незнайно за какво. Нека д-р Жеко Чешмеджиев да каже пред хората къде са отишли тези пари, призова Надежда Ключкова.
Кметът К. Коев опита да политизира протеста, но тук няма политика, събрали сме се граждани в името на общинското здравеопазване, каза д-р Чавдар Калъчев. Той нарече бившите управители дезертьори, защото са избягали в тежък за болницата момент и припомни множеството опити за обединение на общинската и частната болница през годините. Д-р Гурдев добави, че през декември 2022 г. са му обяснявали, че единственият шанс за общинската болница е да бъде приватизирана и че и за него „щяло да има нещо“. „Аз не се продавам! Болницата не се продава! Част от тези, които се продават, влязоха в общината!“, каза д-р Гурдев на финала на протеста.
А минути след като протестът приключи, дойде новината, че областният управител Тр. Величков е върнал за ново разглеждане като незаконосъобразно решението за смяната на управителя на „МБАЛ-Велинград“. Елена Баева
От редакцията: Готови сме да предоставим право на отговор на всички, чиито имена са посочени в статията.Tuesday, March 21
· Да се обединим за Радост!
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.03.2023
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
 
Всичко за велинград