Актуален бройПредишен брой
Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023

Търсене в архивитеПарламентарни избори 02.04.2023ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Димо Тонев: По пътя на успеха в спорта няма асансьор
Публикувано 2023-05-16 10:17:11 от Темпо


СУ „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 11 май - деня на светите братя първоучители с тържество с богата програма, много гости и награди. Проведе се дебютната изложба живопис и фотография на ученици и учители „Творчеството в мен”. А специален гост на празника беше възпитаникът на училището Димо Тонев - национален състезател и треньор по волейбол, почетен гражданин на Велинград. Той участва в „Говорящ вестник“ и даде интервю пред възпитаници на школата „Талантливи журналисти“.


Димо Тонев сподели своите спомени от ученическите години за класната стая и първата си учителка г-жа Начева, за училищната лавка за закуски и стаята за облъчване. Той оцени колко променено е сега училището с модерните кабинети и прекрасните условия за обучение.
На въпроса дали е вярна максимата „Учи, за да успееш“ Д. Тонев отговори, че без образование няма как да вървиш напред. Преди старите хора казваха „Учи, за да не работиш“, но сега всеки трябва да се учи, за да успее. Спортът е дейност, която изисква много мислене и интелигентност. Спортът е единоборство с противник и са нужни различни познания - анатомия, психология и др. По-добре е да си образован, отколкото да не си, каза Димо Тонев.
Той разказа за своите първи стъпки в спорта, а появата на ученичка с модерни ролкови ски го върна към времето, когато всяко лято е тренирал със старите ролкови ски от Велинград до Юндола. Сега не му остава време нито за ски бягане, нито за алпийски ски, но според него това е един прекрасен спорт. Когато е бил ученик, във Велинград децата са тренирали ски бягане - всички от Зайче блато били бегачи заради олимпийския медалист Иван Лебанов и плуване - на басейна при бате Тони (треньора Антон Митров).
По пътя на успеха в спорта няма асансьор, сподели Димо Тонев. Всеки активен спортист се лишава от много неща като срещи, приятели, дискотеки, забавления и др. Спортът учи на дисциплина и на отборен дух, на работа в екип. Не е лесно да си спортист, но няма с какво да се сравни удоволствието от победата. Благодарение на волейбола Димо Тонев, който е играл в едни от най-силните отбори в България, Италия, Гърция и Турция, е научил много от треньори като Димитър Маринов в Спортното училище в Пазарджик, Васил Симов, Димитър Златанов, Богдан Кючуков, Силвано Пранди. Той бе откровен, че спортистите не винаги харесват своите треньори, но от всеки от тях може да се вземе и да се научи по нещо.
Сред най-големите си успехи като волейболист Димо Тонев посочи третото място на Световно първенство и шестото място на Олимпиадата в Атланта. Домакините го изненадаха с онлайн среща с колегите волейболисти Евгени Иванов и Николай Иванов. Димо Тонев разказа как през 1996 г. на олимпиадата в Атланта, САЩ малко късмет не достигна на българските волейболисти, за да се класират във финалната четворка. Те победиха домакините от САЩ, но загубиха с 3:2 от Аржентина, изживявайки огромно разочарование. Не винаги може да се побеждава, но продължавам да работя за благото на волейбола във федерацията и като треньор, каза Димо Тонев.
Сподели, че учи своите деца на първо място да бъдат хора, а не задължително да стават големи спортисти. Гордее се, че синът му Георги играе във втория отбор на „Хебър“ Пазарджик. За себе си Димо Тонев е убеден, че едно от най-важните неща в спорта е да покажеш, че си по-добър и да побеждаваш с феърплей.
След интервюто в „Говорящ вестник“ Димо Тонев разгледа физкултурния салон на училището, който се нуждае от сериозен ремонт и модернизация. Срещата с легендарния централен блокировач с ръст от 2.05 метра ще остане незабравима за младите волейболисти от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и техните учители по физическо възпитание и спорт.
Елена БаеваTuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград
· Малки обяви: 30.05.2023
· Общината ще избира доставчици на хранителни продукти
· На 24 май в Ракитово откриха мобилна библиотека
· Честито на номинираните за „Директор и Учител на годината“
· Юбилейни изяви на ОУ „Христо Ботев“
· Организаторите на „Etape Bulgaria by Tour de France“ ще подобрят пътя
· Тежка загуба на ФК „Чепинец“ в Пазарджик
 
Всичко за велинград