Актуален бройПредишен брой
Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023

Търсене в архивитеПарламентарни избори 02.04.2023ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
Публикувано 2023-05-23 09:11:10 от Темпо


Момчетата от ВУИ „Ангел Узунов” - Ракитово са много музикални. За тях музиката е религия и безусловна необходимост. Сигурно бoлшинството обичат попфолк, но в същото време слушат и рап. Някои от момчетата дори опитват да рапират. Когато разбират, че рапарът Ицо Хазарта иска да посети училището, всички са приятно изненадани и въодушевени.


На 14 май 2023 г., неделя, Ицо Хазарта, заедно с неговия PR Гергана Богданова, пристига преди обяд във ВУИ - Ракитово. За децата рапарът е скъп гост и те искат да го посрещнат подобаващо. По стар български обичай бате Ицо е посрещнат с хляб и сол от Ивайло Ценов - IX клас и г-жа Гери - социален работник в училището. Двамата са с народни носии. Ицо Хазарта е възхитен, но уточнява, че не се е подготвил за официални срещи. И моли децата да не се притесняват с изнасянето на програма или каквато и да било изява. Единственото нещо, което иска, е да се запознае с децата и да поговори свободно с тях. Митко Иванов - VIII кл., Андриян Рачев - IX кл. и други момчета искат да се представят пред рапара, декламирайки стихове. В момента много деца учат стихове за 24 май, за българското слово, за братята Кирил и Методий. Не всички вече са готови, но ентусиазмът е голям и желанието за изява пред един от техните идоли е много горещо. По молба на бате Ицо всички официални изяви са отложени за следващата среща.
За да може Ицо Хазарта да поговори с всички момчета, срещата от фоайето на училището се премества в столовата. Рапарът разказва пръв за себе си. Той е преживял едва ли не всичко, което децата от интерната са преживели. Заедно с приятел са крали празни бутилки от един магазин в София и са ги возили до друг квартал на столицата, за да ги продадат. По времето на неговото детство няма пластмасови бутилки. Всичко е стъклено и се използва многократно. Пуши цигари. Опитва да пуши трева и пробва амфетамини. Алкохолът е ежедневие.
Ицо Хазарта е един от основателите на група Ъпсурт. Написал е повечето текстове на песните им. Когато е написал първата си песен, го канят в дискотека с танцова трупа. Баща му е инженер и изкарва 340 лв. месечна заплата, а той получава по 200 лв. на песен. Изкарва заплатата на баща си за ден. Всичко става лесно, но с напредването на известността се плъзва по нанадолнището. Стига до психиатър. Тогава си задава въпроса: „Аз ли съм шеф на алкохола или алкохолът е моя шеф?”. Решава да се вземе в ръце и да се промени.
Бате Ицо казва, че сега се срамува от текстовете на първите си песни. Чуди се как изобщо е могъл да стигне до там с алкохола и наркотиците. Но се е справил и е сигурен, че всеки може да се справи с онова, което го тегли по нанадолнището. Стига да си даде сметка, че той е силен и че животът му е ценен.
Ицо Хазарта казва, че не му харесва да пее в столова. Мястото на ВУИ - Ракитово е уникално. Той иска да си донесе подходяща озвучителна техника, да избере хубав слънчев ден и да изнесе концерт за децата. Поставено е началото на едно добро познанство.
Времето лети. Идва часът за обяда на децата. Те канят бате Ицо да обядва с тях. Не са канили никой друг да сподели храната им. Но рапарът бате Ицо е толкова близък до техния начин на мислене и преживяване. Когато срещнат човек, който чувстват близък, децата се обръщат към него с „брат”. Още никой не е чувал от тях простичкото: „Брат, остани да хапнеш с нас”. Бате Ицо го чува и остава. Пилешка супа, тройка кюфтета със зелена салата, реване. Традиционен български обяд. Обядът на децата е споделен и от г-жа Гергана Богданова и директора на ВУИ - Ракитово Георги Янушев.
Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ - Ракитово. Поставена е основата на едно добро приятелство. Бъдещето ще покаже плодовете на това ново сътрудничество.
Велизар Цанков, Х клас
Свилен Топчиев, учителTuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград
· Малки обяви: 30.05.2023
· Общината ще избира доставчици на хранителни продукти
· На 24 май в Ракитово откриха мобилна библиотека
· Честито на номинираните за „Директор и Учител на годината“
· Юбилейни изяви на ОУ „Христо Ботев“
· Организаторите на „Etape Bulgaria by Tour de France“ ще подобрят пътя
· Тежка загуба на ФК „Чепинец“ в Пазарджик
 
Всичко за велинград