Актуален бройПредишен брой
Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023

Търсене в архивитеПарламентарни избори 02.04.2023ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
Публикувано 2023-05-23 09:15:49 от Темпо


Представителният ансамбъл за народни песни и танци (ПАНПТ) „Чепино“ към ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ отбеляза своя 70-годишен юбилей на 19 май с тържествен концерт в сградата на Старото читалище, възкръснало отново за живот. Дълго време тази сграда беше изоставена, но от известно време ръководството на читалището и самодейците от ансамбъла вложиха своя доброволен труд и собствени средства, заедно с подкрепата на техни близки и познати, както и с финансова помощ от дарители, за да възстановят постепенно облика на читалището като истинска културна институция.

Каузата „Старото читалище – отново център на култура и изкуство“ дава своите резултати и подобренията се виждат. Вече е оформен балконът, направена е ел. инсталация за сцената и салона, измазани са част от стените, поставена е огромната, дълга 8,5 м, завеса на сцената и предстоят още много дейности, но по-важното е, че е поставено началото и се работи непрекъснато, доколкото позволяват възможностите, да се доведе до успешен край поставената цел.
Препълнената зала на Старото читалище посрещна с аплодисменти началото на концерта и публиката не спря да аплодира изпълненията на певците, танцьорите и музикантите. Специално за юбилея беше подготвена нова хореография с включени елементи от различни композиции. Програмата започна с типични за Чепинския край песни и танци, продължи с изпълнения от различни фолклорни области, за да завърши с композицията „Хора и песни от Чепино“. Без да спират неуморните самодейци редуваха колективни и индивидуални изпълнения, представени с настроение и майсторство. Чудесната акустика в залата допълнително увеличи въздействието от уменията на певците и музикантите.
Миналото, настоящето и бъдещето са събрани в едно и тази вълшебна приказка за живота на читалището трябва да продължава и да няма край. А началото на ансамбъла е поставено през 1953 г., като негови ръководители (на целия ансамбъл и на групи към него), са били все изтъкнати читалищни дейци като Димитър Ганев, Никола Юнчев, Никола Разсолков, Борислав Дивизиев, Георги Василев – Джото, Иван Казалиев, Вера Златарева, Димитър Кантарев, Боян Байраков.
За много поздравителни адреси съобщи водещият Павел Гайдев: от вицепрезидента Илияна Йотова, от областния управител Трендафил Величков, от кмета Костадин Коев и десетки поздравления от читалища и училища. Специални гости за концерта бяха д-р Петьо Кръстев – гл. асистент към БАН в областта на фолклора и етнографията, композитор и диригент, доц. Георги Гаров – хореограф и преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, проф. Милена Беновска – фолклорист и етнограф, преподавател в НБУ – София.
Председателят на читалището Мария Чорбаджиева благодари на самодейците от ансамбъла, които за подготовката на юбилейния концерт не са спрели да репетират, но и да работят усърдно за почистването и приготвянето на салона. Тя представи последователно Боян Байраков – главен художествен ръководители на ансамбъла, Аделина Пещерска – хореограф, Иван Пещерски - ръководител на оркестъра и на Мъжката фолклорна група, Ели Саздова – ръководител на Женския народен хор и Мария Димова – ръководител на Подготвителна танцова група. За всички ръководители и за целия ансамбъл самодейците бяха подготвили специален подарък – байрак, който да остане като символ и да се предава на следващите поколения. По вече утвърдена традиция, всяка година през май, ансамбълът изпраща своите абитуриенти. Този път това беше Теодора Дамянова, която още като 4-годишно момиче се приобщава към самодейния състав и така вече 15 години! От името на Общинската администрация свое поздравление отправи и Мариана Зинкова, началник на отдел „ХСД“.
В заключение Боян Байраков благодари на своите колеги за настроението, което създадоха за публиката и съобщи новината на вечерта. Той обяви, че занапред новият главен художествен ръководител на ансамбъл „Чепино“ ще бъде Аделина Пещерска.
С общо хоро на самодейци и зрители приключи юбилейният концерт, а за подпомагане на дейностите по възстановяване на Старото читалище беше поставена кутия за дарения.
Георги ДишляновTuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград
· Малки обяви: 30.05.2023
· Общината ще избира доставчици на хранителни продукти
· На 24 май в Ракитово откриха мобилна библиотека
· Честито на номинираните за „Директор и Учител на годината“
· Юбилейни изяви на ОУ „Христо Ботев“
· Организаторите на „Etape Bulgaria by Tour de France“ ще подобрят пътя
· Тежка загуба на ФК „Чепинец“ в Пазарджик
 
Всичко за велинград