Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, June 08
· Бъдещето на парка при Паничките предизвика обществен сблъсък
· Празници на културата‘2021: само 5 дни и в икономичен вариант
· Населението на областта намалява
· Имунизираните могат да преиздават сертификатите си през сайта на НЗИС
· Кметът възобновява приемния ден за граждани
· КРИМИ ХРОНИКА 08.06.2021
· Велинград почете Ботев и героите на българската свобода
· Песента на теснолинейката 100 години по-късно
· Голям концерт и поредни награди в Деня на детето
· Три повода за гордост и празник в НПГГС „Христо Ботев
· Цветя и музика в памет на Николай Гяуров
· Малки обяви: 08.06.2021
· Липсва поглед и политика на общината за зелените площи
· Отлично представяне на талантите от НЧ „Отец Паисий–1893“
· Доброволци обновиха парка в центъра на Ракитово

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

Съюзът на мюсюлманите разбуни общественото мнение
Публикувано 2006-10-10 09:26:40 от Темпо


Новината, че на 10 септември в хотел “Абир” във Велинград е учреден Съюз на мюсюлманите в България, предизвика сериозен отзвук сред жителите на нашата община. Още повече, когато публикации в централни медии показаха връзките на новото сдружение със сирийски бизнесмени и разкриха, че съюзът съществува вече близо половин година и е получил съдебна регистрация.
За да хвърлим повече светлина върху събитието във Велинград, което протече при пълно информационно затъмнение, потърсихме по телефона лично неговия председател Али Хайраддин (виж интервюто на стр. 4). Г-н Хайраддин, който е родом от якорудското селище Аврамово, съобщи, че на 10 септември в хотел “Абир” се е състояло не учредяването, а първото работно заседание на новия Съюз на мюсюлманите. Съюзът е бил създаден на 19 февруари т.г. и е регистиран от Софийския градски съд на 27 юни 2006 г. Според Устава на организацията нейното седалище е на ул. “Струма” 2 в София. Каква е реакцията на местните мюсюлмански духовници по отношение на новото сдружение? Отговор на този въпрос потърсихме от заместник-районния мюфтия на Пловдив Абдуллах Мустафа Салих, който е от Пашово и отговаря за Пазарджишка област и от Ахмед Сачов, ходжа в джамията във Велинград. Те не се ангажираха с ясна позиция, вероятно защото такава все още не е обявило и Главното мюфтийство . Знае се, че покана за сбирката в “Абир” на 10 септември е имал лично главния мюфтия Мустафа Хаджи, но той не е присъствал, въпреки че по същото време е бил в Драгиново. Покани са получили и други висши и местни мюсюлмански духовници, а информациите кой от тях е уважил сбирката, са противоречиви. Засега повечето мюсюлмански духовници отговарят твърде уклончиво дали подкрепят или не появата и дейността на сдружения като Съюза на мюсюлманите и Обединението за ислямско развитие и култура, които не само активно работят в община Велинград, но и привличат към своите сбирки все повече и то млади последователи. В същото време сред мюсюлманската общност расте тревогата, че с помощта на такива чужди влияния вече са се променили част от традиционните религиозни обреди. Разговаряхме с имами от района, които не желаят имената им да бъдат огласявани на този етап. Те споделиха, че дори има селища от общината с по две джамии, в които се изпълняват различни обреди - едните според дългогодишния канон на българските мюсюлмани, а другите следват новите обреди, характерни за арабския свят, включително забраждането на жените по арабски образец. Притеснени са от ниското образователно ниво на проповядващите исляма, голяма част от които са преминали някакъв курс на обучение, но не познават Корана в дълбочина. Подобни курсове от години се водят в Сърница и въпреки че имат противници сред самото мюсюлманско духовенство, те се ползват с разрешението на Главното мюфтийство. Към Главно мюфтийство в разговора ни бяха отправени още редица критики и въпроси, като този с какви пари е построена сградата на Джамийското настоятелство на Пазара във Велинград. Вакъфските имоти винаги са били болезнена тема за мюсюлманите, които смятат, че ако имотите им се възстановят и управляват правилно, вероизповеданието ще бъде много по-богато и така ще може да изпълнява по-добре своите обязяности. Но интересът към вакъфските имоти, собственост на Главното мюфтийство, много явно е определящ и за Съюза на мюсюлманите, както личи от техния устав.
Финансирането и целите на неправителствени организации като Съюзът на мюсюлманите и Обединението за ислямско развитие и култура също будят съмнения сред част от тукашните мюсюлмани. Ако наистина искат да са полезни за исляма и за това религията да достига до повече мюсюлмани, защо правят сдружения, а не станат имами? Този въпрос чухме от тукашен мюсюлмански духовник, който през целия си живот е служил на своята вяра в джамията.
Справедлив въпрос, чийто отговор ще продължим да търсим както от активистите на организации като Съюз на мюсюлманите и Обединение за ислямско развитие и култура, така и от Главно мюфтийство. Към Главно мюфтийство ще отправим и питането дали е давало съгласие за регистрацията на подобни сдружения, тъй като според чл. 27 от Закона за вероизповеданията юридически лица с нестопанска цел за подпомагане и популяризиране на вероизповедания могат да се създават само след предварително съгласие на съответната религиозна институция. Очаквайте продължение по темата.
По темата за в. “Темпо” и радио “ЧЛК” работиха Елена Баева и Ангел Узунов

ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ В УСТАВА НА СЪЮЗА:
Основните цели на сдружението са: утвърждаване на демократичните структури на гражданското общество в мюсюлманската религиозна общност за формиране на единно национално пространство; осигуряване на равен шанс и активно участие особено на младото поколение на мюсюлманската общност; запазване целостта и независимостта на мюсюлманската религиозна общност от политическа, външна и всякаква друга намеса, защита на правото на независим и демократичен избор на ръководните органи на мюсюлманското вероизповедание; подпомагане младежта и децата от мюсюлманската общност за по-добра социална интеграция; подпомагане и закрила на лица и групи от мюсюлманската общност, които са в неравностойно положение; защита и опазване на вакъфските имоти и вещи на мюсюлманското вероизповедание и разкриване на евентуални злоупотреби с тях. За да осъществи целите си, Съюзът на мюсюлманите ще разработва и реализира проекти, ще организира срещи и семинари, ще изготвя дългосрочни програми за обучение, ще разпространява печатни материали и ще спонсорира издаването на литература, ще лобира за законодателна дейност, ще оказва юридическа помощ, ще спонсорира обучението на талантливи и способни младежи чрез курсове за квалификация в отделни райони. Сдружението ще разработва самостоятелно или заедно с други организации проекти за привличане на инвестиции в смесените райони на страната. Специално внимание е отделено на това как ще подпомага ръководните органи на мюсюлманското вероизповедание, ще правят предложение за по-рационално използване на вакъфските имоти и ще сигнализират за злоупотреби с тях.Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива
· Мини волейбол в Панагюрище
· Стартира футболен турнир „Велинград 2021“
Tuesday, June 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.06.2021
 
Всичко за велинград