Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Бизнес: Как мебелопроизводителите ще устоят на новия състезателен дух в ЕС?
Публикувано 2006-12-19 09:09:51 от Темпо


Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) и Българската стопанска камара поканиха на 12 декември в хотел “Двореца” на работен семинар фирми от Велинград и Ракитово от бранша. Темата бе най-актуалната в момента - какви са перспективите за развитие на дървообработващата и мебелната промишленост в условията на европейска интеграция. Домакин на двудневната среща бе местното сдружение на мебелопроизводителите “Родопска мебел-Велинград”, чийто председател Владимир Коцев откри форума. Председателят на БКДМП Калин Симеонов още в самото начало обясни, че основен проблем на фирмите от 1 януари 2007 г. ще бъде дали са конкурентни в рамките на свбодния европейски пазар. В новите страни-членки на ЕС почти няма фирми, закрити заради това, че не отговарят на изискванията. Но има много фирми, които фалират, защото не могат да се конкурират. Един от начините фирмите да бъдат по-конкурентни, на който много се залага в ЕС, е създаването на регионални клъстъри. Сам по себе си всеки от нас е много малък, за да е равностоен на външния пазар. Затова е наложително обединяването на бранша, като г-н Симеонов препоръча на мебелопроизводителите да търсят обединение и с дървопреработвателите от региона.
Не си мислете, че от 1 януари догодина ще се случи нещо страшно, каквато психоза се шири, успокои присъстващите Геновева Христова, изпълнителен директор на БКДМП. Тя също подчерта решаващата роля на създаването на клъстър като обединение на ниско ниво за постигане на по-ниски разходи и по-добри печалби. И напомни на мебелопроизводителите, че от 2008 г. на българския пазар навлиза гигантът ИКЕА, който ще залее българите със стоки на ниски цени.
Каква е европейската практика за развитие на клъстърите обясни Джон Мъри, английски експерт, един от водещите в ЕС по темата. Най-старият пример за клъстър е пазарът в Истанбул, типични са финансовият център в Лондон и Силиконовата долина в Калифорния. Засега в България има създадени само два клъстъра: “Мебели от Троян” и “Родопи туризъм”. Клъстърът в Троян е изработил критерии за качество, на което трябва да отговаря всяко изделие, което иска да получи марката “Мебели от Троян”. Няма превилегировани, има обща реклама, маркетинг и налагане на пазара, ползване на по-големи отстъпки при покупки на материали за производството, разпределяне на работата. ЕС носи повече пари, но и един нов състезателен дух - взима това, което имате и след това ви отстранява, предупреди Джон Мъри. “Блазе ни!”, спонтанно възкликнаха присъстващите. Г-н Мъри продължи с нова доза английски хумор: утвърждаването на една фирма на европейския пазар изисква година след година трудна и тежка работа, а трудна работа е и това кой ще има по-хубава кола... Съветите му: в ЕС няма липса на пари, а на мозък; най-важното е бизнесът да развива умения за създаване и писане на проекти, да развива връзките помежду си и със света. Това трябва да е новият начин на мислене в България през 2007 г. А Велинград има голям потенциал, защото тук има уникално съчетание от множество фирми от дървообработващата и мебелна промишленост плюс професионални училища по горско стопанство и дървообработване. Затова Велинград е един от първите български градове, в които проучванията за създаване на клъстъри са дали положителни резултати.
Въпросът е как ще пречупим собственият си манталитет, как ще се съгласим да работим общо в клъстър и да си разпределяме процент от печалбата, откровени бяха бизнесмените. В отговор Геновева Христова им припомни приказката за неволята. Тази приказка ще става все по-актуална в ЕС - неволята под форма на конкуренция ще ни научи как да работим заедно, за да оцеляваме на свободния пазар.
В рамките на работната среща бе направена още една крачка в тази посока: учредено бе регионално подразделение на Българската камара на дървообработващата и мебелната промишленост на територията на община Велинград. А през втория ден собствениците на фирми бяха запознати с нормативната база за осигуряване безопасни условия на труд.
Елена БаеваTuesday, September 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.2021
· 326 първокласници в 18 паралелки тръгват на училище
· IN MEMORIAM:Доктор Александър Попов - човекът, който биеше камбаната на Истината
· Денят на Съединението - отново под знака на пандемията
· Ново знаме и Арка на просвещението за вековния юбилей на СУ „Васил Левски“
· ПРОТЕСТ: СРЕЩУ НОВИТЕ МЕРКИ
· Кристиян Ваклинов е финалист в кампанията „Будител на годината 2021“
· Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
· Малки обяви: 14.09.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 14.09.2021
· „Здравче-Венче“ спечели пет отличия от „Евро Фолк“
· Ансамбъл „Драгиново“ заслужи Златен плакет от Неделино
· СК „Бойни изкуства“ завоюва две шампионски титли по ММА
· 234 състезатели в лятно ски бягане по нови маршрути
· Танцьорите откриха сезона с медали от купа Бургас
· Дъщерята на д-р Дошкинов написа „Човекът-лекар“
· Звездни мигове за таланти от Велинград
· СУ „Методий Драгинов“ спечели проекти по програма Еразъм+
· Откриха нова детска площадка в Ракитово
· „Велинград волей“ с успешно завършил проект
 
Всичко за велинград