Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Да има ли нови павилиони на Пазара?
Публикувано 2007-03-06 17:20:26 от Темпо


инж. Атанаска Хрисчева, управител на ОП ”Спортни имоти и пазари”:
Идеята е в начален етап
Още когато заех този пост търговците на пазара изразиха недоволство от лошите условия, при който работят и поискаха павилиони, за да им е по-удобно, да не пренасят ежедневно стоката си, тя да не стои на открито и при дъжд, и при слънце. С новите павилиони, които планираме да се поставят, ще се създадат по-добри условия за работа, в тях ще има и тоалетни, каквито липсват към момента на пазара. Даже вече има и конкретни предложения от страна на търговците за това как да изглеждат тези обекти. Продавачите предпочитат да бъдат с по-големи стъкла, за да се вижда стоката им. По темата разговярм с тях, те идват, питат, интересуват се. Мисля, че цената за наем на такъв павилион няма да е много по-висока. Все пак предполагам, че тя ще бъде формирана на базисни общински цени. Поставянето на павилиони ще има и икономически ефект, в бюджета ще постъпят пари от наемите им. В същото време функцията на “битак” ще бъде запазена. Местата, където няма да има павилиони, ще бъдат давани за ползване от външни търговци, които идват за пазара в неделя. Тепърва ще се уточняват механизмите, чрез които ще се реализира този проект. Общинска администрация и Общински съвет ще предлагат и утвържадават вида за павилионите и конкурсните условия. Те ще са тези, които ще търсят и финансиране. Едва ли ще се стигне до вариант, в който търговците сами да плащат за павилионите. Идеята е в начален етап и тепърва ще се обсъжда по-подробно.

Ирина Костенец, търговец:
Да има преференции за постоянните търговци
От 10 години работя на пазара. Условията при тази работа никак не са добри. Виждате сами - всеки ден сме на открито. Трябва да се помисли и нещата да се променят. Павилионите са добър начин. Притеснявам се обаче, че няма да можем да си позволи наем от 250-300 лева. Това е много висока цена, при такива наеми може да се вземе магазин на по-хубаво място в града. Сигурно ще се отрази и на цените на стоките, които продаваме: те ще станат по-скъпи, както в магазините и реално този пазар ще бъде просто нов търговски център. Иска ми се да има някакви преференцици за нас, постоянните търговци. Така да се организират нещата, че да можем да продължим да работим.

Арсен Чакарян, търговец:
Хубаво, но зависи при какви условия Чух за това, колегите също са чули за павилионите. Между нас си коментираме. Хубаво ще бъде, но при какви условия? Все пак ако цените са много високи, едва ли ще успеем да продължим да работим. Някой ще се откажат веднага, а други след няколко месеца. Вярно, че в павилион ще ни бъде по-удобно, но ще се увеличат разходите за ток, вода, наем. Ние сега плащаме около 60 лева на месец, но има дни, в които не успяваме да си покрием дори дневните разходи. Тези месеци са много тежки за нас, търговията върви едва-едва, хората не купуват толкова много. Дано да не се наложи заради тези нови павилиони да спрем работа точно през топлите месеци. Ние на тях разчитаме, тогава в града има повече хора, има туристи. Нали знаете: “Ден година храни”.
Добро пожелание или реално изпълним ангажимент?
От толкова години се говори за нова визия на общинския пазар, че поредната идея за неговата промяна звучи повече като добро пожелание, отколкото като реално изпълним ангажимент. Новият момент този път е свързан с поставянето на павилиони в тази част на тържището, където се продават дрехи, бельо, мебели и други стоки за бита. Търговците са “за”, но проявяват резервираност, защото резултатът при провеждането на бъдещ конкурс за наем на тези петна е неясен и същите едва ли ще могат да спечелят места, ако в продецурата се появат по-сериозни и по-финансово стабилни кандидати. В същото време липсата на пари в общината за купуване и поставяне на тези павилиони, в които да се настани малкият бизнес, навежда на мисълта, че вероятно зад тази идея стои по-мащабен план. От къде ще дойдат парите? От продажбата на общински обекти като бившето работническо общежитие и сладкарница “Иглика”? Парите от тези бъдещи продажби обаче досега са обещани за толкова много неща, че само вътрешните лобита в Общинския съвет и администрацията ще решат за какво да бъдат изхарчени. Пари може да има и чрез тегленето на общински заем. Тази идея е подхвърляна няколко пъти по различи поводи, но нагласите са по-скоро към отказ, отколкото към положително становище. За кандидатсване по проект също може да се помисли, но предвид темповете, с които се работи в тази посока, резултат може да има в далечно бъдеще. Има и четвърти вариант за намиране на пари: добре познатото партньорство между община и частна фирма, наричано по европейски публично-частно партньорство или познатото апортиране на общинско имущество в търговски дружества - примери колкото щеш, резултати също.
Кой от всички варианти ще бъде предпочетен, ще решават властимащите. Нека мислят, няма да им пречим.Tuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград