Актуален брой

Договори Парламентарни избори 2021Предишен брой
Tuesday, June 15
· Среща за логистиката на изборите и ваксините
· Време е вече да мислим
· МЗ включи общинската болница в проект за евросредства
· Катастрофа отне живота на 45-годишна жена
· КРИМИ ХРОНИКА 15.06.2021
· Делегация от ОАЕ посети Сърница
· Искаме да запалим хората не да чистят, а да пазят чистота
· Малки обяви: 15.06.2021
· За осми път „Красив роман е любовта“
· Дорково отново кани на фолклорен фестивал
· Награди за дамите от „Велина“
· Злато и признание в Хисаря
· Поредица от изяви и награди за ОДК
· Силен турнир за велинградските плувци
· ФК „Чепинец“ съществува, но не се развива

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Парламентарни избори 07.2021Цени за реклама

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Дойде ли време за кредитен рейтинг на общината?
Публикувано 2007-03-21 14:48:30 от Темпо


Боряна Белухова, банкер и общински съветник:
Изборите ще изместят темата на заден план
Кредитният рейтинг дава яснота на всяка една финансираща институция, каквата в случая е и банката, за способността на една община да плаща своите задължения. Според информацията, която имам, той е предимство и пред различните програми и проекти на Европейския съюз: ако две общини са с еднакви показатели по един и същ проект, то предимство ще има тази, разполагаща с кредитен рейтинг. От тази гледна точка за общината е плюс да притежава такъв. Но в момента община Велинград не е съвсем подготвена за старта на подобна процедура. Предвид липсата на ясна политика и инвестиционна програма на общината мисля, че не сега е моментът за изготвянето на кредитен ретйтинг. По-важно е местната администрация ясно и публично да определи и оповести своите икономически и социални намерения, преди да пристъпи към изготвянето на кредитен рейтинг. Иначе рискуваме при изготвянето на такъв външна и независима институция да ни покаже пропуски и проблеми, които явно местното ръководство не иска да признае. В същото време сме в навечерие и на избори. Това може би означава, че тази тема ще остане на заден план заради наличието на други приоритети.
Христо Михайловски, изпълнителен директор на Българска агенция по кредитен рейтинг:
Слабите общини не правят кредитен рейтинг
Новите условия, поставени от програмите на Европейския съюз, ще изискват така нареченото мостово финансиране. Именно за осигуряването на такова една община би имала предимство, ако разполага с кредитен рейтинг. По различни показатели този анализ дава яснота за стабилността и за качеството на управление и в същото време сравнява тези показатели с данните на други общини. Кредитният рейтинг дава възможност на общината да види къде са нейните силни и слаби страни и посоките на развитие. Положителното при издаването на кредитен рейтинг е, че той автоматично се подновява след изтичането на едногодишния му срок. Това е стимул за местното управление да работи по-добре, за да може да запази или да повиши дадените в анализа показатели. Ако те се влошат, а кредитният рейтинг е вид публичен процес, на съответния ръководен екип няма да му е приятно всички да разберат, че работа не е била на ниво. Кредитният рейтинг е вид заявка на всяко едно общинско управление да работи по-ефектично и качествено. Поради тази прична до момента такъв се поръчва предимно от стабилни и добре работещи общини. Слабите общини не правят кредитен ретинг.

Кредитният рейтинг – липсващият коректив
За изготвянето на кредитен рейтинг на общината се заговори още преди няколко месеца. Идеята за първи път бе дадена в рамките на общинската сесия от д-р Цветан Дафов. Но по нея към момента не се забелязва особено движение.
Предвид мненията на специлисите, стартирането на подобна процедура може да даде реална картина на финансовото състояние на общината. Невероятно ще бъде, ако независим анализ покаже, че общината е финансово стабилна и може да бъде качествен партньор при кредитиране или мостово финасиране на проекти. Но на фона на постояните изявления, че парите все не стигат, високата кредитна оценка за Велинград е малко вероятна. По думите на специалистите кредитен рейтинг поръчват проспериращите и стабилни общини. За съжалание нашата община не е нито в едната, нито в другата категория. Но ако проблемите и пропуските във финансовите дела на общината бъдат официално маркирани от независима институция, то това би могло да предизика спад на постояното напрежение между изпълнителната и законодателната власт и намаляване на неефективното прехвърляне на ангажименти и отговорности между двете страни. Така изготвянето на кредитен рейтинг би могло да изпълни ролята не само на коректив, от какъвто финансовата политика на общината има несъмнена нужда, а и да определи пътя за развитие на общината.Tuesday, June 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.06.2021
· Опасни детски и спортни площадки!
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Тази година ремонтират 8 улици във Велинград
· Общината ще плаща дългове с имоти?
· РЗИ призовава участниците в изборния процес да се имунизират
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 46. НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· КРИМИ ХРОНИКА 22.06.2021
· ДГС „Алабак“ постави кошчета за отпадъци в горите
· С общи усилия бе почистена Мечкина река
· Малки обяви: 22.06.2021
· За първи път Велинград посреща фестивал на документалното кино
· Успешно завършване на учебната година
· С благодарност от СБУ
· Звуци на гайди огласят Чепино
· Как да дишаме по-чист въздух
· ФК „Чепинец“ на детски турнир в Костенец
· Отборът на Драгиново спечели турнира „Велинград‘2021“
Tuesday, June 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.06.2021
· Избираме между 22 листи с 217 кандидати за депутати
 
Всичко за велинград